Najvažniji infrastrukturni projekat, regionalni vodovodni sistem, kojim je riješen problem vodosnabdijevanja za primorje, sa vodoizvorišta Bolje sestre, najozbiljnije ugrožavaju “nepoznati vandali”, koji su na udaljenosti od 1.500 metara od izvorišta pregradili rijeku Moraču, istakla je odbornica Demokrata u Skupštini Glavnog grada Ivana Bojović.

Eksploatacija šljunka na 1,5 kilomatera od izvorišta, (Foto: Demokrate CG)

Kako dodaje, cilj ove neodgovorne avanture je nekontrolisana eksploatacija pijeska i šljunka.

Za ovo divljaštvo trebalo je širinom cijelog korita Morače u neposrednoj blizini brda Miranglavica utabati široki put kako bi se nesmetano kretale građavinske mašine čije moćne čeljušti na dubini više od tri metra vade pijesak i šljunak, kako bi sa tih dubina došli do sto kvalitetnijih materijala, a time i što veće zarade. Oni koji ih posmatraju mogu da zaključe da namjerno žele da unište vodoizvorište Boljesestre. Međutim, ipak je riječ o nekontrolisanoj, neodgovornoj i divljoj eksploataciji ovog proizvoda”, ističe Bojović.

Lokalno stanovništvo i brojni prolaznici na ovom putnom pravcu, kako kaže, pitaju se ko su zaista ovi neodgovorni vandali, ko može u ovoj državi da ih spriječi i onemogući potencijalnu katastrofu zbog najozbiljnijeg ugrožavanja sistema za crnogorsko primorje. Građani, istovremeno, traže odgovor zašto ćuti javno preduzeće Regionalni vodovod Crne Gore. Da li im je ova činjenica poznata i da li žele nešto preduzeti?

“Što se same rijeke Morače tiče ona je već odavno uništena rijeka i neodoljivo podsjeća na ratno zgarište. Biljni svijet je odavno uništen i izumro, a što se ribljeg fonda tiče ribe nema ni za lijek. Jednom riječju, Morača je rijeka koje više nema. Oni koji su je uništili izvukli su iz Morače na stotine miliona eura, a da pritom u vraćanje korita rijeke u prvobitno stanje nijesu uložili ni jedan euro. Ovo što se ovih dana dešava je ozbiljna prijetnja da će vodoizvorište Bolje sestre doživjeti istu sudbinu. Demokrate pozivaju nadležne organe u Crnoj Gori da bez odlaganja preduzmu mjere iz svoje nadležnosti i zaustave vandale u ovim neodrživim i pogubnim aktivnostima po Crnu Goru, njene resurse i ekologiju”, poručuje Bojović.

Komentari

avatar