Grafički dizajner Sreten Sošić juče je u podgoričkom Višem sudu, na suđenju lideru PZP-a Nebojši Medojeviću i još jedanaest osoba za pranje novca, kazao da je za dvomjesečno angažovanje u parlamentarnoj izbornoj kampanji DF-a 2016. u dva navrata bio isplaćen u dolarima. Proces vodi sutkinja Vesna Pean.

”U izbornoj kampanji DF-a bio sam „art direktor“, zadužen za vizuelni identitet, logo, aplikacije i oglase. Riješio sam da kampanja nosi naziv „Mi ili on“ i to je prihvaćeno. Plaćen sam dva puta po 2.200 dolara” – kazao je svjedok.

On je naveo da mu je kovertu sa novcem predao Dejan Vujisić u izbornom štabu u Donjoj Gorici.

”Kada sam u banci konvertovao dolare, to je iznosilo oko 1.900 i nešto eura, manje nego što smo se dogovorili” – kazao je Sošić.

On je naveo da mu je angažman u izbornoj kampanji DF-a ponudio Nil Levi, zaposlen u agenciji „Šaviv stratedžik kampejn“, vlasništvo Arona Šaviva.

Kada je u pitanju posao i visina honorara, svjedok navodi da je o tome pregovarao sa Milanom Kneževićem koji je bio menadžer kampanje.

Prema riječima Sošića, sa Kneževićem se dogovorio da za angažovanje od 16. avgusta do 16. oktobra bude plaćen 4.000 eura.

Sošić je potom naveo da je od Arona Šaviva dobio laptop računar vrijedan 3.000 eura i istakao da je tada u potpunosti bio isplaćen.

Pojasnio je da su i ostali zaposleni u kampanji dobili koverte i da pretpostavlja da je u njima bio novac jer su primaoci koverti imali osmijeh na licu.

Sutkinja Pean zabranila je Sošiću da odgovori na pitanje advokata Ivana Šebeka da li je platio PDV na iznos koji je dobio za angažovanje u izbornoj kampanji.

Ona je pojasnila da plaćanje PDV-a Sošića državi nije predmet optužnice, na šta je advokat Šebek negodovao s obzirom da se Medojeviću i ostalima sudi upravo za utaju poreza i pranje novca.

Sošić je u nastavku suđenja kazao i da mu je neko iz PZPa rekao da ne smiju da ga kontaktiraju jer je prihvatio angažman u kampanji Aleksandra Vučića.

Naveo je da je za PZP 2015. za organizaciju protesta „Sloboda traži ljude“ neke poslove odradio bez novčane naknade.

Suđenje Medojeviću i ostalima juče je prekinuto, a nastavak zakazan za 24. april nakon što je optuženoj Ivi Pavlović pozlilo u sudnici.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je u januaru optužnicu protiv Medojevića, Momira Nikolića i još deset članova njegove grupe, pod sumnjom da su prali novac tokom izborne kampanje uoči parlamentarnih izbora.

Optuženi su Gordan Konatar, Dejan Vujisić, Željko Šćepanović, Iva Pavlović, Petar Drašković, Luka Radunović, Vladimir Bulatović, Aleksandar Sekulić, Mladen i Nikola Jovanović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve