Demos traži uvođenje kontrole rada poslodavaca, najprije u građevinarstvu, tokom važenja privremenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT). NKT-u predlažu uvođenje besplatnu telefonsku linija gdje bi građani i zaposleni iz bilo koje djelatnosti mogli anonimno da prijave sve nepravilnosti koje bi eventualno ugrozile njihovo zdravlje.

Iako su, kako navode iz te partije, mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti uvedene relativno pravovremeno, postoje poslodavaci koji ih ne poštuju.

“Oni uspijevaju da pronađu procjepe i pukotine u donešenim mjerama i naredbama, time dovodeći u opasnost svoje zaposlene, njihove porodice i sve bliske osobe”, navodi se u saopštenju.

Posebnu zabrinutost, po njima, s pravom, imaju zaposleni u građevinskom sektoru.

“Iako su nove mjere donijele određeni preokret u načinu funkcionisanja, ovdje to nije slučaj. Jedina izmjena je prisustvo panike. I straha. Strah od moguće zaraze (uslovljen nepoštovanjem razmaka između zaposlenih, nedostatka maski i rukavica, odbijanja predloga o uvođenju dežurstva, upućivanja na rad od kuće-važi za poslove gdje je to moguće) je na drugom mjestu u odnosu na strah od otkaza, pa radnici iz građevinskog sektora ćute”, kazali su iz te stranke.

Iako je donešena odluka da nema obustave radova na kapitalnim građevinskim projektima, iz Demosa traže da NKT uvede kontrolu rada poslodavaca.

“Jasno je da će nakon ove zdravstvene krize nastupiti i ekonomska kriza, ali u ovom vremenu moramo svi nalaziti način da preživimo zajedno. Stoga, valjalo bi izbjeći kapitalistički aksiom – Novac prije ljudskih života”, navode iz Demosa.

Sve firme koje su uspješno poslovale, kako su kazali, izaći će iz ove krize, uz gubitke, ali na nogama.

“A za radnike koji daju otkaz (da bi bili izolovani) ili dobiju otkaz (usljed neposlušnosti pretpostavljenima) ovo je izgubljena bitka koja ih vodi pravo u siromaštvo. Isto tako, zaraženi koji je preminuo nakon komplikacija uzrokovanih virusom kovid-19, za njega i njegove najbliže gubitak to je gubitak od 100%, a za statističke grafikone broj, na nivou greške”, navodi se u saopštenju.

Demos predlaže NKT-u da uvede besplatnu telefonsku linija gdje bi građani i zaposleni iz bilo koje djelatnosti (a svi znamo da je u ovom slučaju građevina na prvom mjestu) mogli anonimno da prijave sve nepravilnosti koje bi eventualno ugrozile njihovo zdravlje.

“A pošto bi bilo anonimno, nadamo se da bi sačuvali i poslove”, zaključuje su u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve