Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Kotor se zalaže za uvođenje izletničke takse za Perast za sljedeću turističku sezonu, jer je, kako su istakli, ovom mjestu više nego ikad potrebno posvetiti posebnu pažnju i održivim regulativima stvoriti uslove za poboljšanje infrastrukture i uslove za življenje.

“Turistička organizacija Opštine Kotor je tokom 2018. godine, u konsultacijama sa predstavnicima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma, razmatrala uvođenje izletničke takse za Perast, međutim, iz nepoznatih razloga bivša kotorska vlast nije shvatila ozbiljnost situacije pa, samim tim, nije ni tražila saglasnost Vlade Crne Gore. Ovo pitanje je, inače, posebno došlo do izražaja zbog komunalnog haosa koji se stvara u Perastu, od kojeg grad nema nikakve koristi”, navode iz kotorskog DPS-a.

S druge strane, kako dodaju, aktuelne informacije sa svjetskog turističkog tržišta upozoravaju da našoj državi prijeti opasnost od tzv. overturizma, što znači da na jednoj lokaciji ima toliko posjetilaca da to negativno utiče kako na lokalno stanovništvo tako i na životnu sredinu.

“Perast je, nakon Starog grada, najposjećeniji dio kotorske opštine u koji dolazi više od trećine putnika sa kruzera. Svi izletnici koji iz pravca Dubrovnika dolaze autobusima, kao i više od polovine gostiju hotela na teritoriji opština Budva, Tivat i Herceg-Novi kojima agencije organizuju izlete”, tvrde oni.

Iz DPS-a ističu, da je broj izletnika u Starom gradu u prošloj godini premašio je iznos od pola miliona, dok samo za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 305.000.

“Na osnovu toga se do kraja tekuće godine očekuje najmanje 550.000 izletnika, odnosno, računatih po cijeni od euro po osobi za grupe veće od pet turista, prihod od 550.000 eura. Na osnovu navedenih pokazatelja, prihod po osnovu izletničke takse za Perast iznosili bi ne manje od 250.000 eura, a taj iznos bi se, na osnovu posebno utvrđenog plana, opredijelio isključivo za unapređenje lokalne infrastrukture kao i podizanje životnog standarda mještana Perasta”, zaključuju iz OO DPS Kotor.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve