Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Dogovorena saradnja Univerziteta Crne Gore i Uprave policije: Nauka u službi policijskih istraga

Cilj ove saradnje je podizanje tehnoloških kapaciteta policije i razvoja naučnoistraživačkog rada na polju borbe protiv visokotehnološkog, ali i drugih oblika kriminala, uz podršku Međunarodnog kriminalističko – istražnog programa pomoći u obuci, saopšteno je sa Univerziteta

Saradnja Univerziteta Crne Gore, Uprave policije i programa ICITAP američkog Ministarstva pravde, dogovorena je danas u Rektoratu, na sastanku rektora UCG prof. dr Vladimira Božovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Cilj ove saradnje je podizanje tehnoloških kapaciteta policije i razvoja naučnoistraživačkog rada na polju borbe protiv visokotehnološkog, ali i drugih oblika kriminala, uz podršku Međunarodnog kriminalističko – istražnog programa pomoći u obuci, saopšteno je sa Univerziteta.

Na sastanku su učestvovali i šef Kancelarije ICITAP programa u Podgorici i ataše za bezbjednost u Ambasadi SAD-a Stiv Monako, dekan Elektrotehničkog fakulteta UCG prof. dr Saša Mujović, direktor Centra za informacione sisteme prof. dr Aleksandar Popović i načelnik Odjeljenja za međunarodnu policijsku saradnju i odnose s javnošću Petar Krstajić.

“Rektor Božović je istakao da je Univerziet Crne Gore posvećen osnaživanju naučnoistraživačkih kapaciteta na čijem razvoju uzročno-posljedično počiva i razvoj crnogorskog društva, te da je Univerzitet više nego otvoren i spreman za saradnju koja može biti na obostranu korist, pogotovo kada je riječ o razvoju mladog istraživačkog kadra kroz zajedničke projekte”, navodi se u saopštenju.

On je, sa dekanom Mujovićem i direktorom Popovićem, predstavio naučnoistraživačke potencijale Univerziteta Crne Gore i mogućnosti saradnje, kroz konkretne, do sada realizovane projekte.

“Na sastanku je poseban akacenat dat na stvaranju preduslova i doprinosa Univerziteta na unapređenju metodologija radnih procesa u Upravi policije. Prije svega, na unapređenju digitalne bezbjednosti, analitčkih alata i prevencije zloupotrebe kreditnih kartica, u domenu kripto valuta, sprečavanja pranja novca, te unapređenja zakonskih rješenja”, piše u saopštenju.

Direktor Brđanin je istakao da je unapređenje tehnologije od presudne važnosti za osnaživanje borbe protiv visokotehnološkog kriminala, ali i podizanja zaštite lično imovinske sigurnosti građana u CG, kao i podizanjna nivoa bezbjednosti saobraćaja.

“Predstavnici Uprave policije i UCG dogovorili su naredne koraci zajedničkog rada na unapređenju bezbjednosti u Crnoj Gori kroz naučnoistraživačke projekte, uz podršku američkog programa koji, sa stranim vladama, radi na razvoju profesionalnih i transparentnih institucija za primjenu zakona koji štite ljudska prava, bore se protiv korupcije i smanjuju prijetnju transnacionalnog kriminala i terorizma”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve