Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Đurović: Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju biće jedan od najvažnijih zadataka nadležnih institucija

Pomoć djeci sa smetnjama i njihovim porodicama će biti u fokusu nadležnih insitucija

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju kao i njihovim porodicama, stoga, biće jedan od najvažnijih zadataka nadležnih institucija, ocijenila je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom.

“Stručnjaci kažu da autizam nije oboljenje, već stanje, jer mozak osobe sa poremećajem iz spektra funkcioniše na drugačiji način od većine ljudi”, saopštila je Đurović.

Navodi da oko jedan odsto svjetske populacije ima poremećaj iz spektra autizma.

“No, u Crnoj Gori ne postoje još uvijek zvanični statistički podaci koji bi ukazali na realno stanje, osim što zabrinjava porast djece i omladine, u posljednje tri decenije, koja imaju autizam”, dodala je Đurović.

Ukazala je na nedostatke u ustanovama u Crnoj Gori.

“Iako su pokrenuta brojna zakonska rješenja i inicijative koje su pružile roditeljima neke mogućnosti da se uhvate u koštac sa izazovima koje nosi autizam njihove djece, često je njihova borba – borba da se učini nemoguće. Dnevnim centrima u Crnoj Gori nedostaje kapacitet, osoblje, stručni kadar, dužina korišćenja i boravka u resursnim centrima, da ne govorimo o primjeni novih mogućnosti kada je u pitanju tretman autizma. Da li, na taj način, djeca sa autizmom postaju nevidljiva, izolovana, zanemarena, a kako je tek roditeljima u stalnom lutanju i potrazi za pomoć, plaćanju skupih tretmana i zadatku da prežive kao porodica”, naglasila je Đurović.

Poručuje da će pomoć djeci sa smetnjama i njihovim porodicama biti u fokusu nadležnih insitucija.

“Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju kao i njihovim porodicama, stoga, biće jedan od najvažnijih zadataka nadležnih institucija, ne samo kako bi se pomoglo najranjivijoj kategoriji naše zajednice, već i kako bi se podigao nivo demokratizacije crnogorskog društva, podstakli programi i ciljevi socijalne i zdravstvene zaštite, prava djece i odraslih sa autizmom i ukupna društvena solidarnost”, zaključila je Đurović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Topla
01.04.2023-22:59 22:59

Ova Djurovićka izgleda još nije shvatila da je raspuštena.

cikoticka.
02.04.2023-00:41 00:41

ja mislim da treba i starijim sa smetnjama u mozgu dati 100% pomoc na primjer ti i dritan trebate pod hitno na phisijatriji da ne prodajete vase prde za Boss-parfem