Najbolje predstave nastale u Crnoj Gori u posljednje dvije godine biće odigrane narednih deset dana u CNP-u, Zetskom domu i dramskom studiju “Prazan prostor”.

Selektor takmičarskog programa Janko Ljumović je izabrao je šest ostvarenja kojima je zajedničko, kaže, propitivanje granica surovog okruženja.

“Izvedbeno, intrigantno i uzbudljivo, bilo da govorimo o surovosti unutar dvora (Hamlet), porodice (Krvave svadbe, Sin), ranjivim grupama (O miševima i ljudima), junaka balkanske tranzicije i preraspodjele kapitala (Bure baruta, Kapital), ili zapravo možemo samo reći da u svim predstavama dobijamo pogled kako život izgleda na ivici koja vodi u propast”, kaže Ljumović.

U selekciji tzv.”off” programa su predstave nezavisne pozorišne scene. Pozorišna kritičarka Maja Mrđenović je izabrala baletsku predstavu “Krik”, komad “Sobe” i dječiju predstavu “Cvrčak i mrav”.

“Iako su sve tri ove izvedbe produkcijski dosta skromne, one su vrlo bogate i provokativne kako na idejnom planu, tako i na planu estetskih kvaliteta scenskog izraza, odnosno scenskog jezika”, navela je Maja Mrđenović, selektorka “Off” programa “Bijenala crnogorskog teatra”.

“Vjerujemo zaista da ovim izborom predstava i ovakvom selekcijom “Bijenale” ispunjava jedan od svojih osnovnih ciljeva i pruža dobar, sveobuhvatan i tačan presjek najboljih pozorišnih ostvarenja koja su nastala u Crnoj Gori u periodu od dvije godine, odnosno dvije pozorišne sezone”, ističe direktorica CNP-a Zorana Kralj.

Prateći program “Bijenala crnogorskog teatra” je, kažu u Crnogorskom narodnom pozorištu, gotovo jednako važan kao i predstave koje će se takmičiti za festivalske nagrade. U srijedu, 23.oktobra će biti promovisana knjiga Borislava Cimeše “Narodno pozorište Zetski dom”, a nakon svake predstave će biti organizovani okrugli stolovi za predstavnike medija i pozorišne kritike.

“Mjesto dijaloga na kom ćemo svi iz dana u dan moći da razgovaramo i promišljamo ne samo estetske tendencije u crnogorskoj pozorišnoj produkciji nego i produkcijske i otvoriti zapravo jedan kompletan dijalog na sve teme koje se mogu ticati pozorišne produkcije u Crnoj Gori”, kaže umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić.

“Bijenale crnogorskog teatra” će zatvoriti predstava “Mjesec dana na selu”, Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, u petak, 1. novembra.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments