Četvrtak, 4 Marta, 2021
Rubrika:

Direktorica danilovgradske Gimnazije o sastanku sa Krivokapićem: Ćutati neću

Zamoliću Vas da ubuduće uvažite sagovornike koje ste pozvali na razgovor, kao i njihovo akademsko obrazovanje i iskustvo, te da ih ne stavljate u kontekst optuženika obraćajući im se povišenim i prijetećim tonom rečenicama koje su mahom počinjale sa „nemojte da se desi“ i „ako“. I znajte da je jedini razlog zbog koga nisam napustila Vilu Gorica tokom vašeg monologa taj što sam vjerovala da sam došla na dijalog

Piše: Direktorica JU Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš“, Danilovgrad, Nataša Latković

Uvijek sam smatrala da je ljekovito popričati sa samim sobom ispred ogledala. Pa i naglas. Pa i usljed nekog nezadovoljstva lupiti šakom o sto ili prijeteći podići prst. Nije poželjno to raditi pred publikom, a ako se i desi, onda je najbolje da monologu prisustvuje neko ko vam je blizak i ko će imati razumijevanja za prijeteći ton, promašeni padež i neće vam zamjeriti zbog ne baš jasnih i racionalnih formulacija.

Juče sam, iako bijah pozvana na dijalog na visokom nivou, umjesto učesnika u dijalogu, nevoljno postala dio publike koja je ispratila ne monolog, već monodramu čiji se akter, vidno uznemiren, prijetećim tonom obraćao sebi, ne mareći za padeže, ton i stil tokom izlaganja. Prvo sam pomislila da se obraća nama i nevoljno odlučila da odslušam izlaganje u nadi da će do dijaloga, na koji sam pozvana, i doći i da ću dobiti priliku da reagujem, dam svoje mišljenje, ali ne i da se branim jer se ne prepoznah ni u jednoj od optužbi koje su izrečene prijeteći uz udaranje govornice kojoj će biti potrebna “reanimacija”. Na bini, iza glavnog aktera monodrame, stajali su i statisti, mahom iz resornog Ministarstva, kao dio scenografije. Do kraja monodrame nisam shvatila njihovu ulogu. U pozivu, koji sam dobila, pisalo je da će i oni učestvovati u, nadala sam se, konstruktivnom razgovoru o aktuelnoj “situaciji u vaspitno-obrazovnom sistemu”. Monodrama je okončana stidno započetim aplauzom nekoliko pari ruku iz publike koji je, ne naišavši na podršku većeg dijela publike, prije utihnuo nego je i započeo. Bisa nije bilo, a glavni akter i statisti su se povukli sa scene i pošli na sljedeći, kako reče glavni akter, sastanak, zbog čega nije imao vremena da odgovara na naša pitanja, te poručio da pišemo ministarstvu u slučaju da nam je što ostalo nejasno. Takođe nas je obavijestio i da ministarka, čije je učešće bilo najavljeno u pozivu koji i sama potpisuje, nije došla jer je bolesna.

Kasnije u toku dana pogledala sam na sajtu Vlade Crne Gore snimak monodrame kojoj sam prisustvovala, vješto montiran bez uvodne i završne riječi. Teško je sabrati utiske nakon poziva na razgovor na kojem vam je uskraćeno da govorite. Ćutati neću.

Sa velikim entuzijazmom sam se odazvala pozivu „na razgovor o aktuelnoj situaciji u vaspitno-obrazovnom sistemu“ uz očekivanje da ću nakon razmjene primjera dobre prakse sa kolegama/koleginicama i premijerom, dobiti neke nove ideje o tome kako poboljšati nastavu u tekućoj školskoj godini. Nažalost to se nije desilo.

Premijer je počeo obraćanje prijateljskim tonom predstavivši sebe kao nekoga ko nas savršeno razumije jer je i sam prosvjetni radnik. U daljem izlaganju pokazalo se da i nije najbolje verziran u prosvjetu. Konstatacijama da djeca u školu dolaze sa strahom i da jedva čekaju da izađu iz nje, kao i „da ih nastavnici za vrijeme časa ne uspijevaju naučiti nego se time bave na dopunskoj nastavi poslije časa“, naveo bi svakoga ko ga sluša da se zajedno sa njim zapita: „Kakvu smo mi to danas školu stvorili?“ Da ne radim skoro dvije decenije u školi možda bih mu i ja povjerovala.

Gospodine Krivokapiću, ne znam u kojoj ste školi zatekli atmosferu koju opisujete ali Vam garantujem da u većini crnogoskih škola to nije atmosfera u kojoj se bavimo prosvjetiteljskim radom. Sve ankete, urađene sa učenicima tokom online nastave, ukazuju na jedno, a to je da učenici jedva čekaju da se vrate u školu. Sumnjam da bi žrtve ikad poželjele da se vrate na mjesto zločina. Kao prosvjetni radnik trebalo bi da znate i da su dopunska i dodatna nastava zakonska obaveza svakog nastavnika, da se održavaju u školi i da ih nije potrebno oglašavati. Usudiću se da pretpostavim da ste mislili na privatne individualne časove, a ne na dopunsku nastavu predviđenu za učenike kojima slabije ide savladavanje gradiva ili dodatnu za one talentovane, za koje ste takođe utvrdili da se njima škola ne bavi i da u školama propadaju. Otkrivanjem talentovanih učenika se bavimo i kroz brojne vannastavne aktivnosti, takmičenja i nagrade, dajući im vjetar u leđa jer u centar sistema obrazovanja stavljamo učenike, a ne nastavnike i profesore, kako ste Vi konstatovali. Treba li da Vas podsjećam i na Fond za kvalitet i talente?

Kroz forsiranje priče o individualizaciji učenika u nastavi, sa kojom se u potpunoti slažem i primjenjujem je u praksi, stičem utisak da ste veliki fan grupe Pink Floyd tj. njihove pjesme Another brick in the wall. Moram reći da sam i ja ljubitelj te pjesme i pozivam Vas da dođete u Gimnaziju „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu i uvjerite se da je kod nas učenik na prvom mjestu, ne samo kroz poruku sa zida našeg hola, koju možete pročitati na fotografiji u prilogu, već i kroz kompletnu atmosferu u Školi. Sloboda nema cijenu.

Od onih sam koji smatraju da uvijek može bolje, pa to važi i za stanje u vaspitno-obrazovnom sistemu. Složiću se sa Vama da je odavno narušen sistem vrijednosti i da ga treba sanirati, da samo udruženi možemo raditi na tome, a nikako kao pojedinci. Međutim vrijeđa me kao građanku i nekoga ko sebe smatra profesionalcem Vaša tvrdnja da trpim bilo kakve pritiske jer to urušava moje dostojanstvo i integritet. Nisam član ni jedne političke partije, niti je to bio uslov za moj angažman bilo kao profesorice, bilo kao direktorice škole. Isto tako nikad nisam pitala nekog od kolega/inica za koga će glasati, a kamoli vršila na njih pritisak da glasaju za neku od opcija. Da li je neko od njih išao na litije, ne bih znala da Vam kažem jer se ni time nisam bavila niti smatram da bi mi ta informacija bila od značaja za realizaciju nastavnog procesa. Ne mogu reći da nisam zatekla neki oblik političkog i vjerskog aktivizma u školi kad sam počela da radim kao direktorica, ali sam isto tako, uz mnogo napora, uspjela da to zaustavim. Dajem sve od sebe da ne budem loš primjer jer se, kao što rekoste juče, loš primjer vječito pamti pa Vi tako pamtite samo loše profesore. Žao mi je što je tako, ali nemojte da sad svi ispaštamo zbog Vašeg lošeg iskustva. Evo, ja pamtim izuzetne profesore od kojih sam puno naučila i rado ih se sjećam iako je bilo i par primjera koji se nisu najbolje snašli u učionici. Imam sreću što i danas sarađujem sa sjajnim nastavnim kadrom Gimnazije na čijem sam čelu već uskoro 4 godine. Oni sa uspjehom uče djecu da se dolazi „u školu“, a ne „u školi“  i da se ne kaže „ne okolišem“ već „ ne okolišam“, niti „proskula“ već „floskula“.

Pomenuli ste da bi štrajk ovih vrijednih pregalaca bio opstrukcija vlasti i zaprijetili, uz konstataciju da zapravo ne prijetite, smanjenjem plata ako do štrajka dođe. Pravo na štrajk je legitimno pravo svakog radnika i nije u redu da ih nazivate ucjenjivačima zbog toga. Podcijenili ste i izložili posebnom obliku diskriminacije profesore fizičkog vaspitanja čudeći se kako su to oni mahom direktori Osnovnih škola, a mene ste, kao nekoga ko je godinama predavao latinski jezik, vrlo začudili neslaganjem sa porukom čuvene i svevremene latinske sentence MENS SANA IN CORPORE SANO (U zdravom tijelu zdrav duh) preinačivši je u njenu suprotnost kao jedino validnu. Mene u to niste ubijedili.

Nakon prijetnje da ćete smijeniti bez samilosti direktore koji su dokazani partijski radnici obećali ste da nećete više dozvoliti partijska zapošljavanja, a odmah zatim konstatovali da ćete teško to obećanje ostvariti jer sve partije na Vas vrše pritisak naviknute na takav način zapošljavanja u posljednjih 30 godina. Iskreno ne umijem da izvedem zaključak šta da od Vas očekujemo po ovom pitanju.

Pred kraj izlaganja ste rekli: „PRIČAMO O GRAĐANSKOJ DRŽAVI, A MENE PROZIVATE ZA NACIONALIZAM. O ČEMU VI TO PRIČATE?“ Molim Vas da uvažite činjenicu da prisutni na skupu nisu imali priliku da govore, a samim tim niti da Vas prozivaju za nacionalizam ili bilo šta slično tako da se pitam od čije ste se prozivke branili i nastavili da nam se obraćate povišenim tonom riječima: „ZAŠTO ONDA TU ĐECU NE VASPITAVATE DA BUDU GRAĐANI? ONI SU GRAĐANI OVE DRŽAVE. ŠTA SE LIČNO OSJEĆAJU TO JE NJIHOVO PRAVO IZBORA. KOJOJ VJERI PRIPADAJU, PRAVO IZBORA. ALI SVI ŽIVIMO SAMO U JEDNOJ DRŽAVI. JA NEMAM ALTERNATIVU I NE ŽELIM DA IMAM. MOJA OBAVEZA JE OVDJE DA KORIJENE KOJE IMAMO UČVRSTIMO DA BI SVIMA BILO BOLJE. NE MENI POJEDINAČNO. SVIMA.“ I dalje se pitam u kojoj je to školi praksa da nastavni kadar dovodi u pitanje nacionalnu ili vjersku pripadnost učenika i ne uči ih da budu građani jedine nam države koju imamo.

Zamoliću Vas da ubuduće uvažite sagovornike koje ste pozvali na razgovor, kao i njihovo akademsko obrazovanje i iskustvo, te da ih ne stavljate u kontekst optuženika obraćajući im se povišenim i prijetećim tonom rečenicama koje su mahom počinjale sa „nemojte da se desi“ i „ako“. I znajte da je jedini razlog zbog koga nisam napustila Vilu Gorica tokom vašeg monologa taj što sam vjerovala da sam došla na dijalog.

Najnovije

U četvrtak sunčano, krajem dana naoblačenje

U četvrtak će biti pretežno sunčano, a krajem dana mjestimično se očekuje umjeren razvoj oblačnosti. Na sjeveru ujutru moguća kratkotrajno magla ili sumaglica. Vjetar slab do...

Pirlo: Do kraja ćemo se boriti za Skudeto

Trener Juventusa Andrea Pirlo kaže da njegov tim neće odustati od Skudeta dokle god za to ima šanse. Poslije pobjede nad Specijom (3:0), devetostruki uzastopni...

Italija zatvara škole u rizičnim područjima

Italijanska vlada naredila je zatvaranje svih škola u rizičnim područjima, nakon što su najnoviji podaci pokazali da je više od 50 odsto slučajeva zaraze...

MUP Srbije provjerava informacije o najavi masovnog samoubistva i upozorava roditelje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da, nakon informacija koje kruže na jednoj društvenoj mreži a tiču se poziva na grupno samoubistvo, provjerava potencijalno...

Brazil prijavio 1.641 smrtni slučaj od koronavirusa u jednom danu

Brazil je prijavio 1.641 smrtni slučaj od koronavirusa u jednom danu, čime je oboren negativni rekord u trenutku kada je epidemija u novoj fazi...

Najčitanije

Povezano

Premijer razgovarao s predsjednicima opština; Vuković: Politički marketing najgore vrste

Predsjednici crnogorskih opština imali su danas sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem povodom  epidemiološke situacije u Crnoj Gori, a kako tvrdi gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković...

Krivokapić prijeti: Ako se mjere ne budu poštovale u narednih deset dana potpuno zatvaranje Crne Gore!

Zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori, javnosti se obratio premijer Zdravko Krivokapić. “Trenutna situacija je zabrinjavajuća, zdravstevni sistem je na granici izdržljivosti”, kazao je Krivokapić. Moramo...

KOLAPS ZDRAVSTVENOG SISTEMA Pacijenti se žale da nema ni ljekara ni ljekova, partijsko kadriranje ostavlja posljedice!?

Crnogorski zdravstveni sistem je u potpunom kolapsu, riječi su pacijenata iz Podgorice koji su posjetili Klinički centar Crne Gore i svoje neprijatno iskustvo podijelili...

Krivokapić: Nastavljamo nabavku vakcina i imunizaciju stanovništva

U Crnu Goru je stigao kontigent od 30.000 doza vakcine kineske kompanije Sinofarm, objavio je na Tviteru i premijer Zdravko Krivokapić. "Nastavljamo nabavku vakcina i...

Komentari

13 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vesna
22.01.2021-21:12 21:12

Uvažena profesorice Latkovic,osjećam stid zbog neprimjerenog ponašanja gosp.Krivokapica prema Vama i Vasim kolegama,a i prema svim profesorima Crne Gore!Kao roditelj dvoje djece mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljna sa uciteljima,nastavnicima,profesorima koja su predavala mojoj djeci!
Vama nesmije niko prijetiti sa podignutim prstom i Vi kao i svi radnici ako su nezadovoljni imaju pravo na protest!
Gradjanka koja je duboko razočarana pismenošcu i ponašanjem Krivokapica!

Makica
23.01.2021-08:35 08:35

Bravo Natasa,ti si pravi profesor,nastavnik i covjek,♥️

Suzana
23.01.2021-09:17 09:17

Svaka cast gospodjo. To nam se i desava ,zato sto cutimo . Ali , ovakvi svijetli primjeri me odusevljavaju. Tacno , koncizno i sve kulturno i odmjereno. Svaka cast. Pojedini bi trebali da se vrate u klupe i nauce kulturi i lijepom ponasanju. O pravopisu i retorici je izlisno komentarisati.

džudović
23.01.2021-11:43 11:43

Veoma dobra poruka za Krivokapića ako on može da shvati šta mu se poručuje. Njegov istup je nedostojan, posebno za predsjednika Vlade. Zaslužuje osudu svih građana, posebno prosvjetnih radnika. Svi komplimenti za direktoricu Latković. Neka ona bude dobar primjer našim prosvjetarima. Moram da napomenem da je Krivokapić onog dana utekao sa vile Gorica da na licu mjesta ne čuje reakcije na izrečene nebuloze. Dragi prosvjetari, imam utisak da vam Krivokapić i Bratićka pripremaju gore stvari od onih koje ste čuli na vili Gorica. Samo ne dajte da vas vrate u srednji vijek njihovih svjetonazora.

M
23.01.2021-11:50 11:50

Postovana Direktorice, zasluzujete sve pohvale …

Ivana
23.01.2021-11:52 11:52

Svaka cast da je neko od direktora/profesora iznio misljenje o neprikladnom ponasanju premijera. Razocarana sam njegovim nastupom i nacinom na koji zeli da tretira nastavni kadar.
Sto se tice Gimnazije u Danilovgradu imala sam priliku da se kroz dijete i nastavnike koji tamo predaju uvjerim u kvalitet rada. Sve pohvale.

Realna
23.01.2021-12:31 12:31

Zašto niko ne kaže da nam je školstvo loše? Da nam fakultet upisuje omladina koja uglavnom zna da reprodukuje naučeno gradivo,a slabo razmišlja i povezuje naučeno ( čast izuzecima).Možda zato što predavači nijesu motivisani ili što u škole više ne odlaze najbolji studenti kao predavači? Da ne govorimo o studijama po Bolonji…Mogu položiti ispite a ne naučiti polovinu gradiva.Stvari iz osnove treba mijenjati.Jasno je da svako brani svoj stav.

Relapro
24.01.2021-13:35 13:35
Reply to  Realna

Đe ti ode. Pročita li da je dotična gospđa, i vrhunski intelektualac, dosla da upravo razgovara o tome. Ili je tebi draže: “Šakom o sto”

Gernsheim
23.01.2021-12:38 12:38

Svaka čast na tekstu ali ima jedno ali . Zašto nisu posle prvog povišenog tona i udarca u sto i mimikom firera napuštili sastanak pa što bude,dosta tih profesora je izlazilo na litije i dovelo ovu nakaradnu vlast pa sad neka trpe jer Crna Gora će Jelušićku , Adzića i Goranca četnika pamtiti kao izdajnike a od ovih srba se nije moglo drugo očekivati….

Perica
23.01.2021-17:20 17:20

Bravo za profesoricu Latkovic, ne zaboravimo da je u Danilovgradsku Gimnaziju dosla kada je bilo najteze, i od prosvjetne. ustanove napravila Gimnaziju za primjer u Crnoj Gori. Podrska za profesoricu gdje god nastavila profesionalnu karijeru.

Tihana
24.01.2021-17:55 17:55

Svaka Vam čast. I pitala sam se zašto neko nije prekinuo ono ili objasnio umišljenom Hristu da pored padeža mora da nauči kulturu ophođenja i obraćanja. Ovo je prostakluk i bezobrazluk u samoj formi a o suštini ne vrijedi ni zboriti!

Tanja
24.01.2021-19:59 19:59

Svaka Vam čast profesorice. Divim se Vašoj hrabrosti i autonomiji. Čast bi mi bila da moje dijete uči od Vas, ne samo školsko gradivo nego i karakterne osobine!

zana
24.01.2021-20:19 20:19

Poštovana prof. Nataša Latković, čestitam na dostojanstvenom držanju i hraborosti. Reći istinu je najveća ljudska vrijednost. Vi tu vrijednost posjedujete. Vaše poruke iz ovog teksta treba da čuje i šira javnost. Od mene svesrdna podrška.