Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položio je vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

Predsjednik je kazao da je to najveći datum iz crnogorske istorije.

“Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju”, poručio je Đukanović.

 

Prošle su, podsjeća, 142 godine od Berlinskog kongresa na kome je Crna Gora dobila međunarodno priznanje i 79 godina od Trinaestojulskog ustanka kada je Crna Gora prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma.

“Zato 13. jul slavimo kao Dan državnosti. Iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. različiti po karakteru i značenju i jedan i drugi su jednako važnan iskaz onga što država Crna Gora u istoriji jeste. Na Berlinskom kongresu velike silu su nam priznale nezavisnost i državnost, koju smo mnogo ranije i sami izborili. Tada su Crnoj Gori priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija, to je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima. Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model, jer Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju”, poručio je Đukanović.

Našu savremenu državnost, kako poručuje predsjednik, temeljimo i na pokretu koji je započeo 13. jula 1941.

“Tada je slobodarska i antifašistička Crna Gora krenula u odlučnu borbu za socijalno i nacionalno oslobođenje, za državno ime koje joj je ukinuto 1918. Bio je to, ne samo početak oslobodilačke borbe, već i borbe za obnovu Crne Gore ravnopravne sa drugim republikama u ondašnjoj Jugoslaviji. Trinaestojulskim ustankom većinska Crna Gora, zajedno sa drugim jugoslovenskim narodima svrstala se u antifašističku koaliciju kojoj su pripadale vodeće zemlje svijeta, za ideju na kojoj počiva savremena Evropa”, kazao je Đukanović.

Navodi i da crnogorski antifašizam znači i opredjeljenje za Crnu Goru kakvu danas imamo.

“Nezavisnu, međunarodnu priznatu, članicu NATO-a, posvećenu EU vrijednostima i članstvu u EU”, poručio je Đukanović i svim građanima čestitao 13. jul – Dan državnosti.

“Nek je vječna Crna Gora”, zaključio je Đukanović.

 

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Budvanin SPC
Budvanin SPC
13.07.2020-19:25 19:25

Samo ako smo robovi Mila i DPS vjecne vlasti, Crna Gora moze postojati? Kakva primitivna zamjena teza. Drzava, to sam ja! Bez mene CG nece postojati! Zato, ja treba vjecno da vladam???