Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Dukaj i Gašparikova: Nastavak saradnje na planu reforme javne uprave

Time se, kako je saopšteno, pojednostavljuju procedure, povećava transparentnost procesa i unaprijeđuje efikasnost javne uprave

Uspješna saradnja Ministarstva javne uprave i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori ogleda se kroz kvalitetno vođene zajedničke projekte sprovođene u prethodnom periodu, a dinamična saradnja biće nastavljena i ubuduće, poručeno je sa prvog zvaničnog susreta ministra javne uprave Maraša Dukaja i stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, Daniele Gašparikove.

Kako je saop[teno iz Ministarstva javne uprave, Dukaj je posebno istakao značaj saradnje sa UNDP na planu reforme javne uprave i digitalizacije kroz projekte „Podrška stvaranju transparentnije, efikasnije i servisno orijentisane javne uprave“ i „E-servisi i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora protiv Covid-19“, koje finasira Evropska unija.

Rezultat saradnje je, kako se navodi, ubrzavanje digitalne transformacije javne uprave u Crnoj Gori, omogućavanjem efikasnog pružanja digitalnih usluga koje zadovoljavaju potrebe građana i privrede.

Time se, kako je saopšteno, pojednostavljuju procedure, povećava transparentnost procesa i unaprijeđuje efikasnost javne uprave.

“Prioritet rada Ministarstva javne uprave je kreiranje strateških pravaca razvoja na planu reforme javne uprave i digitalne transformacije i povećanje transparentnosti, jednakosti, pristupačnost rada državne uprave, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad i približavanje standardu i nivou koje imaju zemalje članice EU“, kazao je Dukaj.

Gašparikova je istakla zadovoljstvo zbog spremnosti za nastavak uspješnog partnerstva, posebno u oblastima reforme javne uprave, jačanju kapaciteta lokalnih samouprava i uspostavljanja i razvoja eUprave.

„Građanke i građani očekuju da javne usluge na svim nivoima budu dostupne, brze, jednostavne i ekonomične. Odgovorna, inkluzivna i transparentna javna uprava mora razumjeti potrebe građana i privrede i obezbijediti efikasan sistem, pritom vodeći računa o zaštiti ličnih podataka i bezbjednosti informacija”, navela je ona.

Prema riječima Gašparikove, kroz nacionalni okvir interoperabilnosti, a koristeći potencijal koji nudi digitalna tehnologija, sve strukture u okviru sistema javne uprave treba da budu fokusirane na pružanje što kvalitetnijih usluga, na inovacije i prilagođavanje potrebama savremenog društva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve