Predstavnici pokreta “Odupri se” i lidera opozicije na jučerašnjem sastanku na Vranjskim njivama nijesu postigli saglasnost o datumu novih protesta, saznaje Pobjeda. Posljednji protest održan je u subotu, 6. aprila, bez najave o datumu novih okupljanja.

POTRAGA ZA STRATEGIJOM

Više izvora Pobjede koji su prisustvovali sastanku je saopštilo da je načelno dogovorena promjena strategije koja uključuje performanse po opštinama kao i druge akcije nenajavljenog ,,nenasilnog otpora“. Paralelno sa tom akcijom bi trebala da ide i odgovarajuća međunarodna aktivnost kako bi „Sporazum o budućnosti“ bio predstavljen međunarodnim adresama.

– Na sastanku nije bilo riječi o potencijalnom preuzimanju organizacije protesta od strane partija, u prvom redu Demokratskog fronta ili Demokrata, jer za takvu odluku nema konsenzusa zbog tvrdog stava organizatora protesta, saopštio je izvor Pobjede koji je prisustvovao sastanku. Drugi izvor Pobjede pak tvrdi da bi, usljed pritiska partija da se nastave okupljanja, sljedeći protest – čak i uz rizik veoma malog odziva građana – mogao biti najavljen tokom ove sedmice. Iz Demokratske Crne Gore, koja je bila domaćin susreta, nakon sastanka je saopšteno da će ,,Sporazum o budućnosti“, koji su sa organizatorima protesta „Odupri se“ potpisali svi poslanici opozicije, biti predstavljen relevantnim međunarodnim adresama. Na sastanku je analizirana aktuelna politička situacija, ali i protesti koje pokret organizuje pod sloganom „97.000 – odupri se“. – Dogovoreno je preduzimanje konkretnih mjera sa ciljem realizacije Sporazuma o budućnosti. Saglasno prethodno navedenom, lideri i predstavnik organizatora protesta su se na sastanku saglasili da predstave Sporazum za budućnost relevantnim međunarodnim adresama – navodi se u saopštenju Demokrata.

KAKO DALJE

Na sastanku je, kako navode iz Demokrata, postignut i dogovor da nekoliko radnih grupa i kreativnih timova odmah počnu rad na strategiji osmišljavanja različitih akcija, koje će biti u funkciji pritiska na vlast. Sastanku opozicije i lidera pokreta, prema saznanju Pobjede, prethodio je zahtjev aktivista DF-a koji su zatražili od lidera tog saveza Andrije Mandića, Milana Kneževića i Nebojše Medojevića da ta politička grupacija, uz asistenciju aktivista ostalih političkih partija, preuzme organizaciju protesta. Takav zahtjev upućen je, nakon fijaska protesta u subotu, koji je okupio najmanji broj ljudi, još od prvog okupljanja, organizovanog ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva.

Tim povodom se juče na društvenim mrežama oglasio i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, koji je u specijalno napravljenom videu, u kom se prikazuju nasilni ulični protesti 2015. godine, indirektno odbacio ideje o nenasilnom otporu i performansima kao načinu borbe. – Svi na proteste. Vidimo se na ulici – jer je ulica naša institucija, Ulica je drugo ime za Demokratski front. Samo jako i složno do pobjede. Do slobode, napisao je Medojević. Medojević u videu navodi i da mirnim šetnjama i pjevanjem pjesmica i vođenjem politike ,,na način da se nikome ne zamjerite neće dovesti do krajnjeg cilja“.

ZAMJERKE DF-a

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, u vrhu Demokratskog fronta su nezadovoljni odnosom organizatora protesta prema odbjeglom biznismenu Dušku Kneževiću. – Organizatori su javnim stavovima na protestu bukvalno izjednačili izjave predsjednika DPS-a i Kneževića. Time je ozbiljno narušeno teško postignuto jedinstvo opozicije sa organizatorima protesta, rekao je izvor Pobjede.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve