Petak, 27 Januara, 2023
Rubrika:

Divlje životinje se “oslobodile”: Medvjedi na magistrali

Pojavili su se na magistralonm putu Šavnik - Žabljak. Kasni snijeg koji je pao u nacionalnim parkovima omogućio je da se vide tragovi medvjeda.

Nakon buđenja iz zimskog sna medvjedi šetaju magistralama vrlo neobično znajući da izbjegavaju susrete sa ljudima, a vjeruje se da su se “ohrabrili” da izađu iz divljine pošto je smanjena frekvencija automobila.

Pojavili su se na magistralonm putu Šavnik – Žabljak. Kasni snijeg koji je pao u nacionalnim parkovima omogućio je da se vide tragovi medvjeda.

Kako je za Pobjedu ispričala Jelena Marojević-Galić iz “Parkova Dinarida” u proljeće, nakon buđenja iz zimskog sna, medvjedi su vrlo aktivni u traženju hrane i na taj način prelaze velike dužine.

– Medvjed nije socijalna životinja i odrasle jedinke tokom života izbjegavaju kako druge medvjede, tako i čovjeka. Kasni snijeg koji je ove godine pao krajem marta omogućio je da za medvjedima ostanu tragovi – kazala je Marojević-Galić.

Dobili su, dodaje ona, fotografije medvjeda na magistralnom putu Šavnik-Žabljak zabilježene i tokom dana, što je, ističe ona, pomalo neobično znajući da medvjedi izbjegavaju susrete sa ljudima.

– Pretpostavljamo da je razlog za to smanjena frekvencija saobraćaja na glavnim magistralnim putevima usljed situacije sa korona virusom što je medvjede „ohrabrilo“ da se kreću po saobraćajnicama. Ovakvo ponašanje nosi određeni rizik i za medvjeda, ali i za vozače koji se nađu na putu. Stoga, apelujemo na sve koji ovih dana koriste putne pravce na sjeveru naše države da obrate pažnju i budu i iz ovog razloga dodatno pažljivi u saobraćaju – upozorila je Marojević-Galić.

Dobili su i veliki broj fotografija tragova medvjeda u snijegu sa područja koja su poznata po prisustvu ove vrste, kao što su Nacionalni park “Biogradska gora”, Park prirode “Piva”, Nacionalni park “Tara” u Srbiji.

– U ovom periodu prošle godine na kamerama na hranilištu u NP “Biogradska gora” zabilježili smo medvjede koji su se aktivno hranili nakon zimskog sna. Ove godine još nemamo snimaka medvjeda sa područja tog parka – kazala je Marojević-Galić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve