Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Đukanović: Opet svjedočimo zloupotrebi hrane, ovoga puta kao moćnog oružja u ratu

Naša je obaveza da sjećanjem na zločine iz prošlosti ne samo odamo poštovanje prema nevinim žrtvama i osudimo zločinačke politike, već i da podstičemo osnaživanje programa obrazovanja i informisanja slobodne javnosti o onim dijelovima istorije koji su iz brojnih razloga ostajali skriveni i izvan školskih programa

Nažalost, 90 godina nakon ovog stravičnog zločina, danas, opet u Ukrajini, svjedočimo novoj zloupotrebi hrane, ovoga puta kao moćnog oružja u ratnim uslovima, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom Dana sjećanja na žrtve gladomora.

Izjavu Đukanovića objavljenu na Twitteru povodom Dana sjećanja na žrtve gladomora prenosimo u cjelosti:

Dan sjećanja na žrtve zločina “Velike gladi” u Ukrajini 1932-1933, koji se obilježava svake četvrte subote u novembru, prilika je za izraze saosjećanja za stradanja ukrajinskog naroda, i pripadnika drugih nacionalnosti na teritoriji Ukrajine, ’30-ih godina prošlog vijeka pod Staljinovom vlašću.

Zločin gladomora, koji je prema mnogim istraživačkim nalazima bio rezultat planirane i organizovane politike izgladnjivanja naroda od strane totalitarnog režima, nanio je nemjerljive patnje i stradanja i odnio milione ljudskih života.

Nažalost, 90 godina nakon ovog stravičnog zločina, danas, opet u Ukrajini, svjedočimo novoj zloupotrebi hrane,ovoga puta kao moćnog oružja u ratnim uslovima.

Naša je obaveza da sjećanjem na zločine iz prošlosti ne samo odamo poštovanje prema nevinim žrtvama i osudimo zločinačke politike, već i da podstičemo osnaživanje programa obrazovanja i informisanja slobodne javnosti o onim dijelovima istorije koji su iz brojnih razloga ostajali skriveni i izvan školskih programa.

U danima kada je Ukrajina izložena nemilosrdnoj agresiji i kada su stanovnici ove prijateljske zemlje izloženi kontinuiranom strahu, hladnoći i gladi, obaveza međunarodne zajednice i Crne Gore kao njene odgovorne članice je da svojim glasom izrazimo jasno protivljenje kršenju ljudskih prava i upotrebi varvarskih metoda koji za metu imaju isključivo civile i onemogućavanje njihovog života u miru i blagostanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve