DNP: Presuda Karadžiću pokušaj da se srpski narod predstavi kao genocidan

DNP Crne Gore ističe da presuda Radovanu Karadžiću predstavlja flagrantan pokušaj Republici Srpskoj

Povodom danas donesene presude u Hagu, po kojoj je Radovan Karadžić, lider bosanskih Srba, rođen u Petnjici kod Šavnika u Crnoj Gori, osuđen na doživotnu robiju, DNP Crne Gore ističe da takva sramna presuda predstavlja flagrantan pokušaj presude Republici Srpskoj, ali i čitavom srpskom narodu, koji se na Balkanu i šire nastoji predstaviti genocidnim, saošteno je iz Demokratske narodne partije.

”DNP zato postavlja pitanje cjelokupnoj javnosti da li je potrebno podsjećati na strašne činjenice da je u Jasenovcu ubijeno oko sedamsto hiljada Srba, da je iz Hrvatske protjerano nekoliko stotina hiljada Srba, a s Kosova i Metohije protjerano preko dvjesta pedeset hiljada Srba sa svojih ognjišta. Pritom se danas liderima srpskog naroda u Crnoj Gori sudi za navodni terorizam, sve pod plaštom navodne zaštite univerzalnih ljudskih vrijednosti od srpskog naroda.

Namjera da se srpski narod okrivi za ratove u bivšoj Jugoslaviji i samom presudom Radovanu Karadžiću, rođenom u Crnoj Gori, u šavničkoj Petnjici, i više je nego očigledna i tendenciozna, ali i neodrživa. Ovo tim prije što odgovornost, za sve što se dešavalo za vrijeme građanskog rata u Jugoslaviji, snose i Alija Izetbegović i Franjo Tuđman. Pritom svaki pokušaj zamjena teza, pa i kroz ovu presudu Radovanu Karadžiću iz Petnjice kod Šavnika u Crnoj Gori, ne samo da ne može doprinijeti pomirenju, već, nasuprot, može doprinijeti destabilizaciji ionako krhkih političkih prilika na prostoru zapadnog Balkana.

Ako neko želi graditi pomirenje između naroda nekadašnje SFRJ, ne može ga graditi na isključivom zločinu srpskog naroda i istovremeno isključivoj žrtvi ostalih naroda. A srpski i crnogorski narod kroz svoju svijetlu istoriju nikad nije bio genocidan, već se isključivo borio za svoju slobodu, i slobodu drugih, i u toj borbi redovno i oduvijek bio najveća žrtva”, navodi se u saopštenju DNP.

Komentari

avatar