Direktori kompanije Beppler&Jacobson Montenegro Mihael Peskov i Viktor Golikov napustili su Crnu Goru nakon informacije da je Specijalno državno tužilaštvo obnovilo izviđaj zbog sumnjive privatizacije hotela Avala i Bjanka, kojima gazduje pomenuta firma, saznaje portal Standard.

Da li je njihov odlazak iz Crne Gore uzrokovan tom informacijom ili je u pitanju slučajnost, portal Standard nije mogao doznati jer iz sjedišta te kompanija nijesu odgovrili na naše pitanje.

Kako nezvanično saznajemo u Crnu Goru je došao Roman Filatov i on, navodno, trenutno obavlja poslove upravljanja hotelima.

Inace riječ je o bratu Svetlane Lazurenko, supruge Igora Lazurenka koji se tretira kao vlasnik kompanije koja gazduje ovim hotelima.

Lazurenko

Saslušavaju se svjedoci

Tužiteljka Stojanka Radović, prema našim saznanjima, već uveliko saslušava svjedoke, zbog sumnje da je privatizacijom hotela Avala i Bjanka oprano skoro 70 miliona eura.

Pravni zastupnik Peskova i Golikova, advokat Miloš Vuksanović rekao je za Standard da nema informaciju da li su njegovi klijetni dobili pozive za svjedočenje.

Nemam nikakvu informaciju i baš ne znam. Klijenti me, za sad, nijesu obavijestili o tome“, kratko nam je kazao advokat Vuksanović.

Sa druge strane direktor hotela Avala i Bjanka, Nikola Kasalo nije odgovarao na pozive i poruke novinara portala Standard, te je ostala nepoznanica da li je on dobio poziv tužiteljke da svjedoči, te da li su i zašto Golikov i Peskov napustili Crnu Goru.

Provjeravana samo prekršajna evidencija

Peskov i Golikov, iako pravosnažno osuđivani u krivičnim postupcima, bez problema godinama rade u Crnoj Gori. Državni organi su im, i pored toga što su osuđivani za krivična djela,  nedavno izdali dozvolu za privremeni boravak i rad.

Uprkos pitanjima po kojem osnovu su izdali dozvole pravosnažno osuđenim za krivična djela u Crnoj Gori nadležne institucije nijesu imale odgovor prenosivši odgovornost jedni na druge.

Odgovor na ovo pitanje, kako nezvanično saznaje portal Standard, krije se u činjenici da su institucije provjeravale samo prekršajnu evidenciju Peskova i Golikova, ali ne i kaznenu, zbog čega je i došlo do zabune i izdavanja nove dozvole za rad.

Podsjećamo, sumniva privatizacija Avale i Bjanke izašla na vidjelo kada je došlo do sukoba između dvojice bivših suvlasnika kompanije “Beppler & Jacobson” Zorana Ćoća Bećirovića i Igora Lazurenka, koji je riješen arbitražom pred sudom u Londonu, u korist Bećirovića. Portal Standard je objavio i šemu kako je novac sumnjivog porijekla ušao u Crnu Goru.

Prema našim saznanjima, sumnja se da je tvorac kompletne kriminalne šeme novčanih transfera Igor Lazurenko, koji je bio zapošljen u kompaniji TNK-BP iz koje je prema ugovorima na sumnjiv način izvlačen novac na kćerku firmu, pa dalje na of šor kompanije, uza kojih je, prema dokumentaciji, nesporno stajao upravo ovaj ruski državljanin.

Telser

Telser

Telser

Tužilaštvo provjerava i sumnje o stepenu učešća i drugih osoba u kriminalnoj piramidi pranja novca. Standard je objelodanio da je riječ o Svetlani Lazurenko (supruzi Igora Lazurenka), Mihaelu Peskovu i Viktoru Golikovu (direktori B&J Montenegro), Marcelu Telseru iz Lihtenštajna, Patriku Kadufu iz Ciriha, kao i firmi iz Lihtenštajna – First Advisory Trust. Upravo ova kompanija kasnije je, kako tvrde dobro obaviješteni izvori, poslužila Lazurenku da za pokriće za dalje kriminalne aktivnosti, kao i firma Dulac Capital iz Ciriha, na čijem je čelu Aleksander Safian, koji će, prema saznanjima našeg portala, biti pozvan u crnogorsko Specijalno tužilaštvo radi saslušanja u svojstvu svjedoka.

Safian

Oproštena dugovanja?

Specijalno državno tužilaštvo ispituje i da li je u kompanija “Beppler & Jacobson Montenegro oštetila kasu opštine Budva za više miliona eura, potvrđeno je portalu Standard u SDT.

Kako saznaje portal Standard, tužitelji sumnjaju da je Lazurenkova kompanija imala podršku nekog u opštini Budva ko je, svjesno žmurio na višegodišnja neplaćanja komunalija za hotel Avala.

Dug za komunalije hotela Avala kulminirao je 2014. godine kada je premašio pet miliona eura.

Obećanja da će uplatiti dug nijesu ispunjena, zbog čega opština Budva u decembru 2014. godine blokira račun kompanije “Beppler & Jacobson Montenegro” i naplaćuje prinudnim putem 1.800.000 eura.

Nakon toga, u januaru 2015. godine račun firme je ekspresno deblokiran, pod uslovom da dug od četiri miliona eura plate u četiri rate. Takođe, opština je zaprijetila da će im ukoliko ne plate dug ponovo blokirati račun 1. maja 2015.

I pored upozorenja, Lazurenkova firma nije uplatila ni cent u opštinsku kasu.

Sa druge strane, umjesto da blokiraju račun, čelnici opštine donose odluku da, vjerovali ili ne, smanje preduzeću “Beppler & Jacobson Montenegro” dug za komunalije na 2.600.000 eura. Po kojem osnovu i danas je nepoznanica.

Zatim od 2.600.000 eura odbijaju im prethodno prinudno skinutih 1.800.000 eura i dolaze do cifre da Lazurenko duguje Budvi svega 800.000 eura.

Zatražili su da 800.000 uplati u četiri rate, od čega je Lazurenkova kompanija uplatila svega 200.000, a ostatak je prebijen na račun, navodnih, reprezentacija i troškova koje je pomenuta kompanija imala za izgradnju trafostanice.

Zanimljivo, prostom matematikom dolazimo do činjenice da je od prvog rješenja od 4.800.000 eura opština Budva naplatila svega dva miliona eura (1.800.000 eura prinudna naplata i 200.000 koje je “Beppler & Jacobson Montenegro” uplatio).

Šta se desilo sa 2.800.000 eura za sada je nepoznanica i to je, između ostalog, predmet istrage tužilaštva.

izvor standard.co.me

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lazar Kolasin
Lazar Kolasin
28.12.2018-23:30 23:30

A sta na sve ovo kaze Cocov drug iz Kolasina, dobri i preposteni Nine Kasalo? Coco ga uhljebio a kasnije on sa Rusima!