Po drugi put za manje od 24 sata hakeri su napali i oborili portal Standard. Napadi su registrovani oko 20:20 časova, što je onesposobilo rad portala i medij nije bio u funkciji nešto duže od sat.

U toku je analiza i prikupljanje podataka, koju sprovodi inostrani provajder, čiji će izvještaj biti dostavljen Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu.

Inače, uredništvo portala danas oko podneva podnijelo je krivičnu prijavu Centru bezbjednosti u Podgorici o prvom sajber napadu koji se desio sinoć u 23:47, kada je registrovan upad sa oko 150 ralzličitih IP adresa, ali i prijetećim porukama saradnika srbijanskih i ruskih tajnih službi Nemanje Ristića, za kojim je Crna Gora raspisala Interpolovu potjernicu, a koji je najavio da bi portal mogao biti izbrisan.

„Registrovano je oko 150 upada sa različitih IP adresa. Došlo je do ulaska u sistem portala, kojim je onesposobljeno nekoliko različitih komponenti, što je rezultiralo gubitkom web sajta. Server je pokazivao stabilan rad u tom periodu, što ukazuje na eksterne napade“, objašnjenje je inostranog provajdera, za sinoćnji hakerski napad.

Sve to dogodilo se nekoliko sati nakon što je urednik Standarda Samir Rastoder podnio prijavu podgoričkoj policiji o torture, koju je u Kraljevu doživio i tamošnje policije i agenata BIA-e.

Prijavom Standarada obuhvaćen je i Nemanja Ristić, koji je u Crnoj Gori osuđen na sedam godina zatvora zbog umiješanosti u slučaj pokušaja terorizma na dan izbora 2016. godine. Ristića su, kao što je poznato, uprkos crvenoj Interpolovoj potjernici, pravosudni organi Srbije odbili da izruče Crnoj Gori, a on je sinoć uputio više otvorenih prijetnji Standardu.

Ristić je prve poruke na zvaničnu Facebook stranicu Standarda poslao sinoć u 20:27, a u njima se navodi:

“Pozdrav, interesujem se za zdravlje narko dilera Samira Rastodera“, zatim „Dobro li je?“ i „Puno sreće vama i njemu“.

On se međutim nije zaustavio, već je u 22:20 časova uputio prijetnju koja se sat kasnije i potvrdila.

Budite dobre devojčice ako hoćete da vam se slučajno ne obriše portal. Ajde laku noć sad”, napisao je Ristić.

On se i danas interesovao kako radi portal: „Jel ste oporavili stranicu?“ Nastavio je sa uvredama i prijetnjama,  šaljući logo Agencije za nacionalnu bezbjednost u plamenu, zatim fotografiju direktora Uprave policije Veselina Veljovića uz popovo prijeteće sadržaje.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve