Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

Do sada registrovane 32 producentske kompanije

Cilj je ažuriranje jedinstvene filmske baze

Filmski centar Crne Gore pozvao je ovlašćena lica za obavljanje kinematografskih djelatnosti u Crnoj Gori da se upišu u Kinematografski registar ili ažuriraju postojeće informacije, ukoliko je upis već prethodno izvršen, a došlo je do određenih izmjena. Cilj je ažuriranje jedinstvene filmske baze.

Kinematografski registar, kako je Pobjedi objasnila direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović, postoji od kada je osnovan Centar, odnosno od 2017. godine.

Regulisan je Zakonom o kinematografiji koji je usvojen 2015. godine, a od osnivanja Filmski centar svake godine poziva producente da se u njega upišu.

– Kinematografski registar, prema Zakonu o kinematografiji, odnosi se na registar producenata, prikazivača, distributera i lica koja obavljaju komercijalno umnožavanje kinematografskih djela u Crnoj Gori – kazala je ona.

Produkcijske kuće koje ipak ne izvrše upis u Kinematografski registar, prema Zakonu o kinematografiji, kako je Božović objasnila, ipak će i dalje moći da se bave filmskom proizvodnjom.

– Takođe, to ne isključuje ni mogućnost prijavljivanja na konkurse Filmskog centra Crne Gore. Vjerujemo da će se u budućnosti raditi na izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji i što direktnijeg uvezivanja kroz pravila Filmskog centra za apliciranje produkcijskih kuća na naše konkurse, sa Kinematografskim registrom – rekla je Božović.

Posljednji put, kako je kazala, registar je ažuriran prethodne godine.

– U Kinematografskom registru trenutno su registrovane 32 producentske kompanije. Zapažanje je da je u čitavom regionu, kao i kod nas, kontinuriani rast broja produkcijskih kuća. Tako da očekujemo da se i ove godine u isti upiše nov broj firmi registrovanih za obavljanje kinematografske dijelatnosti – rekla je ona.

Prijava za upis u registar sadrži: naziv podnosioca prijave; oblik organizovanja i vlasništva; adresu i prebivalište; kinematografsku djelatnost; šifru djelatnosti; PIB; PDV broj; žiro-račun; broj telefona, faksa i imejl adresu; internet stranicu; broj zaposlenih i njihov obrazovni profil; ime i prezime odgovornog lica, obrazovni profil i profesionalnu biografiju; ime i prezime ovlašćenog lica, profil kompanije (misija i vizija kompanije, osnivači, do 300 riječi), realizovane projekte, projekte u realizaciji, projekte u pripremi.

Prijava se podnosi u elektronskoj formi, a obrazac je dostupan na sajtu Filmskog centra. Upis je obavezan, a rok za podnošenje prijava je 31. mart 2023. godine. Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti Filmskom centru putem imejl adresa: [email protected] i [email protected].

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve