Direktor Osnovne škole Dacaj u Rozajama u kojem se nastava odvija na albanskom jeziku Hadži Ljajči je u policiji izjavio da sumnja da je požar namjerno podmetnut, jer se, kako tvrdi, jasno vide znakovi oštećenja roletne i razbijanja prozora na zadnjoj strani škole.

Foto: Malesia.me

Inspektori iz Podgorice i Rožaje su obišli objekat nakon požara i očekuje se da će uskoro biti otkriven motiv ovog vandalskog čina, prenosi portal malesia.me.

“Mislim da je ovo napad na državu Crnu Goru, napad na našu egzistenciju kao Albanace, napad na našu djecu i roditelje, napad na obrazovnu ustanovu na albanskom jeziku”, istakao je Ljajči.

Na školskoj zgradi pričinjena je velika materijalna šteta, ali najvise je školski arhiv oštećen i uništen, koji je od velike važnosti za istoriju rada ove ustanove stare više od pola veka.

“Odmah nakon što su čuli vijest o požaru kontaktirali su me ministar prosvjete Damir Šehović i Maraš Dukaj generalni direktor Direktorata za obrazovanje. Oni su izrazili žaljenje zbog štete i istovremeno su obećali i uvjerili da će se vrlo brzo pokrenuti tender za početak radova na izgradnji škole kako bi učenici u septembru imali obnovljenu školu u skladu sa kompletnim planom obnove koji je Ministarstvo obrazovanja pripremilo u aprilu prošle godine”, zaključio je on.

Nacionalni Savjet Albanaca u Crnoj Gori pozvao je nadležne da pronađu odgovorne i otkriju motive ovog vandalskog čina.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve