Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Đeka: Potreban snažan zakonodavni okvir koji će ženama omogućiti ostavarivanje zagarantovanih prava

On je poručio da je potreban snažan zakonodavni i praktični okvir koji će ženama i djevojčicama obezbijediti prostor za dostizanje njihovih punih kapaciteta, ali da su jednako neophodni čvrsti i efikasni institucionalni mehanizmi koji će im osigurati puno ostvarivanje zagarantovanih prava

Kada imamo u vidu da samo 37 odsto muškaraca u Crnoj Gori smatra da su žene i muškarci jednaki, a 74 odsto žrtava seksualnog nasilja nikada neće prijaviti nasilje, nije teško uočiti rodni jaz koji postoji u društvu, izjavio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka na današnjoj sjednici Ženskog parlamenta.

On je poručio da je potreban snažan zakonodavni i praktični okvir koji će ženama i djevojčicama obezbijediti prostor za dostizanje njihovih punih kapaciteta, ali da su jednako neophodni čvrsti i efikasni institucionalni mehanizmi koji će im osigurati puno ostvarivanje zagarantovanih prava.

“Žene su u mnogim prilikama svojom odgovornošću, posvećenošću, znanjem i snagom opravdale liderske crte karaktera, ali je opet današnja tema nasilja okupila sve relevantne aktere”, kazao je Đeka.

Prema njegovim riječima a imajući na umu realnost koju žive žene i djevojčice u Crnoj Gori, vrijeme je da osnažimo temelje na kojima počiva crnogorsko društvo i da svako treba da počne od sopstvene svijesti i odgovornosti.

Đeka je poručio da se sa mikronivoa mogu generisati promjene koje će imati domino efekat na društvo u cjelini, te da je siguran u snagu tog potencijala.

On je naglasio da je kampanja “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja“ poziv svima nama da kvalitetnije posvetimo pažnju ovoj temi, da se upoznamo sa implicitnim vidovima diskriminacije, ali i da preventivno reagujemo.

“Ne smijemo da čekamo snažne potrese, u vidu femicida, jer je svaki momenat važan i svaki momenat se broji”, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve