Zbog ograničenih kapaciteta trebalo bi se postarati da što manje djece od 1. oktobra dolazi u vrtić, usaglasio se Savjet roditelja i uprava JPU „Đina Vrbica” na nedavno održanom sastanku. Predsjednica Savjeta Ana Lakovićkaže da kapacitete nemaju ni u redovnim uslovima, a ne u ovim kad je po djetetu neophodno da se obezbijedi tri kvadrata.

Distanca nemoguća u prebukiranim vrtićima

“Iz ustanove su saglasni da urade sve što je do njih, a tiče se higijene, kontrole, angažmana učiteljica, mjerenja temperature… Što se tiče kapaciteta došli smo na isto da smo svi svjesni da prostora biti neće i da će biti teško da se organizuje nastava. O svemu tome razgovarali smo i na Savjetu i odlučili da pokrenemo inicijativu da u vrtić idu samo djeca čija oba roditelja rade. Sa upravom vrtića prvi put smo imali realnu i zdravu priču”, kaže Laković.

Savjet je po grupama sproveo anketu koja je pokazala da će veliki broj djece ići u vrtić.

“Ima roditelja koji će se snalaziti, ali veliki broj djece će dolaziti u vrtić. Uprava ustanove takođe, planira da sprovede anketu. Međutim, spiskovi sa grupama su objavljeni, vrtić se sprema, ali činjenica je da su to one isti prebukirane učionice o kojima pričamo godinu dana. Teško se tu može organizovati nastava”, kazala je Laković.

Savjet roditelja tražio je od uprave ustanove da ih upozna sa akcionim planom kako bi riješili dileme po pitanju načina funkcionisanja u vrtiću u vrijeme epidemije. Laković kaže da odgovor još nijesu dobili.

“Nijesu nam objasnili kako će se držati distanca. Činjenica je da je držati neće, jer nije moguće. Startovali smo sa realnom pričom da znamo da su kapaciteti ograničeni i da je nemoguće da i u najmanjoj mjeri taj uzrast vodi računa o distanci. Savjetujemo da svako ko može dijete da ostavi kući da to i uradi. Uprava je kazala da su raspoloženi da se djeca podijele po grupama pa da neki dolaze popodne. Dodatni kapaciteti ne postoje i svi znamo gdje nam djeca idu kaže”, Ana Laković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve