Subota, 5 Decembra, 2020
Objavljno u:

Đukanović o poruci Irineja: “Pišite mu pamet” (VIDEO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u emisiji Pressing na TV N1 bio je jasan- Srpska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu velike Srbije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u emisiji Pressing na TV N1 bio je jasan- Srpska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu velike Srbije.

Govoreći o poruci koju mu je poslao poglavar SPC Irinej da je poturica gori od Turčina, Đukanović komentarše riječima: ”

“Pišite mu pamet”. Taj čovjek je izjavio da su Srbi u Crnoj Gori u gorem položaju gori nego za vrijeme Pavelića.  Dakle, u duhu je onog što je kontinuirano djelovanja Srpske pravoslavne crkve, i njihovo poimanje crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, da Crna Gora nema, da ne postoje Crnogorci kao nacija, da ne postoji crnogorska kultura, da ne postoji Crnogorska pravoslavna crkva, da nema crnogorskog identiteta i sledstveno tome, naravno, da je i nezavisna država Crna Gora obnovljena 2006. godine, da kažem, neka prolazna tvorevina, koja je eto tako rezultat nekih nezrelih ljudi, koji su se poigravali nekim važnim političkim pitanjima, ali će to vremenom doći sve na svoje, jer to sve u skladu sa njihovim osnovnim načelom, države su prolazne, crkva je starija od svih, crkva je ta koja upravlja procesima i zbog toga crkva danas, Srpska pravoslavna crkva, kao što sam kazao, čuva infrastrukturu velike Srbije”, jasan je on.

Đukanović napominje da sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od kojih su tri prekogranične, SPC zapravo zacrtava prostor velike Srbije i ona, zapravo, na taj način potcrtava ono što je njena misija. Njena misija je da kada i državne politike naprave grešku, a po njima je greška nezavisnost Crne Gore, i greška je Srbije koja je dozvolila nezavisnost Crne Gore. Tu je crkva da to vremenom ispravi“, napominje jasno Đukanović.

SPC, kako tvrdi predsjednik, čuva infrastrukturu velike Srbije i tako potcrtava svoju misiju, jer oni misle da je nezavisnost Crne Gore greška”, jasan je on.

SPC je, kaže, manje vjerska, a više politička. Za mitropolita MCP Amfilohija kaže da je u duhu djelovanja SPC, mnogo više bio na političkim nego na vjerskim pitanjima.

“Mitropolit Amfilohije je neko ko ima svoj rejting unutar Srpske pravoslavne crkve, pa rekao bih slobodno i u pravoslavnom svijetu uopšte. On je dosta tokom svog perioda doprinio snaženju uloge crkve. Međutim u duhu ovog što sam kazao, dakle u duhu djelovanja, matičnog djelovanja Srpske pravoslavne crkve kao političke organizacije, oni su, uključujući mitropolita Amfilohija, mnogo više bili na političkim, nego na vjerskim pitanjima. Bilo je i svijetlih trenutaka u tom političkom djelovanju mitropolita Amfilohija. Sjetimo se 1997. godine, kada je on snažno podržao demokratske promjene u Srbiji i kada je tada podržavao i otklon crnogorske državne politike od Miloševićeve državne politike. Sjetimo se i, da kažem, jedne vrlo suzdržane pozicije mitropolita Amfilohija uoči referenduma 2006. godine u Crnoj Gori”, kaže predsjednik Crne Gore.

Amfilohije protiv nezavisnosti Crne Gore

Dodaje da, bez obzira što zna da je njegov intimno stav bio duboko protiv crnogorske nezavisnosti.

“Ali i da kažem, nakon toga se kontinuirano ispoljavalo, da kažem, njegovo odgovorno postupanje u skladu sa misijom Srpske pravoslavne crkve prema Crnoj Gori, a misija Srpske pravoslavne crkve je ovakva kako sam kazao – Crna Gora je sticajem nesrećnih okolnosti nezavisna, ali mi smo tu da na razne načine podrijemo tu nezavisnosti, osporavajući crnogorski identitet”, napominje Đukanović.

Hoće da sačuvaju ono što su oteli

On tvrdi da se želi se sačuvati ono šo je oteto od države Crne Gore.

“Zbog toga sam Vam kazao, riječ je o groznoj i gruboj manipulaciji, gdje se podizanjem ovakve prašine pokušava prikriti zločin koji je u međuvremenu učinjen prema državi Crnoj Gori, otimanjem njene vrijedne imovine“, kaže Đukanović.

Očekuje da će Carigradska patrijaršija priznati aukefalnost Crnogorske pravoslavne crkve.

“Naravno da očekujem, jer bi me iznenadilo da se razmišlja drugačije. Ponavljam, bilo bi to suprotno kanonskom pravu, bilo bi suprotno temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918. podsjećam Vas, ostali bez države, pa nakon toga, bez obzira što je bilo nasilno, logično 1920. ostali bez crkve. 2006. godine su se promijenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna država. U skladu sa ovim principom koje sam Vam pomenuo, dakle organizacija Pravoslavne crkve prati organizaciju države“, kazao je on.

Na pitanje u čije ime nastupa Milorad Dodik kada crta mapu srpske države, u koju uključuje sjever Crne Gore, Đukanović poručuje da je sigurnon da to ne radi u ime bilo koga iz Crne Gore.

“Dakle, siguran sam da toliku glupost čak sebi ne bi dozvolili ni lideri velikosrpskih partija u Crnoj Gori, jer znaju da bi to zapravo bila tako očigledna izdaja države Crne Gore, koja bi se ogledala u ponudi djelova Crne Gore nekoj drugoj državi, a ne onoj matičnoj državi Crnoj Gori. Ja sam u međuvremenu došao do saznanja, možda nije to sasvim vjerodostojno, ali došao do znanja da je gospodin Dodik i sam protestovao protiv nedovoljno precizne interpretacije te svoje misli. Dakle, definitivno, ako je ta misao gospodina Dodika na tačan način interpretirana, onda je ona nešto što se duboko sukobljava sa nacionalnim interesima Crne Gore. Kao što znamo, Crna Gora veoma drži do toga da su mir i stabilnost najstariji interes svih nas koji živimo na Balkanu, da taj mir i stabilnost možemo očuvati samo ako budemo njegovali multietničku demokratiju u svakoj naših država. Zbog toga tako grčevito branimo i princip Badinterove komisije, koji nam je predložen kao formula za rastanak iz nekadašnje Jugoslavije, a to je da ne otvaramo pitanja administrativnih granica“…kategoričan je predsjednik.

Dodaje da je Dodik ranije pomagao da se afirmiše ideja crnogorske nezavisnosti.

“Danas se gledamo uglavnom na međunarodnim skupovima. Naši odnosi su odnosi uvažavanja”, poručuje predsjednik Đukanović.

Jasan je bio Đukanović-nikakve mape i ideje ne ugrožavaju  Crnu Goru.

“Kad sam kazao odnosi uvažavanja, moje iskustvo me zaista navodi na to da ja danas, i sa gospodinom Dodikom, i sa gospodinom Džaferovićem, i sa gospodinom Komšićem, imam vrlo vrlo korektne odnose. Opomenuli ste me na tu retoriku gospodina Dodika. Maločas smo vi i ja razgovarali o retorici koja je takođe neprijatna za uho ljudi u Crnoj Gori, koja dolazi iz određenih srpskih adresa. Kazao sam vam, ne dopada mi se ta retorika, ne dopada mi se ne zato što ugrožava Crnu Goru, uvjeravam vas, savršeno sam miran. Ništa od toga ne ugrožava Crnu Goru, uključujući i te mape koje je navodno gospodin Dodik svojevremeno definisao. Dakle, to ne ugrožava Crnu Goru. Zašto mi je to neprijatno da čujem? Zato što me to ipak vraća u 90-e godine, to je retorika kojih sam se naslušao 90-ih“, naglasio je on.

Govoreći o odnosima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Đukanović kaže da su oni odnosi jedne korektne saradnje, uvažavanja, kroz koje se trudimo da, da kažem, slijedimo ono što su naši nacionalni interesi, a da ne povređujemo interese drugih, svjesni toga da je jako važno da doprinosimo regionalnoj stabilnosti“.

Na pitanje da je li je pitao Vučića zašto se cijela Srbija digla protiv njega i praktično personalizovala, u njegovu ličnost strpala sav taj negativni naboj, Đukanović kaže da ga nije pitao.

“Nisam ga to pitao, prosto zato što bih to smatrao svojom slabošću. To bi značilo da to na neki način mene tangira ili ugrožava. Ne. Hoćete da se vratimo najmanje 10 puta tokom moje političke karijere, koja je samim tim veoma duga, da smo imali jednako prljave kampanje protiv Crne Gore i protiv mene lično, kao i sada. Jednako prljave kampanje. Užasno prljave, neutemeljene kampanje. Je li to na neki način ugrozilo mene, je li to ugrozilo neki crnogorski nacionalni interes? Ne. To je osnovni problem onih koji misle da na takav način mogu razgovarati sa Crnom Gorom i sa mnom. Jer su na taj način samo učvršćivali sve nas u Crnoj Gori u ispravnost našeg kursa, kao i davali su nam na neki način pogonsko gorivo i zbog toga smo mi došli do rezultata, između ostalog, i zbog toga smo došli do rezultata do kojih smo došli”, kazao je Đukanović u intervjuu na TV N1.

Prema tome, dodaje predsjednik, ako su oni skloni da još jednom ponavljaju grešku, neka ponavljaju.

“Da odgovorim veoma direktno na jedno od potpitanja koje ste rekli. Dakle, ne može biti govora ni o kakvoj manipulativnoj politici u koprodukciji Đukanović – Vučić. Dakle, u ovom konkretnom slučaju. Nema govora o tome. Ovdje se radi o, rekao bih, namjernom nerazumijevanju određenih beogradskih medijskih i političkih krugova. Ono što su htijenja i ono što su projekti države Crne Gore i pokušaju manipulisanja crnogorskom državnom politikom“, napominje Đukanović.

O meču sa Kosovom

Đukanović je u eksluzivnom razgovoru za N1 rekao da dešavanja koja su prethodila utakmici fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Kosova ”nemaju veze sa sportom” ocijenivši te događaje kao ”raspirivanje nacionalizma kroz političko djelovanje”.

Podsjećamo, nekoliko fudbalera i selektor crnogorske nacionalne vrste odbilo je igrati protiv reprezentacije Kosova u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Selektor Ljubiša Tumbaković je, potom i otpušten.

”To nema veze sa sportom, to je raspirivanje nacionalizma kroz političko djevlovanje .Veoma opasno, sve to smo vidjeli početkom devedesetih godina. Za mene su multietnička društva strategija bez alternative. Ne samo za Balkan nego globalnu scenu u cjelini, ali za Balkan posebno. Mislim da bi svako skretanje s tog kolosijeka značilo povratak u tragediju devedesetih godina’‘, ocijenio je Đukanović za N1.

On je u razgovoru za N1 naglasio da uvijek postoje velike države spremne da ostvare svoje uticaje u malim evropskim državama.

Moramo razumjeti da je Balkan dio evropskog kontinenta i dio evropske kulture. Na Evropskom kontinentu imate Evropsku uniju, ali imate i države koje su jednakopravni stanovnici evropskog kontinteta iako nijesu članice Evropske unije. I zbog toga je bio moj apel da se pobrinemo o tim nišama u Evropi i da ih ne prepuštamo olako tuđim interesima. Postoje uvijek spremne velike države, zainteresovane da budu globalno relevantne, da ostvare svoj uticaj u tim evropskim nišama”, rekao je Đukanović za N1

Potom je naglasio važnost prisustva Evrope na Balkanu.

Ako je Evropa nedovoljno prisutna na Balkanu, logično je da će ovdje prisutni sa svojim interesima druge države, one države koje nastupaju s platformi suprostavljenih evropskoj platformi. Oni pokušavaju da negiraju evropski sistem vrijednosti na Balkanu i da uspostave svoj sistem vrijednosti. Ja mislim da to nije u interesu Balkana ni u interesu Evrope’‘, dodao je.

Na pitanje da li je zabrinut za svoju sigurnost, Đukanović je odgovorio odrično.

”U pravu ste, nijesam zabrinut. Što se tiče s tih poruka sa relevantnijih adresa od našeg regiona o dugom trajanju vlasti, rekao bih da su već pomalo ozlogrdile i ta razmišljanja sveznalica koje o Balkanu znaju više od nas koji smo ovdje rođeni i sav svoj život provodimo ovdje. Oni zaboravljaju da bi i na Balkanu, kao dijelu evropske kulture, moralo važiti pravilo koje važi pravilo koje važi u Parizu, Berlinu, Londonu, Rimu i Skandinaviji – na vlasti ste dotle dok pobjeđujete. Nije valjda da bih trebao da se stidim toga što pobjeđujem što bi značilo da bi moji protivnici trebali biti ponosni što gube. Ne događaju se ovdje izbori u nekoj pećini, ovdje se događaju izbori od prvog izbornog procesa pod strogim nadzorom OEPS-a i Savjeta Evrope koji na kraju svakog izbornog procesa saopštavaju afirmativan sud o kvalitetu demokratskog izbornog procesa u Crnoj Gori”, dodao je gost N1 televizije.

O navodima o bogatstvu, novcu…

Riječ je očigledno o pokušajima s raznih adresa s kojima se želi diskreditovati moja pizicija u političkom životu Crne Gore. Djeluje li vam logično da neko ima neki snimak koji bi bio optužujući po mene, ko je moj ljuti politički protivnik, a da ga ne objavi? Djeluje li vam logično da neko s neke adrese ne izađe s jednim podatkom, s jednim bankovskim računom, katastarskom evidencijom o nekoj nekretnini? Ne, toga nema. Para imam onoliko koliko ima normalan čovjek koji se bavi ovim poslom. Ništa više od toga”, rekao je gost Pressinga istakavši da postoje neka druga, važnija bogatstva koja ga ispunjavaju do te mjere da postoje cifra za koju bi to ustupio.

O ”balkanskoj uniji”…

To mi liči na mirenje okolnošću da nema Evropske unije. Što se tiče Crne Gore, balkanska unija je tema o kojoj ne razmišljamo. Mi razmišljamo o Evropskoj uniji. Zalažemo se da nove evropske institucije uskoro definišu svoju stratešku politku da vidimo gdje će se naći ta politka proširenja. Za nas je orijentacija nezavisna Crna Gora u Evropskoj uniji”, dodao je.

O važnosti članstva Crne Gore u NATO savezu…

”Crna Gora je svakako profitirala od članstva u NATO. Pored ovog aspekta – pripadnosti jednom moćnom savezu, treba kazati da je to dodatno učvrstilo unutrašnju bezbjednost Crne Gore. Da je to afirmisalo Crnu Goru u svijetu i omogućilo nam da brže savladavamo neke lekcije, ali da je to proizvelo i ozbiljne benefite na ekonomskom planu”, poentirao je Đukanović na kraju razgovora za N1.

Najnovije

Promjenljivo oblačno, ponegdje slaba kiša

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno, ponegdje sa slabom kišom, uglavnom, u južnim i zapadnim predjelima, piše na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju...

Problemi za Milan: Kjer povrijeđen, dovođenje štopera prioritet

Štoper Milana Simon Kjer povrijedio je butni mišić u meču Lige Evrope protiv Seltika. Zbog toga je trener Stefano Pioli morao da ga zamijeni već...

TikTok uvodi video snimke dužine do 3 minuta

Prema (nezvaničnim) informacijama koje su se pojavile na mreži, postoje indicije da je TikTok počeo da mijenja svoju strategiju i da dozvoljava produženje maksimalne...

Govore jedno, misle drugo: Najdvoličniji među horoskopskim znakovima

Rijetko ko voli da se druži sa licemjernim osobama, koje govore jedno, a misle drugo. Međutim, svako je upoznao bar jednu takvu osobu u životu....

Uprkos krizi, u Herceg Novom radovi na sve strane

Tokom proteklih mjesec dana na više lokacija u Herceg Novom izvođeni su radovi na uređenju putne infrastrukture čija ukupna vrijednost iznosi oko pola miliona,...

Najčitanije

Povezano

Eksplozija ispred RTS-a

RTS navodi da je u Aberdarevoj ulici na gradilištu kod zgrade RTS-a nešto prije 10 časova došlo do velike eksplozije u kojoj je jedna...

Lavice poručuju: Francuskinje su sjajne, ali nisu bez mana

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore igraće sjutra protiv Francuske na startu grupe A na Evropskom prvenstvu u Danskoj. „Lavice“ su u srijedu doputovale u Herning,...

Rasmusen: Čeka nas najbolji tim na svijetu

Selektor ženske crnogorske rukometne reprezentacije Kim Rasmusen uoči premijernog meča na Evropskom šampionatu izjavio je da je Francuska najbolja ekipa na svijetu. Danski stručnjak na...

Velika pobjeda Crnogoraca prije 264 godine: Ta bitka je stvorila najvećeg crnogorskog junaka

Na današnji dan, 3. decembra 1756. u Predišu – Bjelice, došlo je do bitke između turske i crnogorske vojske, zbog protivljenja Crnogoraca Ahmet-pašinom pokušaju...

Komentari

guest
7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kosta
Kosta
20.06.2019-01:33 01:33

Naravno da ce Carigradska patrijarsija priznati aukefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, jer je bila autokefalna i kroz istoriji a zna se i istorijski podatak da je unikuta CPC nakon prisjedinjavanja CG Srbiji! Tako da ta istorijska nepravda se mora ispraviti sada u ovom vremenu!

oliver14
oliver14
20.06.2019-01:34 01:34

Ne moze SPC kako je naumila da radi, to nikako, ova sad prica odgovara samo njihovim interesima a na ustrb je CG i njenog naroda.

Vitinka
Vitinka
20.06.2019-01:36 01:36

Milo je nocas objasnio sve u ovom intervjuu, ovdje se radi o politickim razlozima za ovakvu pricu koja dolazi sa raznih adresa iz Srbije i predstavlja svojevran bijeg od problema sa kojima se Srbija suocava i maskira problem Kosova u Srbiji.

ines23
ines23
20.06.2019-01:38 01:38

Sad ovi iz Srbije pokusavaju da nametnu neku pricu koju im Rusija servira i postali su pravi glasnici ruske politike opet!

Koviljka tomic
Koviljka tomic
20.06.2019-01:39 01:39

Znate li da je po popsu iz 91. godine u CG zivjelo 9% Srba a da na poslednjem poposu zivi 28%, tako da tezu koji pojedine licnosti iz Srbije provlace o ugrozenosti je laz cista!

Cipsy
Cipsy
20.06.2019-01:40 01:40

Najveca laz je da su Srbi u CG ugorozeni i da CG otima Srbiji svetinje iz CG, jer u CG je bolji polozaj Srba nego u Srbiju!

GR Milica
GR Milica
02.08.2020-00:04 00:04

Ne može da bude SPC, ovo je Crna Gora nezavisna država i ili će biti pravoslavna crkva ili će postojati i SPC i CPC! Upis u registar je čak i Srbija odradila čak je kod njih procedura komplikovanija. I mi ćemo naše registrovati pa neka se Risto koprca. Drugo nijeste ugroženi imate ista prava kao i mi, a vi se vratite u vašu zemlju pa je nahvalite do mile volje, nego se bojim vratili bi se sa sve crnogorskom zastavom u naručje…