Ovih nedjelju ili deset dana su kritično važni jer prema iskustvima drugih zemalja upravo je ovo period u kojem će se pokazati pouzdani trendovi razmjere bolesti koja će se dogoditi u Crnoj Gori, zato je važno da u ovom kritičnom periodu budemo dodatno disciplinovani i na pravi način razumijemo mjere koje se preduzimaju od strane državnih organa, kao mjere koje se preduzimaju da bi se pomoglo svakom pojedincu da zaštiti svoje zdravlje i da nakon, vjerujem, kratkog vremena svi izađemo iz ovakvog stanja, zaboravimo na restrikcije kroz koje sada prolazimo, da se svi vratimo redovnim poslovima, da nastavimo da doprinosimo dobrobiti svakog od nas, naših porodica i naše države Crne Gore, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je obišao Opštu bolnicu u Beranama koja je regionalni centar za sjever Crne Gore i upoznao se sa spremnošću i kapacitetima za prijem i liječenje pacijenata inficiranih korona virusom.

“Ovdje sam bio u prilici da zaista čujem da je Opšta bolnica u Beranama spremna da odgovori zadacima koje joj je nametnula pandemija korona virusom, i da u skladu sa onim što je najbolja reputacija ove bolnice u svim prethodnim vremenima, pruži nužnu zaštitu ne samo stanovnicima Berana, nego građanima sjevernog dijela Crne Gore. Dakle, nakon današnjeg razgovora ubijeđen sam da je Opšta bolnica u Beranama potpuno spremna i da postoji maksimalan radni i profesionalni entuzijazam da se odgovori očekivanjima javnosti ovog dijela Crne Gore, i Crne Gore u cjelini, i da kroz taj doprinos dodatno smanjimo štetne posledice tokom trajanja pandemije korona virusom”, rekao je Đukanović.

Sistem Crne Gore uspješno funkcioniše

Đukanović navodi da je u Beranama bila prilika da se čuju i informacije iz Kriznog medicinskog štaba i iz Kliničkog centra, da se razmijeni ono što su dosadašnja iskustva.

foto rtcg.me

“Vjerujem da je ta razmjena informacija potvrdila ono što znamo – sistem Crne Gore uspješno funkcioniše u datim uslovima i zahvaljujući tome uspjeli smo da spriječimo ulazak korona virusa u Crnu Goru u nekoj ranijoj fazi, a do sada se uspješno nosimo sa njim i sprečavamo njegovo nekontrolisano širenje, tako da danas možemo kazati da je situacija u Crnoj Gori pod kontrolom. Dodatno ohrabruje da smo u međuvremenu obezbijedili dovoljne količine medicinske i zaštitne opreme koja nam obezbjeđuje da možemo računati da i u narednom periodu tokom ukupnog trajanja pandemije u Crnoj Gori možemo obezbijediti i zaštitu zdravlja građana Crne Gore i zaštitu zdravlja ljudi zaposlenih u zdravstvenom sistemu koji zaista predstavljaju veoma pouzdan i nezamjenjiv štit zdravlja nacije u cjelini. Ono što, takođe, treba reći da koliko god sistem uspješno funkcionisao, on nije svemoguć. Danas kada nema vakcine, danas kada nema efikasne medicinske terapije čini mi se da je dodatno važno da se pridržavamo preporuke koja kaže da je jako bitno biti na socijalnoj distanci, da je jako bitno biti koliko je god moguće, izolovan jer se na taj način pomaže sebi, pomaže svojim bližnjim i pomaže očuvanju zdravlja nacije”, dodao je Đukanović.

Prolazimo kroz kritično vrijeme, moramo biti dodatno disciplinovani

Ubijeđen sam, kaže Đukanović, da sada prolazimo kritično važno vrijeme kada je u pitanju Crna Gora i pandemija korona virusa.

“Ovih nedjelju ili deset dana su kritično važni jer prema iskustvima drugih zemalja upravo je ovo period u kojem će se pokazati pouzdani trendovi razmjere bolesti koja će se dogoditi u Crnoj Gori, zato je važno da u ovom kritičnom periodu budemo dodatno disciplinovani i na pravi način razumijemo mjere koje se preduzimaju od strane državnih organa, kao mjere koje se preduzimaju da bi se pomoglo svakom pojedincu da zaštiti svoje zdravlje i da nakon, vjerujem, kratkog vremena svi izađemo iz ovakvog stanja, zaboravimo na restrikcije kroz koje sada prolazimo, da se svi vratimo redovnim poslovima, da nastavimo da doprinosimo dobrobiti svakog od nas, naših porodica i naše države Crne Gore”, istakao je Đukanović.

Đukanović navodi da je optimista, i ubijeđen je da smo postigli značajno bolje rezultate od mnogih drugih država, mnogo bogatijih i mnogo organizovanijih.

“Tako da to nije slučajno, to je rezultat ozbiljne pripreme sistema i ozbiljne odgovornosti naših građana”, smatra Đukanović.

Samo budimo istrajni

Đukanović moli i poziva na istrajnost.

“Ovo je sada kritično važna faza u trajanju pandemije, budimo odgovorni onako kako smo bili u prethodnom periodu, ako je moguće još i više, pomozimo ukupnim naporima da izađemo iz sledeće nedjelje, iz sledećih desetak dana sa što manje štetnih posledica, što manje neželjenih posledica, a onda sam već ubijeđen da ulazimo u jednu fazu u kojoj ćemo još i više kontrolisati dalji razvoj problema, jer ćemo imati potpunu jasnu sliku razmjere epidemije koja se razvila u Crnoj Gori, i mislim da ćemo u tom slučaju, sigurno imati mnogo manje posljedica”, ističe Đukanović i dodaje:

“Optimista sam da ulazimo, u bliskoj budućnosti, u normalizaciju života u Crnoj Gori i u povratak onim redovnim navikama i redovnim poslovima kojima se bave svi naši građani.”

Osim Đukanovića, bolnicu su obišli i ministar odbrane Predrag Bošković, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković i šef Kriznog medicinskog štaba dr Ranko Lazović.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments