Utorak, 28 Marta, 2023
Rubrika:

DPS: Pacijenti počinju da plaćaju ljekove koji su do sada bili besplatni

''Prelazak na jeftiniji generički antiepileptik može dovesti do uštede u planiranoj potrošnji za ljekove, ali ta ušteda je u drugom planu imajući u vidu rizik za sigurnost pacijenata''

Odlukom Ministarstva zdravlja pojedini ljekovi za liječenje epilepsije koji se godinama unazad nalaze na osnovnoj listi ljekova prebačeni su na tzv. dopunsku listu. To praktično znači da lijek, koji pacijenti sa epilepsijom godinama koriste sada moraju da doplate ili da promijene lijek i da nastave da koriste besplatni generički lijek, saopštila je Komisija za zdravstvo Demokratske partije socijalista.

“Posebna pogodnost lijeka originatora kod epilepsije jeste visoka efikasnost, odnosno dobra kontrola napada, manji procenat neželjenih reakcija”, navodi DPS-

Prema njihovim riječima, prelazak sa originalnih ljekova na jeftinije generičke ekvivalente bez konsultacije sa strukom očigledno je signal da će građani morati da plaćaju promašenu ekonomsku politiku prethodne dvije vlade.

“Prelazak na jeftiniji generički antiepileptik može dovesti do uštede u planiranoj potrošnji za ljekove, ali ta ušteda je u drugom planu imajući u vidu rizik za sigurnost pacijenata. Naime, nephodno je mnogo više opreza kada je u pitanju epilepsija, zbog uskog terapijskog raspona većine antiepileptika, kliničkih načela propisivanja, koja uključuju oprezne i postepene promjene doziranja; zdravstveni i socioekonomski značaj tzv. probojnih napada ili potencijalne toksičnosti ljekova”, ističe DPS.

Zbog toga je, dodaju, neophodno da Ministarstvo zdravlja odmah povuče nestručnu i katastrofalnu odluku i omogući liječenje pacijentima oboljelim od epilepsije na način kako je to bilo godinama unazad.

“Građanima Crne Gore je ovo siguran signal da se sprema nestašica ljekova u Crnoj Gori i da ukoliko namjeravaju da se liječe da spreme svoje novčanike”, zaključuje DPS u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve