Utorak, 4 Oktobra, 2022
Rubrika:

DOSIJE ISLJEDNIK (40): Težak posao čišćenja Tužilaštva od OTG kadrova

U posljednjem nastavku feljtona o bivšem GST-u čitaćete o teškom zadatku koji očekuje tužilačku instituciju u čišćenju od kadrova OTG. Grupa ''odabranih'' lica čiji je eksponent bio Katnić privatizovala je Tužilaštvo i javnost godinama pokušavala da obmane pričama da su baš oni ''garant stabilne Crne Gore'' i da su ''patriote bez kojih bi država sigurno otišla pod skute velikosrpske i ruske hegemonije''. Međutim, iza providne priče o patriotizmu i profesionalizmu SDT-a krile su se zlupotrebe, ucjene i prisila čija je personifikacija bio upravo Milivoje Katnić.

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

Nakon što smo objavili tekstove vezane za ovaj slučaj, u preostalih osam nastavaka feljtona, umjesto dva teksta, biće po jedan tekst koji obrađuje teme koje su obilježile karijeru penzionisanog GST-a.

Treba podsjetiti da smo se u dosadašnjim nastavcima dotakli sledećih tema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci…

Takođe smo pisali kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

U preostalim nastavcima feljtona biće riječi o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama, o ukidanju crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičkom maltretiranju zatvorenika dok je bio vojni tužilac, diletantskom vođenju postupka za pokušaj terorizma 2016. ogdine…

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme smo se samo dotakli u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton, čiji posljednji nastavak objavljujemo danas, možete da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku naznačen je naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

U posljdnjem nastavku feljtona moći ćete da čitate upravo o teškom zadatku koji očekuje tužilačku instituciju u čišćenju od kadrova OTG.

 

NAKON PADA KATNIĆA: Slijedi težak posao čišćenja Tužilaštva i rad na razmontiranju OTG (18.02.2022)

Razrješenjem Milivoja Katnića sa mjesta glavnog specijalnog tužioca nakon sedam godina, probijen je gnojni čir nekompetencije, nepotizma, korupcije i zloupotrebe položaja koji je za vrijeme njegovog mandata kao sistemska bolest zahvatio Tužilaštvo.

Ko god da naslijedi nepopularnog Katnića imaće pune ruke posla, da popravi ogromnu štetu nanesenu Tužilačkoj instituciji koja je u posljednjih nekoliko godina postala zasebna, čak i odmetnuta grana vlasti.

Grupa ”odabranih” lica čiji je eksponent bio Katnić privatizovala je Tužilaštvo i javnost godinama pokušavala da obmane pričama da su baš oni ”garant stabilne Crne Gore” i da su ”patriote bez kojih bi država sigurno otišla pod skute velikosrpske i ruske hegemonije”.

Međutim, iza providne priče o patriotizmu i profesionalizmu SDT-a krile su se zlupotrebe, ucjene i prisila čija je personifikacija bio čovjek koji je juče otišao sa mjesta GST-a.

Zaostavština nepočinstava

O nepočinstvima sada već bivšeg GST-a, u narodu poznatog pod nadimkom isljednik Milivoje, portal Aktuelno pisao je mjesecima.

U desetinama tekstova potkrijepljenim mnoštvom dokumenata, javnosti smo predstavili modus operandi bivšeg GST-a, pobrojali smo njegove zloupotrebe, pisali o ucjenama i pritiscima koje je vršio. Nešto više o tome možete čitati na OVOM LINKU.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”, “Zamislite da se košarka igra rukama”, “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, ”I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”

Da bi se pobrojale sve malverzacije bivšeg GST-a, biće potrebno mnoštvo tekstova, stoga će portal Aktuelno od ponedjeljka početi sa objavljivanjem feljtona u kome ćemo se osvrnuti na sve što smo pisali o Katniću i njegovoj ekipi za subverzivno djelovanje.

To će biti prilika za one koji i dalje vjeruju u podmukle spinove o ”čestitosti” i ”patriotizmu” Katnića i njegovog tima u SDT-u, da se razuvjere i na osnovu činjenica uvide zašto je njegov odlazak najbolja stvar koja je mogla da se desi za oporavak Crne Gore.

Bez lamentiranja za Milivojem

Na jučerašnjoj sjednici Tužilačkog savjeta u korijenu su sasječeni svi pokušaji da se malverzacijama i pritiskom sačuva fotelja samoproklamovanog tajnovidca, dok je v.d. VDT-a Maja Jovanović pokazala zavidan nivo hrabrosti i profesionalizma.

Tako da nakon što je Katić razriješen sa pozicije GST-a, nije bilo previše lamentiranja i pritužbi stručne javnosti.

Čak i medijske ispostave koje su pod kontrolom grupe koja stoji iza bivšeg GST-a nijesu imale argumentaciju, a čini se ni želje, ni volje da brane Katnića.

Đurđina Nina Ivanović: Branila saborca iz OTG?

Jedino je tužiteljka Đurđina Nina Ivanović zdušno branila sada već bivšeg GST-a, ali čini se da to nije radila iz profesionalih pobuda, već je njena kritika odluke TS o penzionisanju Katnića bila više podrška saborcu iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG) čiji je i ona saradnik.

Razmontirati OTG

Da Tužilački savjet može da radi efikasno kad ima volje i profesionalne hrabrosti, pokazuje i odluka v.d. VDT-a Maje Jovanović koja je već u ponedjeljak zakazala sjednicu na kojoj će se raspisati konkurs za izbor novog glavnog specijalnog tužioca.

O imenima je još uvijek rano govoriti, iako pojedine interesne grupe već stidljivo promovišu svoje kandidate. Ali je jasno da će novi GST, pod uslovom da bude izabran kompetentan i nezavisan kandidat, imati pred sobom ogroman posao da počisti trulež korupcije i nekompetencije koja je za vrijeme mandata Milivoja Katnića zatrpala Tužilaštvo.

”Prvo treba izabrati nepristrasnog i nezavisnog GST-a koji će raskrstiti sa Katnićevim nasljeđem. Njegov prvi zadatak treba da bude rad na razmontiranju hobotnice Organizovane tužilačke grupe, jer bez tog ključnog koraka svaka druga aktivnost će biti besmislena”, rekli su naši izovri dobro upućeni u prilike u Tužilaštvu.

Početi od Boričića

Portal Aktuelno već duže vremena piše o katastrofalnom stanju u kome se našlo Tužilaštvo koje je zarobljeno od strane OTG, čiji  je istureni igrač i čuvar političkog uticaja bio Katnić. Tužilački savjet, nakon što je konstatovao penziju za Katnića, moraće stoga da krene u čišćenje Tužilaštva, koje je u posljednjih nekoliko godina postalo maltene odmetnuta grana vlasti.

Nikola Boričić – žrtva OTG

Kako smo već pisali, jedan od prvih slučajeva kojim bi Tužilački savjet trebalo da se pozabavi je slučaj tužioca Nikole Boričića, doskorašnjeg zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Krajem prošle godine Demokratski front pozvao je novoformirani Tužilački savjet da što hitnije ispita navode koje je Boričić iznio u intervjuu za portal Aktuelno – da je nezakonito smijenjen jer nije želio da postupa po nezakonitim nalozima bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića i rukovodioca Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice.

Portal Aktuelno je takođe pisao da je Boričić žrtva Organizovane tužilačke grupe (OTG) jer je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na insistiranje Medenice.

Pritisak na Boričića zbog Belivuka

Prije nego što mu je i zvanično prestao mandat na mjestu zamjenika rukovodioca ODT-a, Boričić je optužio Burića i Medenicu su ga ”sklonili” jer nije želio da postupa po njihovim nezakonitim nalozima. Takođe je istakao da je na njegove kolege vršen pritisak.

Kako je pisao portal Aktuelno, Burić i Medenica, kao članovi takozvane OTG, udarili su na Boričića zbog slučaja vezanog za vođu kriminalnog klana iz Srbije Veljka Belivuka.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici na meti OTG

”Boričić je ‘nastradao’ zbog Belivuka jer je branio tužioca koji nije htio da pusti dvojicu policajaca, a na čemu su određene grupe iz Tužilaštva, tačnije Specijalnog tužilaštva insistirale”, kazali su naši izvori.

Podsjetimo, policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović uhapšeni su u oktobru prošle godine po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe, Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

O kakvoj se organizovanoj grupi ucjenjivača u tužilaštvu radi, najbolje svjedoči i okolnost, da je isti dan nakon što je Boričić u intervjuu za Aktuelno kazao da je na njega vršen pritisak, Više tužilaštvo na čelu sa Lepom Medenicom, podnijelo predlog za utvrđivanje njegove odgovornosti i to u 13 predmeta!

”Tužilačka grupa koju je pomenuo Boričić nije odgovorila argumentima na njegove optužbe, niti je demantovala da je na njega vršen pritisak, već su iz fioke izvadili navodne sumnjive predmete koje o njemu skupljaju da bi ga ucjenjivali”, rekao je ranije naš izvor.

Organizovana tužilačka grupa (OTG)

Portal Aktuelno već je pisao o subverzivnim elementima u Tužilaštvu, koji čine takozvanu Organizovanu tužilačku grupu (OTG) za koju se vezuju brojne priče o ucjenama, korupciji, nepotizmu i zloupotrebi položaja.

Zoran Lazović, Lepa Medenica i Milivoje Katnić – kumovi

Udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova OTG je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica inače kuma bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave  policije Zorana Lazovića.

S obzirom da je Lazović kum Milivoja Katnića bivšeg GST-a, jasno je da ova grupacija i nakon izbora novog Tužilačkog savjeta i smjene Katnića, želi što duže da zadrži uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi.

Za to se koriste ucjenama kao u slučaju Boričića koji je upravo njihova najnovija žrtva. Boričić je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici jer nije htio da glasa za izbor kandidatkinje bliske Lepoj Medenici.

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), sa višom državnom tužiteljkom Lepom Medenicom, smijenilo je Boričića samo nekoliko sati nakon što na elektronskoj sjednici, koju je on organizovao, podgorički tužioci nijesu izabrali Medenicinu kandidatkinju za funkciju zamjenika rukovodioca ODT-a, tužiteljku Andrijanu Nastić.

Nastić je inače sestra od strica Aleksandra Mijajlovića, ”neformalnog” suvlasnika kompanije Bemax, koja se dovodi u vezu sa mnogim ilegalnim poslovima uključujući i šverc cigareta.

Portal Aktuelno baviće se u narednim mjesecima ovim problemima od krucijalnog značaja za oporavak crnogorskog društva i države i javnost blagovremeno obavještavati o aktivnostima koje se sprovode kada su u pitanju prijeko potrebne reforme u Tužilaštvu.

Najnovije

Koronavirus: Još 158 novih slučajeva, bez preminulih

U prethodna 24 sata registrovano je 158 novih slučajeva koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Za isti period nije prijavljen nijedan smrtni...

Lekić – Herasimenko: Crna Gora i Ukrajina se odlučno zalažu za što skoriju obustavu...

Poštujući osnovne principe međunarodnog prava, Crna Gora i Ukrajina se odlučno zalažu za što skorijom obustavom ruske agresije koja dovodi do stradanja civila, humanitarnih...

Konjević: Indicije su da je u performansima 90 odsto cigareta švercovano, Milošević će najvjerovatnije...

Raško Konjević, koji je danas smijenjen sa mjesta koordinatora svih službi bezbjednosti, kazao je nakon sjednice da se radilo o jednoj veoma dobroj sjednici,...

Twitter modernizuje jednu od najbitnijih funkcija na Androidu

Društvena mreža je redizajnirala direktne poruke na Androidu kako bi poboljšala njihov odziv i druge mogućnosti. Twitter je počeo da isporučuje neke od izmjena za...

Danas je Svjetski dan životinja: Ministarstvo sprovodi brojne aktivnosti na unapređenju njihove dobrobiti

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli su niz značajnih aktivnosti koje treba da doprinesu daljem...

Najčitanije

Povezano

Knežević: Nikad nijesam komunicirao sa ”škaljarcima”, zašto Katnić i Radonjić nijesu reagovali ako je bilo krivičnog djela?

Povodom teksta objavljenog na ''M portalu'', u kojem se u jednom dijelu spominje i njegovo ime u  SKY  prepisci navodnih pripadnika Škaljarskog klana, reagovao...

Avetinja

Piše: Balša Knežević Besprekorno lobotomirani, penzionisani isljednik, samoproklamovani tajnovidac i kandidat za papu, Milivoje Katnić, dobio je u poneđeljak veče priliku da na BEMAX televiziji...

URA: Hvala Katniću na priznanju da smo glavni krivci jer je zaštitnik mafije uklonjen sa pozicije SDT

Zahvaljujemo Milivoju Katniću na priznanju da su URA i Dritan Abazović glavni krivci jer je zaštitnik mafije uklonjen sa pozicije Specijalnog državnog tužilaštva, poručuju iz ove partije. “Nastavljamo borbu...

SDT će saslušati Abazovića i osobe koje je optužio i pomenuo

Specijalno državno tužilaštvo razmotriće da u izviđaju i istrazi saslušaju premijera Dritana Abazovića, nakon njegovih današnjih izjava kojima je teško optužio potpredsjednika Vlade Raška...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve