Drugog dana boravka u Tokiju predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je imao susret s premijerom Japana Šinzom Abeom, koga je pozvao da u okviru jednog od narednih boravaka u Evropi, zvanično posjeti Crnu Goru, na šta je Abe uzvratio da bi želio da se upozna s ljepotama naše zemlje, o kojima je slušao.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je imao susret s premijerom Japana Šinzom Abeom

Abe je zahvalio Đukanoviću na prisustvu ceremoniji ustoličenja cara Naruhita, izuzetno važnom događaju za japanski narod.

“Japan veoma cijeni odnose sa Crnom Gorom, sa kojom, kao prvom zemljom na Zapadnom Balkanu u procesu evropskih integracija, želi da gradi još čvršće veze. Japan će nastaviti da pomaže ekonomske i socijalne reforme Crne Gore u cilju njene integracije”, kazao je Abe.

Istovremeno, Abe je zamolio za dalje snaženje okruženja koje će doprinositi jačanju ukupnih ekonomskih veza dvije države.

Premijer Abe je ponovio podršku Japana ujedinjenoj Evropi i Zapadnom Balkanu koji teži članstvu u EU, u cilju jačanja stabilnosti regiona i međusobne saradnje.

Đukanović je kazao da za Crnu Goru i njega lično, prisustvo ceremoniji ustoličenja novog japanskog cara predstavlja veliku čast.

Zahvalio je na izuzetnom gostoprimstvu i prijemu, uz puno uvjerenje da su redovni politički kontakti potrebni kako bi se obezbijedilo unapređenje prijateljskih odnosa Crne Gore i Japana.

Pozdravio je prisustvo pojedinih renomiranih japanski kompanija u Crnoj Gori, čije dalje privlačenje ostaje jedan od prioriteta bilateralnih odnosa.

“Predsjednik je pozdravio novu inicijativu Japana prema zemljama Zapadnog Balkana i iskazao podršku njenom konceptu, uključujući odluku o imenovanju specijalnog ambasadora za Zapadni Balkan, u kojoj će Crna Gora nastaviti da bude veoma odgovoran partner japanskoj vladi”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je naglasio interes za intenziviranje saradnje u oblasti nauke, tehnologije i inovacija i poboljšanje uslova za saradnju naučno-tehnoloških institucija, transfer znanja i tehnologija i obuku na prestižnim japanskih institutima.

“U tom kontekstu, premijer Abe je izrazio otvorenost za iznalaženje novih sfera za zajedničko djelovanje, imajući u vidu da aktuelni sporazum koji reguliše saradnju u ovoj oblasti datira iz perioda bivše Jugoslavije, što, kako je zaključeno, treba inovirati, u duhu vremena i promijenjenom državnom kontekstu”, ističe se u saopštenju.

Đukanović je pozdravio mogućnost otvaranja japanske ambasade u Podgorici, za šta će, prema riječima premijera Abea, prvi korak biti jačanje kancelarije za vezu.

“Uputio je poziv premijeru da u okviru jednog od narednih boravaka u Evropi, zvanično posjeti Crnu Goru, na šta je Abe uzvratio da bi želio da se upozna s ljepotama naše zemlje, o kojima je slušao”, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Japan podržava EU perspektivu Balkana

Japan snažno podržava evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, poručio je iz Tokija crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je za Radio-televiziju Crne Gore (RTCG) saopštio i da Japan podržava jedinstvenu Evropsku uniju (EU) kao važnog globalnog partnera.

“Japan snažno podržava evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i podržava jedinstvenu EU kao važnog globalnog partnera. Japan, takođe, podržava razvoj Zapadnog Balkana na osnavama održivog razvoja, što je podudarno sa strategijom održivog razvoja Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Govoreći o susretu s japanskim premijerom Šinzom Abeom, Đukanović je rekao da su razgovarali o širenju ekonomske saradnje, te da je inicijativa premijera Vlade Japana bila “da nastavimo sa unapređenjem poslovnog amijenta, kao podrške za veće prisustvo japanskih investitora u Crnoj Gori, što je podudarno s našim interesima”.

Za Crnu Goru je, prema riječima šefa crnogorske države, posebno interesantna saradnja u oblasti tehnologije, nauke i inovacija.

“Predložio sam da radimo zajedno na inovaciji sporazuma koji predstavlja pravnu osnovu za saradnju u toj oblasti, jer je još na snazi Jugoslovensko-japanski sporazum iz 1981. godine”, podsjeća Đukanović.

Osvrnuo se predsjednik Đukanović i na ustoličenje japanskog cara Naruhita.

“To je bio veoma važan događaj, kojem su prisustvovali predstavnici manje više čitavog svijeta, od kojih je bilo 70 delegacija na niovu šefova država i vlada. Okolnost da je Crna Gora bila tu veoma je značajna za dalju međunarodnu afirmaciju Crne Gore”, rekao je Đukanović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve