Četvrtak, 4 Marta, 2021
Rubrika:

Dok Krivokapić obećava zakonitost, u toku pravo partijsko zapošljavanje

Iako je riječ o smjenama ''starih'' kadrova, uz očekivanje konkursa za ta radna mjesta, javnost je bombardovana novim imenima na novim funkcijama i to, po pravilu, visokih partijskih funkcionera.

Zapošljavanje u javnoj upravi biće spovedeno u skladu sa načelom kompetentnosti kandidata, poručio je premijer Zdravko Krivokapić, ističući da pripadnost bilo kojoj organizaciji, naciji ili vjeri neće biti kriterijum za rad u državnim organima.

Krivokapić je kazao da je Vlada, u skladu sa zakonom, nadležna za proces imenovanja i postavljenja visokorukovodnog kadra u organima državne uprave, kao i u većini drugih institucija javnog sektora.

“S tim u vezi, ističem da će svako imenovanje i postavljenje u institucijama javnog sektora, za koja je nadležna Vlada, biti sprovedeno u skladu sa načelom kompetentnosti kandidata. To je programski definisan cilj ove Vlade od kojeg nećemo odstupiti”, poručio je Krivokapić.

To, kako je pojasnio, znači da će Vlada osigurati da se na ključnim pozicijama, u javnom sektoru, bira kvalitetan kadar, uz poštovanje svih zakonskih rješenja.

“Pripadnost bilo kojoj organizaciji, naciji ili vjeri ne smije i neće biti jedan od kriterijuma za rad u državnim organima”, ističe se u saopštenju Krivokapića.

U stvarnosti, međutim, dešavaju se potpuno suprotne akcije. Iako je riječ o smjenama “starih” kadrova, uz očekivanje konkursa za ta radna mjesta, javnost je bombardovana novim imenima na novim funkcijama i to, po pravilu, visokih partijskih funkcionera.

Tako će, na primjer, od danas direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) biti Jelena Kljajević, portparolka Demokratske narodne partije, a tu informaciju je potvrdila Marina Jočić, do nedavno poslanica Demokratskog fronta, a sada predsjednica Upravnog odbora tog preduzeća.

Diplomirani pravnik Velizar Kaluđerović, visoki funkcioner Demokrata, izabran je za predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) na juče održanoj konstitutivnoj sjednici.

Kako su kazali iz IRF-a, na istoj sjednici sa funkcije izvršnog direktora IRF-a razriješen je Zoran Vukčević, dok je za novu izvršnu direktoricu IRFa imenovana Irena Radović, doktor ekonomskih nauka.

Direktor Službenog lista Crne Gore Momčilo Vujošević smijenjen je, a na tu funkciju je imenovana Danijela Pavićević, nekadašnja poslanica Socijalističke narodne partije.

Na drugoj strani, premijer Zdravko Krivokapić kaže da će se, shodno pozitivnim propisima, sprovesti transparentni javni konkursi čiji cilj će biti selekcija najkvalifikovanijeg i najstručnijeg kadra.

“Tako odabrani službenici pomoći će nam da imamo efikasniju javnu upravu i da se skoncentrišemo na upotrebu znanja i ekspertiza u zahtjevnim unutrašnjim i spoljnopolitičkim procesima, sa posebnim akcentom na proces pridruživanja Evropskoj uniji i obezbjeđivanje kvalitetnijeg života svih građana i građanki”, naveo je Krivokapić.

On je poručio da Vlada ohrabruje sve stručne građane i građanke, bez obzira na njihovu političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, da sa pažnjom prate objavljivanje konkursa za zapošljavanje u državnim organima.

“Da prepoznaju pozicije koje bi odgovarale njihovim kvalifikacijama i u skladu sa tim participiraju u procesu selekcije”, dodao je Krivokapić.

Poslanica DF-a Simonida Kordić juče je ocijenila da se pod parolom borbe za profesionalizaciju krije namjera da se zaštite svačiji interesi osim prava i interesa naroda koji je donio slobodu i pobjedu na izborima 30. avgusta.

Ona smatra da je “orkestrirana zabrinutost samo briga za održavanje kadrova DPS-a na rukovodećim mjestima po bilo koju cijenu i sa kriterijumima koji se, po dobrom starom običaju bivšeg režima, mijenjaju po potrebi, tako da opravdaju svakog ko je podoban, a da eliminišu svakoga ko nije, a to su, gle čuda, baš uvijek predstavnici narodne većine”. “Ako je suditi po podignutoj halabuci, za narod i njegovu političku volju ne treba da bude mjesta ni “po dubini ni po visini”. Oni koji prolivaju krokodilske suze za “stručnjacima” iz proizvodnje diktatorskog režima DPS-a, zapravo nastoje da se zadrži status quo i nastavi politika koja je poražena na zborima. Glasno se unaprijed zagovara da na nekim zamišljenim budućim rukovodnim mjestima treba upravo da budu ljudi koji već uveliko rade u sistemu, što će reći oni koje je “teren” davno prepoznao, jer drugačije niko nije ni mogao da dobije ulaznicu u neki državni organ, preduzeće ili drugu instituciju”, rekla je Kordić.

Izvještaj sa razgovora ulaznica za v.d.

Krivokapić je rekao da je dao instrukciju svim članovima Vlade da, prije predlaganja vršilaca dužnosti za pojedine pozicije u institucijama javnog sektora, obave razgovor sa potencijalnim kandidatima i o tome sačine izvještaj.

Taj izvještaj, kako je naveo, mora biti dostavljen Vladi uz svaki predlog za određivanje vršilaca dužnosti i mora sadržati razloge zbog kojih se daje određeni predlog.

“Napominjem da se predlog za određivanje vršioca dužnosti, uz koji ne bude dostavljen navedeni izvještaj, neće razmatrati na Vladi”, poručio je Krivokapić.

 

Najnovije

U četvrtak sunčano, krajem dana naoblačenje

U četvrtak će biti pretežno sunčano, a krajem dana mjestimično se očekuje umjeren razvoj oblačnosti. Na sjeveru ujutru moguća kratkotrajno magla ili sumaglica. Vjetar slab do...

Pirlo: Do kraja ćemo se boriti za Skudeto

Trener Juventusa Andrea Pirlo kaže da njegov tim neće odustati od Skudeta dokle god za to ima šanse. Poslije pobjede nad Specijom (3:0), devetostruki uzastopni...

Italija zatvara škole u rizičnim područjima

Italijanska vlada naredila je zatvaranje svih škola u rizičnim područjima, nakon što su najnoviji podaci pokazali da je više od 50 odsto slučajeva zaraze...

MUP Srbije provjerava informacije o najavi masovnog samoubistva i upozorava roditelje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da, nakon informacija koje kruže na jednoj društvenoj mreži a tiču se poziva na grupno samoubistvo, provjerava potencijalno...

Brazil prijavio 1.641 smrtni slučaj od koronavirusa u jednom danu

Brazil je prijavio 1.641 smrtni slučaj od koronavirusa u jednom danu, čime je oboren negativni rekord u trenutku kada je epidemija u novoj fazi...

Najčitanije

Povezano

Pomogli mu da nas zaduži, sada zove svijet da nam riješi korupciju

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić pozvao je juče međunarodnu zajednicu da pomogne Crnoj Gori u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, naglašavajući, ko zna koji...

Otkazi u željezničkim preduzećima, avio-prevozniku, javnoj upravi…

Nova vlast pokrenuće početkom naredne godine široku kampanju smanjivanja broja zaposlenih u državnim preduzećima i javnoj upravi, saznaju Dnevne novine. Bez posla će ostati, kako...

Nova Vlada Crne Gore: Kako je mrtvi Amfilohije pobijedio živog Vučića

Piše Damir Rastoder Poslije tri mjeseca od završetka parlamentarnih izbora, nova skupštinska većina uspjela je formirati 42. po redu crnogorsku vladu. Troglava koalicija, nakon brojnih razmimoilaženja i...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve