Oko tri hiljade turista posjetilo je Cetinje od januara do kraja juna ove godine, kazao je direktor TO Cetinje Oskar Huter. Te brojke, kako je dodao, zabrinjavaju, a za optimizam nema puno mjesta kada se uzmu u obzir epidemiološke prilike na Cetinju i u cijeloj Crnoj Gori.

foto Arhiva

Huter je u Jutarnjem programu TVCG rekao da situacija, kada je riječ o posjeti turista nije dobra, ne samo kod nas, već i u regionu.

Brojke koje je Cetinje bilježilo prošle godine u ovo vrijeme, danas gotovo nestvarno zvuče.

„Od januara do kraja juna prošle godine imali smo oko 66 hiljada izletničkih turista. Ove godine je ta brojka nepunih tri hiljade. To je dovoljno da vam kaže da su prilike jako loše“, kazao je Huter.

Statistički podaci kako kaže, zabrinjavaju, jer je pitanje kako će se odvijati turistička sezona u narednom periodu.

„Nijesmo optimistični, posebno kada se uzmu u obzir epidemiološke prilike na Cetinju i u cijeloj Crnoj Gori. Nakon prvog talasa korone, bili smo korona fri destinacija, Cetinje nije imalo zaraženih, sada više nije tako“, dodao je on.

Smatra da je kampanja Ljetuj doma značajna, ali nedovoljna.

„Međutim, ona je samo dodatni impuls, ne možemo bazirati turizam i ekonomiju samo na našim gostima. Toje dobra priča uz turiste sa strane“, kaže on dodajući da treba spasiti ono što se može.

Ističe da je ranije gro posjeta bio dio kruzing turizma, sada su brojne individualne posjete.

„Ne možemo se fokusirati na individualne i izletničke posjete sve i kad turizam cvjeta. Nama je potreban i broj turista koji će boraviti na Cetinju“, kaže Huter.

Nezahvalno je davati prognoze, dodaje on.

„Postoje najave da će se otvoriti granice prema Rusiji i zemljama regiona od 1. avgusta. Treba da budemo realni i gledati da spasimo što može od ove sezone. Treba gajiti optimizam i pripremati se za bolju situaciju“, zaključio je Huter.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve