Đukanović sa Čakrabartijem: Ukoliko želimo stabilnost regiona jedini put predstavlja Evropa

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj Sumu Čakrabartija koji boravi u posjeti Crnoj Gori u susret godišnjoj skupštini EBRD-a koja se pošetkom narednog mjeseca održava u Sarajevu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj Sumu Čakrabartija koji boravi u posjeti Crnoj Gori u susret godišnjoj skupštini EBRD-a koja se početkom narednog mjeseca održava u Sarajevu, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

“Predsjednik Crne Gore iskazao je zadovoljstvo dugogodišnjom uspješnom saradnjom sa ovom finansijskom institucijom, kao i odlukom EBRD-a da godišnji forum održi u Sarajevu, čime Banka šalje jasnu poruku o svojoj posvećenosti Zapadnom Balkanu. O kvalitetu saradnje EBRD i Crne Gore najbolje svjedoči iznos odobrenih sredstava i impresivan broj projekata realizovanih u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući toj saradnji Crna Gora je, kazao je Đukanović, ostvarila dobre ekonomske rezultate, prije svega u oblasti infrastrukture, energetike i razvoja malog i srednjeg biznisa.

Đukanović je ukazao na prioritete državne politike, ciljeve ekonomskog razvoja i nastavak integracionih procesa, kako bi se dostigao evropski kvaliteta života građana i puna pripadnost evropskom sistemu vrijednosti.

U razgovoru sa prvim čovjekom EBRD-a istakao je značaj očuvanja vizije ujedinjene Evrope i proširenja EU, kao jedinog pouzdanog garanta stabilnosti na Zapadnom Balkanu, prevazilaženja višedecenijskog zaostajanja, ali i konkurentnosti Evrope na globalnoj sceni.

“Balkan već predugo živi van evropskog sistema vrijednosti. Ukoliko želimo stabilnost regiona i dostizanje evropskog kvaliteta života, jedini put predstavljaju Evropa i evro-atlantske integracije” kazao je Đukanović.

Pored pune posvećenosti i odgovornog odnosa prema obavezama iz evropske agende zemalja regiona s jedne strane, predsjednik Đukanović ukazao je i na važnost konkretne podrške EU. Podrška je nephodna i značajna kako za Crnu Goru, tako i za cio region i to prije svega u oblastima infrastrukture, energetike i informatike. U tom smislu, EBRD je veoma važan partner cijelom regionu, pa će, kaže Đukanović i predstojeći liderski sastanak u Sarajevu biti dobra prilika za razmjenu mišljenja o budućnosti Zapadnog Balkana.

Kako dodaju u saopštenju, predsjednik EBRD Suma Čakrabarti visoko je ocijenio saradnju te institucije sa Crnom Gorom, ističući da je Crna Gora iako mala zemlja na vrhu liste investicija po glavi stanovnika u toj Banci.

“Divim se što ste sve kao lider uradili u Crnoj Gori i regionu – primljeni ste u NATO, u pregovorima sa EU daleko ste ispred ostalih i nama je veoma važno da budemo viđeni kao partner koji podržava proces integracije i regionalne saradnje.” On je izrazio očekivanja da će saradnja sa Crnom Gorom jačati i u narednom periodu i ukazao na mogućnost saradnje u oblasti energetike, prije svega obnovljivih izvora, infrastrukture, dostupnosti Crne Gore, turizma i jačanja privatnog sektora. “Kroz finansiranje Sekretarijata Savjeta za konkurentnost Banka dodatno radi na unaprjeđenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori”, dodao je Čakrabarti.

Sagovornici su se saglasili da su dalje dinamizaranje strukturnih reformi i reforma administracije od posebne važnosti za dalji razvoj ekonomije i poboljšanje kvaliteta života. Na kraju, predsjednik EBRD posebno se zahvalio predsjedniku Đukanoviću što je prihvatio poziv da učestvuje na sastanku u Sarajevu.

Komentari

avatar