U podgoričkoj osnovnoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin” u subotu 13.aprila, održano je državno takmičenje iz robotike za uzrast od 11 do 15 godina. U pitanju je nadmetanje školskih timova po pitanju programiranja, uz pomoć Lego kocki a na temu “Svemir”.

Pobijedila je ekipa “Lego planet”, dječaci iz OŠ “Pavle Rovinski” koji su obradili temu rešavanje problema otpada u svemiru. Potrebno je napomenuti da teme zadaje svjetska organizacija  First Lego League a gotovo uvijek su teme vezane za zaštitu prirode.

Prošle godine tema je bila pročišćavanje voda a tim koji je pobijedio, takođe iz OŠ “Pavle Rovinski”, osvojio je treće mjesto na svjetskom takmičenju održanom u Estoniji.

Djeca koja se zanimaju za robotiku vrlo su posvećena zadatku i pripreme za ovo takmičenje traju po 6 mjeseci. U radu ne obogaćuju samo svoje poznavanje robotike i programiranja, već i poznavanje engleskog jezika jer se tokom rada i takmičenja koriste samo engleskim jezikom.

Pobjednička ekipa OŠ “Pavle Rovinski” od 14. do 16. juna učestvovaće na otvorenom internacionalnom prvenstvu u Libanu, na kojem učestvuje oko 50 zemalja iz cijelog svijeta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve