Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
Rubrika:

Diplomatija se vraća diplomatama

Krivokapić i Radulović su 4. januara 2021. pozvali na konsultacije, sa kartom u jednom pravcu, sve šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore, njih 34, iz 38 ambasada. Za 18. januar 2021. zakazane su konsultacije, ali nikad nijesu održane. Crnogorske ambasade širom svijeta od tada su funkcionisale na nivou otpravnika poslova, što do tada nije zabilježeno u diplomatskoj istoriji Crne Gore.

Vladina Komisija za žalbe poništila je od kraja maja do početka juna nekoliko spornih rješenja pravne službe Ministarstva vanjskih poslova donešenih u mandatu ministra Đorđa Radulovića, sada jednog od savjetnika aktuelnog premijera Dritana Abazovića.

MINISTROVA KOMISIJA

Kako je Pobjedi potvrdilo više izvora iz MVP, na čijem čelu je sada Ranko Krivokapić (SDP), Komisija je postupala po žalbama zapošljenih u ovom ministarstvu, a nalog za sva sporna rješenja dao je Radulović.

– Diplomata Dalibor Đurović koji je vraćen sa mandata 3. sekretara u Bukureštu, nakon što je neosnovano optužen da je priložio javnosti na uvid sramotni Radulovićev non-pejper, oslobođen je tih optužbi u nedostatku dokaza i biće vraćen na posao. U ovom slučaju interesantno je napomenuti da je tadašnji podsekretar za bezbjednost Miroslav Radojičić „vodio“ istragu, koja je neslavno završila, kao i on sam, jer je već sklonjen sa te pozicije – kaže jedan od izvora Pobjede iz MVP.

Posebno poglavlje u djelovanju grupacije bliske Raduloviću je, dodaje naš sagovornik, poništavanje oglasa za raspoređivanje samostalnog referenta u Ambasadi Crne Gore u Sloveniji.

– Namještenim konkursom Radulović preko svog šefa kabineta Đorđa Jankovića, državnog sekretara Ljubomira Mišurovića i podsekretara „namjestili“ su ovaj oglas i željeli da pošalju svog favorita, kao što su inače radili – ističe sagovornik Pobjede iz MVP.

Objašnjava da je Radulović koristio interne oglase da raspoređuje sebi bliske osobe, bez obzira na to što za većinu konkursa oni nijesu ispunjavali kriterijume, nijesu imali kvalifikacije. Radulovića i njegov tim, dodaje on, nije zanimalo što su se na te oglase prijavljivali kandidati sa boljim referencama.

– Komisija, u sastavu pomoćnika ministra, odnosno generalnih direktora direktorata u MVP-u – Čedomir Fuštić, Radovan Bogojević, Vladimir Vučinić, Snežana Radović, državnog sekretara Mišurovića i šefa kabineta Jankovića, čiji je pravilnikom propisan zadatak bio da izabere najboljeg kandidata, suštinski se nije bavila referencama prijavljenih, već je do kraja sprovodila Radulovićeve naloge. Uspjeli su i da ubace ponekog svog, ali i kadrove po nalogu „pretpostavljenih“ iz kabineta tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića – rekli su izvori Pobjede iz MVP.

OGLAS ZA REFERENTA

Početkom juna, kako kažu naši sagovornici, Komisija za žalbe poništila je oglas za referenta u Ambasadi Crne Gore u Sloveniji, po žalbi Momčila Dragovića, službenika sa skoro četiri decenije staža u državnim organima.

Komisija je konstatovala brojne nepravilnosti i nepoštovanje pravilnika koji uređuje postupak internog oglasa.

– Namjera mlade savjetnice u Ambasadi u Sloveniji Ane Zeković da kao vozač tamo bude raspoređen izvjesni Nermin Kastrat tada je i realizovana, ali je upućen po ugovoru, s obzirom na to da je Dragović podnio žalbu – naglašavaju naši izvori.

Prema njihovim riječima, ovakvim postupcima Komisija je zaobilazila pravilnike po kojima je trebalo da postupa, a odluke je sprovodila podsekretarka za pravna pitanja Dragana Garbin.

– U obrazloženju rješenja Komisije za žalbe u slučaju Dragovića, pored ostalog, navodi se da odluka Radulovićeve komisije ne sadrži razloge zbog čega je jedan kandidat bolji od drugoga. Komisija ministra Radulovića radila je na veoma negativnoj selekciji kadrova i urušavanju diplomatske profesije – kategoričan je jedan od nezvaničnih sagovornika Pobjede iz MVP-a.

RAZARANJE DIPLOMATSKE MREŽE

Pobjeda je u više navrata pisala o krahu diplomatije za vrijeme „ministrovanja“ Đorđa Radulovića koji je ,,očistio“ Ministarstvo i diplomatsku mrežu od kadrova ranije vlade, odnosno svih onih koji nijesu iskazali lojalnost sprovođenju projekta „srpski svet“.

Kako smo ranije pisali, odmah po stupanju na dužnost Radulović je 16. decembra 2020. odlučio da opozove ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici Miodraga Vlahovića, u Kini Darka Pajovića, ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića, te ambasadorku u Njemačkoj Veru Kuliš.

Istoga dana tadašnji šef Vlade Zdravko Krivokapić, prilikom prve posjete Briselu, kako smo pisali, iznio je, bez ijednog argumenta, krupne optužbe na račun ovih ambasadora – optužio ih je da su „nekorektnim djelovanjem u posljednja tri mjeseca nanijeli štetu Crnoj Gori“.

Krivokapić i Radulović su, potom, 4. januara 2021. pozvali na konsultacije, sa kartom u jednom pravcu, sve šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore, njih 34, iz 38 ambasada. Za 18. januar 2021. zakazane su konsultacije, ali nikad nijesu održane. Crnogorske ambasade širom svijeta od tada su funkcionisale na nivou otpravnika poslova, što, kako smo pisali, do tada nije zabilježeno u diplomatskoj istoriji Crne Gore.

Ranije smo objavili i da je MVP, 9. septembra prošle godine, crnogorskim ambasadama uputilo non-pejper o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra u kojem je ocijenjeno da je policija profesionalno reagovala, a da su demonstranti, koji su bili ohrabreni od predsjednika države Mila Đukanovića i poslanika parlamentarne opozicije, inicirali teške incidente – ,,izazvali požare, napali policiju kamenjem i navodno ‘molotovljevim koktelima’, a takođe je prijavljena pucnjava“. Svi ovi navodi su neistiniti, a namjera je bila da se pred Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama kriminalizuju građanski protesti, predstave kao pokušaj puča i Đukanović i DPS označe kao organizatori.

Upravo ovaj dokument bio je razlog zbog kojeg je, na prijedlog opozicije, Radulović krajem decembra prošle godine ostao bez podrške većine poslanika u Skupštini. Krivokapić je odbio da ga smijeni.

Početkom ove godine, Radulović je u sukobu Krivokapića i aktuelnog premijera Dritana Abazovića, stao na Abazovićevu stranu i nagrađen je savjetničkim mjestom u njegovom kabinetu.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Herceg Novi: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo bivše supruge

Policija je uhapsila B.R. (47) zbog sumnje da je ubio bivšu suprugu B.P. (47) u Herceg Novom, saopšteno je CdM-u iz OKC-a. Iz policije je navdeno da...

Krapović: Otvoreni Balkan je korak unazad, potrebna rasprava u parlamentu

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i poslanik te partije Dragan Krapović ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da je regionalna inicijativa ,,Otvoreni Balkan“ korak unazad za...

U saobraćajnoj nesreći na Brajićima poginuo mladić

Devetnaestogodšnji Đ.D. iz Podgorice, poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros oko četiri sata na putu Budva – Cetinje na Brajićima, saopšteno...

UŽIVO Zelenski: U napadu na Kijev ranjena djevojčica, državljanka Rusije

Ušli smo u 124. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će danas na samitu G7 pozvati svjetske sile da pojačaju svoju podršku...

Blinken: Uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini Putin nije ostvario svoj cilj

Američki državni sekretar Enroni Blinken izjavio je da je, uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini, ruska invazija doživjela neuspjeh i da će se tako...

Najčitanije

Povezano

Lekić: (Ne)prekidanje odnosa sa Rusijom neviđeno brukanje države

Zvanično saopštenje Ministarstva vanjskih poslova da "Crna Gora prekida diplomatske odnose sa Rusijom", a zatim da ih ne prekida, ulazi vjerovatno u repertoar brukanja...

Radulović: Državne institucije dužne da sprovode odluke Vlade o restriktivnim mjerama

Državne institucije dužne su da primjenjuju odluke Vlade koje se odnose na restriktivne mjere – izjavio je danas ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku Koordinacionog...

Radulović: Pravi trenutak za EU da ubrza i podstakne politiku proširenja

Od samog početka Konferencije o budućnosti Evrope, Crna Gora je pokazala želju i odlučnost da aktivno učestvuje u ovom inkluzivnom projektu, kazao je ministar...

Radulović u Strazburu na Konferenciji o budućnosti Evrope

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovaće od 8. do 11. aprila, na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Evrope koja se održava u Strazburu. Konferencija predstavlja inkluzivnu i...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve