Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Dogovoreno potpisivanje sporazuma između Državnog arhiva Crne Gore i Istorijskog arhiva Vatikana

Potpisivanje sporazuma između Državnog arhiva Crne Gore i Istorijskog arhiva Vatikana dogovoreno je tokom drugog dana zvanične posjete Svetoj Stolici ministarke kulture i medije Maše Vlaović, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture i medija

Potpisivanje sporazuma između Državnog arhiva Crne Gore i Istorijskog arhiva Vatikana dogovoreno je tokom drugog dana zvanične posjete Svetoj Stolici ministarke kulture i medije Maše Vlaović, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture i medija.

Ona se danas sastala sa direktorom Istorijskog arhiva Državnog sekretarijata Svete Stolice dr Johanom Iksom, sa kojim je obišla dio Istorijskog arhiva i upoznala se sa dokumentima koja se odnose na Crnu Goru.

Vlaović je zahvalila na srdačnom prijemu i mogućnosti da iskaže interesovanje Crne Gore za nastavak istraživanja dokumentacije koja se nalazi u Istorijskom arhivu, a koja je od značaja za Crnu Goru i otkrivanje manje poznatih detalja iz njene istorije. Ovom prilikom je, kako se navodi, nakon jučerašnjih sastanaka na kojima je iskazana spremnost za nastavak istraživanja, detaljnije dogovoren plan budućih koraka.

S obzirom na to da je u prvom tomu edicije Monumenta Montenegrina Vatikana prikazan Konkordat Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine, kojim je regulisan položaj katoličke zajednice u Crnoj Gori, predloženo je da nastavak istraživanja obuhvati period nakon potpisivanja ovog dokumenta. Ministarka kulture i medija je predložila da se nastavi saradnja na ovom značajnom projektu i zahvalila dr Iksu i predstavnicima Svete Stolice na izuzetnoj saradnji prilikom pripreme prvog toma.

Dr Iks je istakao da osjeća posebnu bliskost prema Crnoj Gori i da je zadovoljan saradnjom koju smo do sada ostvarili. Naveo je da će Istorijski arhiv i on lično biti na raspolaganju kako bismo nastavili ovaj uspješan projekat.

“Dokumenta koja se nalaze u našem arhivu veoma su zanimljiva i daju precizniju sliku tog vremena, političkog, ali i svakodnevnog, društvenog života”, kazao je dr Iks.

Vlaović je istakla da neistraženi i manje poznati djelovi crnogorske istorije bude interesovanje stručnjaka u ovoj oblasti, ali da je cilj Ministarstva kulture i medija da ova dokumenta predstavi i široj javnosti, kroz izložbe i događaje edukativnog karaktera.

„Zbog toga smo i predložili potpisivanje Sporazuma između arhiva dvije zemlje,” dodala je ministarka.

Dr Iks je prihvatio predlog za potpisivanje Sporazuma, uz uvjerenje da će on uskoro biti formalizovan.

Bilo je riječi i o procesu digitalizacije arhivske građe, na kojoj je dr Iks posvećeno radio tokom svog dvanaestogodišnjeg mandata, te zaključeno da bi ovakvo iskustvo Crnoj Gori bilo dragocjeno, imajući u vidu spori napredak naših institucija u ovom procesu.

Ministarka je pozvala dr Iksa da posjeti Crnu Goru, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Tokom drugog dana posjete ministarka je obišla i Vatikanske muzeje, Sikstinsku kapelu, Vatikanske vrtove i Baziliku sv. Petra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
07.12.2022-12:41 12:41

Jel Srbija i ovdje umješala prste? Miraša za monsinjora !!!!