Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Doprinos Zaštitnika ljudskih prava i sloboda borbi protiv seksizma od izuzetnog značaja

U preporuci CM/Rec Savjeta Evrope iz 2019. godine za sprečavanje i suzbijanje seksizma kao jedna od mjera navedeno je da države treba da ohrabre relevantna javna tijela i službe, među kojima su i zaštitnici ljudskih prava, da izrade i sprovedu kodekse ponašanja ili smjernice ne temu seksizma, u skladu sa sveobuhvatnom politikom za eliminaciju seksizma i, za svrhe ovih aktivnosti, obezbijediti adekvatne resurse

Smjernice za eliminaciju seksizma u radu institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda doprinijeće unapređenju stanja u ovoj oblasti u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku radne grupe za izradu ovog dokumenta koju čine predstavnici institucije Zaštitnika i Instituta za pravne studije (IPLS).

U preporuci CM/Rec Savjeta Evrope iz 2019. godine za sprečavanje i suzbijanje seksizma kao jedna od mjera navedeno je da države treba da ohrabre relevantna javna tijela i službe, među kojima su i zaštitnici ljudskih prava, da izrade i sprovedu kodekse ponašanja ili smjernice ne temu seksizma, u skladu sa sveobuhvatnom politikom za eliminaciju seksizma i, za svrhe ovih aktivnosti, obezbijediti adekvatne resurse.

Stoga je jedna od aktivnosti IPLS, koju sprovodi u okviru projekta „STOP seksizmu u Crnoj Gori“, da zajedno sa institucijom Zaptitnika izradi Smjernice za eliminaciju seksizma u radu institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

„Seksizam predstavlja jedan od najznačajnijih uzroka rodne neravnopravnosti u svim zemljama Evrope. U Crnoj Gori je sve prisutniji, rodno-stereotipni komentari i seksitičke opaske i uvrede gotovo su dio svakodnevice javnog diskursa u Crnoj Gori“, kazala je predstavnica Instituta Mirjana Ivanović.

Nažalost, kako je dodala, sekstički govor mržnje je slabo prepoznat, a nizak nivo prijava za ovaj ali i druge vidove diskriminacije po osnovu pola i roda, govori u prilog nedovoljnoj informisanosti javnosti: „Dodatno, ovakva ponašanja su takođe slabo i sankcionisana“.

Zamjenica Zaštitnika za oblast zaštite od diskriminacije, ranjivih grupa i rodne ravnopravnosti Nerma Dobardžić istakla je posvećenost institucije borbi protiv seksizma i ukazala na značaj adekvatnog reagovanja na ovu sve učestaliju pojavu u našem društvu.

„Važno je da ohrabrujemo žene i djevojčice da se edukuju o svojim pravima, kao i da znaju da mogu biti zaštićene od svakog vida diskirminacije pa i kada dolazi po osnovu roda i pola. Institucija Zaštitnika je na raspolaganju za svaku vrstu pomoći i podrške, a cijenimo da će ove Smjernice doprinijeti unapređenju stanja po pitanju sprečavanja i borbe protiv seksizma“, kazala je Dobardžić.

Na sastanku je konstatovano da je imajući u vidu poziciju u sistemu i ugled institucije Zaštitnika u crnogorskom društvu, važno da se strateški odgovor na pojavu seksizma pruža i djelimično usmjerava i sa pozicije ove institucije.

“STOP seksizmu u Crnoj Gori” je podržan u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M BASE, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve