Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predvodiće crnogorsku delegaciju koja će od 24. do 30. septembra učestvovati na Generalnoj debati 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Milo Đukanović

To se navodi u platformi za učešće crnogorske delegacije koju je na današnjoj sjednici razmatrala Vlada.

Predviđeno je i učešće Đukanovića na radnom ručku koji za najviše državnike organizuje generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš; Blumberg biznis forumu koji okuplja najznačajnije lidere iz javnog i privatnog sektora sa ciljem razmatranja gorućih izazova za prosperitet svih i izgradnje ključnih partnerstava između biznis zajednice i vlada; prijemu za šefove država i vlada koji organizuje predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i tradicionalnom prijemu koji za šefove država i vlada organizuje predsjednik SAD Donald Tramp.

Đukanović će imati izlaganje na Generalnoj debati GS UN-a 26. septembra.

“U skladu sa ustaljenom praksom, šef crnogorske delegacije će u obraćanju ukazati na pozicije Crne Gore po pitanju ključih pitanja sa agende UN i obavijestiti države članice o dostignućima Crne Gore koja su relevantna sa aspekta UN-a, naročito u kontekstu dostizanja ciljeva održivog razvoja”, navodi se u platformi.

Kako se ističe, učešće delegacije Crne Gore na 74. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predstavlja priliku za dalju promociju ostvarenih rezultata i prioriteta Crne Gore na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore u UN i unaprjeđenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama.

“Ovo će biti prilika i da Crna Gora predstavi ostvareni napredak na planu sprovođenja održive agende UN-a 2030,
kao i da prezentuje plan aktivnosti u cilju pružanja doprinosa globalnom odgovoru na klimatske promjene”, navode u Vladi.

Predviđen je niz bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima Ujedinjenih nacija i država članica, kao i sa predstavnicima drugih međunarodnih organizacija.

U sastavu delegacije će biti i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Komentari

avatar