Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Rubrika:

Đonović: Hoće da uklone Đukanovića da bi sadašnja vlast lakše ostvarila cilj

Da li je nova afera zaista afera i da li ima tu elemenata krivičnog djela ili je to samo, kao i mnogo puta do sada, manipulacija kojom protivnici države Crne Gore hoće da se posluže kad god im se pružila prilika? Ja bih rekao da je ovo drugo – ocijenio je Đonović

Poznato je da je predsjednik Milo Đukanović danas na čelu odbrane države, nacije, kulture, crkve i svega što je crnogorsko. Zbog toga on predstavlja pojedinca kojeg treba ukloniti kako bi ovi što su sada na vlasti lakše ostvarili svoj cilj – ocijenio je u izjavi za Pobjedu politički analitičar Ranko Đonović komentarišući navode koje je objavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Direktorica ove organizacije Vanja Ćalović-Marković prekjuče je saopštila da su u okviru globalnog istraživačkog projekta „Pandorini papiri“ otkrili da su predsjednik i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju imovinom sakrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Kazala je da je cilj Đukanovića bio da sakrije imovinu, ali i da postojanje trastova ne mora značiti da je bilo nelegalnog djelovanja.

MANIPULACIJA, A NE AFERA

Đonović smatra da bi građani Crne Gore trebalo da sačekaju dokaze za ono što, kako kaže, „ova peta kolona tvrdi“.

– Ćalović-Marković i mnogi drugi danas u Crnoj Gori sve to rade, kako kažu, zabrinuti za sudbinu države i građana iako je upravo ova vlast Crnu Goru usmjerila na put beznađa, istovremeno dajući obećanja koja samo mogu biti ludima radovanja – kazao je Đonović.

Smatra da objavljeni navodi ne čine aferu, već da se radi o već viđenoj manipulaciji.

– Da li je nova afera zaista afera i da li ima tu elemenata krivičnog djela ili je to samo, kao i mnogo puta do sada, manipulacija kojom protivnici države Crne Gore hoće da se posluže kad god im se pružila prilika? Ja bih rekao da je ovo drugo – ocijenio je.

Treba im samo, dodao je, da obezbijede mjesta u tužilaštvu, njegovu kontrolu, pa da „nas ogrije ono sunce koje je obećao ničiji premijer Zdravko Krivokapić, kojeg ne priznaju ni oni što su ga tu postavili“.

Kaže i da je simptomatično vrijeme u kojem se ova afera otvorila i što joj je glavni politički cilj, znajući da su novi izbori neminovni u skoro vrijeme, ocjenjujući da se zato pominje i nova stranka, te da se aktuelna vlast uveliko sprema za njih.

– Ako bi najveći dio ovih petokolonaša ponovo dobio vlast mogli bi danas ustvrditi da je Crna Gora kao država već počela da broji svoje posljednje dane – kao nova četnička oblast „velike Srbije“ – a put do tog cilja ostvarili bi preko ,,malog Šengena“, „srpskog sveta“ ili nečega sličnog tome – kategoričan je Đonović.

Nije, kako je kazao, Crna Gora ni sa prethodnom vlašću bila sjajna, može se napadati i može joj se zamjerati štošta, ali se nije ,,ovakav cirkus do sada nije gledao“.

–Cirkus je potpun, ali njegova razlika od originalnog je što ima neuporedivo više klovnova gotovo u svim segmentima i što ovi naši nijesu smiješni, već za nas žalosno tragični – poručio je.

Sa onima koji to ni danas ne vide i ne razumiju, dodao je, ne treba voditi ni razgovore ni dijaloge.

– U prethodnih 30 godina prošli smo sve krugove pakla, a sada nas ponovo vraćaju na početak – zaključio je Đonović.

ODVRAĆANJE PAŽNJE

U nizu reakcija na „Pandorine papire“ tokom jučerašnjeg dana oglasili su se brojni političari i funkcioneri. Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da je sklapanje ugovora kroz komplikovanu mrežu povezanih kompanija tajanstveno, a samim tim i skriveno, te istakao da informacije koje imaju međunarodni aspekt zahtijevaju nezavisnu istragu.

– Imamo mnoge aspekte tajanstvenosti u prethodnim godinama koji su dokumentovani i otkriveni, a ovo je sada, očito, jedno od najvećih otkrića o osnivanju kompanija, a sve sakriveno od građana i institucija Crne Gore – rekao je Bečić.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić ocijenio je da objavljeni podaci imaju za cilj da odvrate pažnju od ulaska Demokratskog fronta u Vladu.

– Dok Mans spinuje uz pomoć Abazovića i Krivokapića, DF je u niskom startu za ulazak u Vladu. A javnost da se zabavlja spin informacijama starim 10 godina – napisao je na Tviteru.

Takvog stava je i generalni sekretar te partije Aleksandar Bogdanović, koji je naglasio da se na ovaj način žele amortizovati reakcije javnosti povodom činjenice da će ulaskom u Vladu DF-u pripasti najviše resora.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković kazao je da iz ove stranke očekuju od nadležnih organa da ispitaju navode MANS-a, ističući da zbog činjenice da se odnose na predsjednika države nameću prioritet u radu Uprave policije i Državnog tužilaštva.

– Utvrđivanje pune i zvanične istine je nužno, jer zakon treba jednako da važi za sve. Pozivamo i predsjednika Crne Gore na proaktivnu saradnju sa državnim organima kako bi zakonitost nečijeg rada bila prvenstveno pravno, a ne političko pitanje – poručio je Zeković.

Puna i zvanična istina neophodna je, dodao je, zbog utvrđivanja ne samo pravne već i političke odgovornosti.

PITANJA KOJA TRAŽE ODGOVOR

Politička direktorica Ure Ana Novaković-Đurović istakla je da Đukanović nije samo jednom obmanuo javnost da nema račune u inostranstvu i pozvala ga da

odgovori na pitanje zbog čega je otvarao račune u zemljama koje su prepoznate kao destinacije „poreskog raja“.

– Zbog čega nije prilikom „uspostavljanja biznis infrastrukture“ otvarao račune u Crnoj Gori? Šta može biti motiv ovako kompleksnih finansijskih operacija, na dalekim destinacijama, preko of-šor kompanija, ako ne upravo skrivanje imovine – upitala je Novaković-Đurović.

Ovim povodom oglasio se i član predsjedništva DPS-a Aleksandar Žurić koji je kazao da „gospoda iz vladinih i paravladinih formacija“ već godinama unazad pokušavaju da plasiraju iste „senzacionalne“ izmišljotine, za koje nikada nijesu ponudili niti jedan dokaz, osim neaktivne firme i neaktivnog računa i to, naglasio je, iz vremena kad Đukanović nije bio javni funkcioner.

Jedan od lidera DF-a i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da je otkrivanje tajnih of-šor firmi u vlasništvu Đukanovića dovoljan politički i ustavni razlog za njegov opoziv, te da je impičment preduslov za normalizaciju prilika u Crnoj Gori.

Iz Socijalističke narodne partije ocijenili su da Đukanovićevo objašnjenje da u vrijeme osnivanja trastova u of-šor zoni nije bio na funkciji „ne pije vodu“, te govori u prilog činjenici da njegova namjera da se bavi privatnim biznisom na ovaj način nije bila čista.

SDT formiralo predmet

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom navoda MANS-a da je Đukanović sa sinom Blažom sklopio tajne ugovore o upravljanju imovinom posredstvom mreže pet kompanija.

– Povodom saopštenja MANS-a, koji je učestvovao u globalnoj istrazi „Pandora papiri“, ističemo da je SDT odmah po saznanju za predmetni događaj formiralo predmet i preduzeće sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti – saopštili su iz SDT-a.

Krivokapić: Koja je svrha šeme kompanija?

Iz kabineta Krivokapića juče su upitali koliko kompanija i trastova koje postoje samo na papiru ima Đukanović, te koliko košta 60 minuta pravnih usluga advokatskih kancelarija Charles Mia Limited ili ALGOCAL.

– Što je svrha ovako kompleksne šeme kompanija, ovolikog broja posrednika i čemu plaćanje enormnih advokatskih usluga za trastove i kompanije koje „nikada nijesu poslovale“ – istakli su iz Krivokapićevog kabineta.

Crna Gora bi, kako su kazali, već danas bila punopravna članica Evropske unije, sa nezavisnim institucijama i razvijenom ekonomijom da su njom vladali ljudi koji su bili agilni u odbrani državnih, a ne ličnih interesa.

Poručuju da „Đukanović i njegovi partijski protektori“ moraju imati na umu da se, kako ocjenjuju, ekonomski zločini nad ovom zemljom ne zaboravljaju i ne zastarijevaju.

Iz DPS-a su ranije juče saopštili da umjesto što se bavi širenjem fabrikovanih afera, Krivokapić novonastalu situaciju koristi i da skloni fokus sa istine i rezultata svog rada.

– Iluzorno je da temu transparentnosti naglašava premijer o čijem radu iznova isplivavaju nove informacije. Onaj premijer koji je na tu funkciju imenovan u manastiru, u naumu i nastojanju jedne vjerske organizacije da instalira čovjeka koji će bespogovorno služiti povratku Crne Gore u srednji vijek i dobu kada su svjetovna i duhovna vlast bile objedinjene – naveli su iz DPS-a.

Isti taj premijer, dodali su, danas je natjeran da prihvati sve ono što je mjesecima unazad odbijao, samo da bi sačuvao fotelju.

– Ne morate biti ekspert za politiku da biste razumjeli šta se dešava na političkoj sceni Crne Gore, jer jednom ćete zatvoriti oči, a nakon toga shvatiti da je tamničar mračnih ideologija odjednom dio Vlade koja bi trebalo da izbori ulazak Crne Gore u Evropsku uniju – zaključili su iz DPS-a.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

U nedjelju kiša, mjestimično pljuskovi i grmljavina

Umjereno do potpuno oblačno povremeno sa kišom, mjestimično pljuskovima i grmljavinom. U planinma na sjeveru u jutarnjim i noćnim satima susnježica i snijeg. Vjetar...

Napadač Votforda: Niko ne jede kao Haland

Erling Haland je postao zvijezda svjetskog fudbala, a saigrač iz reprezentacije Norveške Džošua King je pokušao i da nekada opravda ponašanje mladog asa. Haland nekada...

Vuković: Novo dječje igralište u Ulici 4. jula

Prije neki dan smo našim najmlađim sugrađanima predali na upotrebu novo, savremeno dječje igralište i lijepo uređenu zelenu površinu na 850 metara kvadratnih u...

Novi alat DuckDuckGo trebalo bi da spriječi aplikacije da prate Android korisnike

Novi alat DuckDuckGo ima za cilj da spriječi aplikacije da prate Android korisnike, o čemu je prvi izvijestio Wired. Alat će biti ugrađen u aplikaciju...

Omikron soj stigao do Italije i Njemačke

Italijanske i njemačke vlasti prijavile su prve slučajeve novog soja koronavirusa nazvanog omikron. U Njemačkoj su dvije osobe zaražene novom varijantom koronavirusa i to su...

Najčitanije

Povezano

Ko je protiv Platforme opozicije, ima problem i sa Crnom Gorom

Politički analitičar Ranko Đonović ocijenio je da je Platforma za građanski i evropski konsenzus kroz politički dijalog, koju je pripremilo deset opozicionih partija, sasvim prihvatljiva, te...

JAVNI SERVIS DOTAKAO DNO Raonić postao batina u rukama MANS-a, a RTCG oružje za propagandu i jeftino ”aferašenje”

Piše: Balša Knežević Crna Gora nakon 30. avgusta i dolaska vlasti sačinjene od neočetnika, vjerskih ekstremista, intelektualno limitiranih i moralno sumnjivih političkih izdanaka paramedijskog i...

Ranko Đonović: Vlast bi da izbjegne lokalne izbore, svjesna da više nema šanse za pobjedu

Vladajuća koalicija bi po svaku cijenu da odloži lokalne izbore na Cetinju, Mojkovcu i u Petnjici. Jasno im je da su šanse ovoga puta...

Mržnja je stvorila ovu vlast, ona će je i ubiti

Piše: Ranko Đonović, politički analitičar i publicista Kojom bi se tom kratkom rečenicom mogla definisati politika oličena u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori, a da...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
05.10.2021-08:37 08:37

MANS i Vijesti su samo alat premijera, Vlade i DF -a iskoristen da se diskredituje Predśednik drzave koji sjutra ucestvuje na samitu EU u Sloveniji i naravno,da se ubrza rekonstrukcija Vlade i ulazak DF – a radi sto brzeg ulaska u srpski svet iliti kako to sad malo modernije zovu – “open balkan”
Samo pogledajte tajming kad je ta “afera” lansirana i sve ce biti jasnije