DPS Kotor: Apoteka važna za Stari grad

Apoteka u Starom gradu neophodna je radi zadovoljavanja potreba građana i turista, kao i zbog tradicije apotekarstva u Kotoru, saopšteno je iz kotorskog DPS-a

Apoteka u Starom gradu neophodna je radi zadovoljavanja potreba građana i turista, kao i zbog tradicije apotekarstva u Kotoru, saopšteno je iz kotorskog DPS-a.

“Od izuzetnog je kulturološkog značaja postojanje apoteke u Starom gradu u Kotoru, u kome se od 14. vijeka nalazi prva apoteka u Crnoj Gori. Ova apoteka, koja je u sastavu apotekarske ustanove „Montefarm“, dakle, državna apoteka, servisira potrebe građana Starog grada, ali i svih drugih Kotorana i gostiju koji svoje potrebe ostvaruju u Starom gradu.

Smatramo da je neprimjereno ukinuti takvu uslugu unutar zidina grada, i da je neophodno da apoteka zbog tradicije, kao toponim i simbol nasljeđa ostane na mjestu gdje se nalazi sada. Apsolutno razumijemo i potrebe Fakulteta za turizam, odnosno studenata, i smatramo da je za aktivnosti studenata potrebno pronaći druga rješenja koja će obezbijediti kvalitetno izvođenje praktične nastave, čega u Kotoru, za studente turizma i hotelijerstva sigurno ima, i može biti mnoštvo prilika koje se mogu organizovati na drugim lokacijama.

Napominjemo da ovaj slučaj problematizovanja prenamjene poslovnog prostora apoteke u Starom gradu nije izolovan, već da se ponavlja, po drugi put u kratko vrijeme – sjetimo se nakaradne i nezakonite prenamjene prostora za potrebe Hard Rock Caffe-a”, navedeno je u saopštenju.

Poslovni prostor apoteke u vlasništvu Opštine Kotor, a dat na upravljanje Fakultetu za turizam predmet je interesovanja različitih strana, što se, imajući u vidu atraktivnost lokacije i mogućnost ostvarivanja zarade, može tumačiti kao pokušaj lova za profitom nauštrb potreba građana za zdravstvenom zaštitom i očuvanja vjekovne tradicije, smatraju u ovoj partiji.

“Uništavanje nasljeđa nikako ne može biti opcija za rješavanje drugih pitanja, koja se mogu riješiti na druge načine.

Ovim putem apelujemo na Univerzitet Crne Gore, odnosno Fakultet za turizam i Opštinu Kotor da iznađu rješenje i uz poštovanje zakona države Crne Gore obezbijede nesmetan rad kotorske apoteke”, dodaju iz kotorskog DPS-a.

Komentari

avatar