Bez brige o kvalitetu, bez kompetitivnosti, nemoguće je naše uspješno globalno kulturno umrežavanje, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otvarajući izložbu “Kreativna Crna Gora” na platou iza budućeg Muzičkog centra (bivši Dom vojske).

“U doba intenzivnih globalizacijskih procesa, transkulturnih integracija i ekspanzije novih medija, nestala je stroga razdvojenost na stvaraoca i publiku; kreativnost i inovativnost neposredno se prepliću na različitim poljima nauke, tehnologije i umjetničkih praksi i – prepoznajemo ih kao važan faktor ekonomskog razvoja. Mi već živimo takvo iskustvo u Crnoj Gori i znamo da su ekonomika kulture i kulturna održivost sadržani u veoma zahtjevnim kulturnim politikama i modelima savremenog društvenog razvoja, kao i stalnih emancipatorskih procesa”, kazao je Đukanović.

Crna Gora, dodaje on, strateški razvija i sprovodi politike individualne i timske krativnosti u interakciji sa zajednicom na konkretnim projektima.

”Crna Gora strateški razvija i sprovodi politike individualne i timske krativnosti u interakciji sa zajednicom na konkretnim projektima”

“Upravo na tom tragu posebnu pažnju zavređuju dinamični projekti takozvanih kreativnih industrija, kreativnih aktivnosti i inicijativa, kao i usluga i servisa u kulturi”, navodi Đukanović.

To je, naglašava, samo jedan pravac za valorizaciju kulturnog kapitala Crne Gore.

“I u njenim regijama i po njenim gradovima, nužno je da djelujemo autentično identitetski, prezentujući kao država svoje specifično multi – kulturalno nasljeđe, ali i dokazujući se na novim idejama i sa inovativnim kulturnim proizvodima, kako bismo jasno pozicionirali naš državni brend i kod kuće, i u svijetu. Pogotovo imajući u vidu oblast turizma, naše strateške razvojne grane, u kojoj dobre kulturne politike bitno osnažuju konkurentnost naše ekonomije”, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru XXI vijeka definisanje njenog kulturnog identiteta jeste svojevrsni kreativni proces, lišen kratkoročnih i instant formula i rješenja.

,,Definisanje crnogorskog kulturnog identiteta jeste svojevrsni kreativni proces, lišen kratkoročnih i instant formula i rješenja”

“To važi kako za naše kulturne institucije, tako i za razvoj svakog, pa i projekta “Kreativna Crna Gora”, koji nas je večeras okupio i usmjerio javnosti”, navodi Đukanović.

Kako je naglasio, razvoj crnogorskog kreativnog ljudskog potencijala, istraživanje u novim domenima kulture i umjetnosti, kao i na novim tržištima, preduzetničko otvaranje u menadžmentu u kulturi, djelovanje u modelu kreativne ekonomije  – nerazdvojivi su od evaluacije, od pomnog praćenja kvalitativnog pomaka koji na tom putu Crna Gora postiže.

“Ne samo zato što svaki drugačiji pristup nosi rizike da zapadnemo u ćorsokak komercijalizacije, već i zato što je bez brige o kvalitetu, bez kompetitivnosti, nemoguće naše uspješno globalno kulturno umrežavanje. Ovakvo upozorenje ne umanjuje naše zajedničko zadovoljstvo činjenicama o početnim međunarodnim priznajima projektu “Kreativna Crna Gora”, naprotiv”, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to što ovaj projekat postaje konkurentan na širem tržištu, i što Crna Gora ima ustanovljenih 11 novih “kulturnih biznisa” -dobra je početna satisfakcija i prava poruka za dalju podršku u razvoju ovakvih kulturnih politika.

“Zato koristim priliku da i ovom prigodom istaknem da će stvaranjem institucionalnih okvira i produkovanjem javnih politika u kreiranju crnogorskog kulturnog identititeta i autentičnog crnogorskog kulturnog proizvoda, stvaraoci i menadžeri u kulturi u državi uvijek imati saveznika i partnera. Čestitam autorima, kao i Ministarstvu kulture i Vladi Crne Gore, na uspješno savladanoj prvoj etapi dugoročnog projekta “Kreativna Crna Gora”, zaključio je Đukanović.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments