Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Dukaj i Gašparikova: Nastavljamo saradnju u cilju ostvarenja zajedničkih prioriteta

Kako je saopšteno iz MJU, na sastanku su sumirani rezultati prethodne saradnje i dogovoreni dalji koraci

U Ministarstvu javne uprave (MJU) danas su se sastali stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, i ministar javne uprave, Marash Dukaj, sa saradnicima.

Kako je saopšteno iz MJU, na sastanku su sumirani rezultati prethodne saradnje i dogovoreni dalji koraci.

Osvrnuvši se na posljedice sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu, kao i prioritete koji su se nakon toga nametnuli, sagovornici su, analizirajući situaciju, precizirali prioritete nastavka i unapređenja saradnje. Zaključili su, navodi MJU, da je od ključne važnosti nastavak započetih projekata, kao i realizacija novih.

Dukaj je posebno istakao značaj saradnje sa UNDP-om na planu digitalizacije kroz projekat „E-servisi i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora protiv Covid-19“, koje finansira Evropska unija.

„Jedan od prioriteta kojima smo posvećeni, jeste unapređenje postojećih servisa za građane i privredu, i uvođenje novih. Time ćemo značajno ubrzati proces digitalizacije a samim tim transparentnosti i efikasnosti javnih usluga. Moram naglasiti da je od ključnog značaja saradnja sa UNDP, ali i sa drugim relevantnim partnerima i institucijama sistema i šire”, rekao je Dukaj.

Poseban akcenat razgovora bio je na unapređenju bezbjednosti sajber prostora Crne Gore i ocijenjeno da su preduzeti značajni koraci, ali da se mora nastaviti sa unapređenjem zakonodavnog okvira, uslova za rad, ali i sa edukacijom na svim nivoima.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova istakla je da će višegodišnja uspješna saradnja UNDP-a sa Ministarstvom javne uprave biti nastavljena kroz dalju digitalizaciju javnih usluga, uz finansijsku podršku EU, kao i aktivnostima na implementaciji Strategije reforme javne uprave 2022-2026 na centralnom i lokalnom nivou.

„Koristeći potencijale digitalne tehnologije, javna uprava može ispuniti očekivanja građanki i građana Crne Gore da imaju dostupne, brze i ekonomične javne usluge na svim nivoima. Efikasan sistem podrazumijeva i zaštitu ličnih podataka i bezbjednost informacija, zbog čega ćemo u narednom periodu pružiti podršku u jačanju kapaciteta i unapređenju digitalnih vještina svih zaposlenih. Prilagođavanje potrebama savremenog doba i jačanje transparentne, odgovorne i inkluzivne javne uprave, u čijem su fokusu potrebe svih građanki i građana, naš je zajednički zadatak“, poručila je Gašparikova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve