Demokrate i URA odgovorile i uslovile DF: Napustite parlament i Odbor za izbornu reformu!

Demokrate i Građanski pokret odgovorili su na pismo Demokratskog fronta, rekavši da su oni svoju političku borbu posvetili boljoj budućnosti Crne Gore i neophodnim demokratskim promjenama, kao preduslovu slobodnog razvoja i opšteg društvenog napretka.

“Demokratske promjene nisu moguće bez smjene aktuelne nedemokratske vlasti DPSa, te su se upravo zbog toga Demokrate i URA u zajedničkom memorandumu o saradnji obavezale da sa DPSom nikada neće konstituisati vlast na bilo kojem nivou organizovanja, niti učestvovati u bilo kojoj vladi u kojoj participira DPS, jer je to partija koja ovo društvo vuče unazad.

Posljednji događaji su još jednom pokazali da je kršenjem zajedničkog dogovora opozicije koji je postignut nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, odnosno prekidom bojkota Skupštine Crne Gore, napravljena velika greška i ustupak DPSu. Dozvolite da vas podsjetimo da ste upravo vi prekršili opozicioni dogovor iz 2016. i prekinuli bojkot Skupštine. Demokrate i URA dan danas poštuju principe opozicionog dogovora, tj. bojkot Skupštine Crne Gore, jer nijedan od uslova koje smo zajedno definisali u oktobru 2016. godine do danas nije ispunjen. Podsjetićemo vas da smo na vaš predlog bojkotovali lokalne izbore u Nikšiću koji su održani u martu 2017”, navode u saopštenju.

Dodaju da su Demokrate i URA i njima kao opozicionim kolegama predložile „Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucinalnog stanja u Crnoj Gori“, odnosno plan za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je za cilj imao stvaranje uslova za održavanje prvih slobodnih i poštenih izbora u Crnoj Gori.

“Kao takav plan je dobio i jasnu podršku Evropske unije i komesara Johanesa Hana. Kolege, dozvolite da vas podsjetimo da ste plan Demokrata i URE odbili prije nego li se i mastilo na njemu osušilo, da bi u septembru ove godine prihvatili Plan DPS-a i zajedno sa njima formirali skupštinski “odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva”. Kako je moguće da vam je bio prihvatljiviji plan DPS-a, subjekta koji tri decenije krade na izborima i politički dogovor sa njima od istinskih izbornih reformi iz plana opozicionih kolega Demokrata i URE?

Demokrate i URA će uvijek biti tu da pokažu solidarnost i pruže podršku svima u borbi sa nepravdom. Uvijek ćemo biti tu da zaštitimo pravo i pravdu kada se gaze Ustav, zakon i prava poslanika i opozicionih kolega. I bili smo tu kad god su suprotno Ustavu i zakonu proganjali opozicione poslanike, a zbog vas smo bojkotovali izbore u pojedinim jedinicama lokalne samouprave i donijeli odluku o bojkotu Parlamenta.

Dok smo se mi solidarisali sa vama vi, lideri i pojedini poslanici DF-a, ste zajedno sa DPSom iskonstruisali najprljavijiju aferu protiv predsjednika Demokrata, širili i podgrijavali neistine o predsjedniku Građanskog pokreta URA, te za sve vaše neistomišljenike u opoziciji izgovarali najteže moguće kvalifikacije i uvrede. Takođe, podsjećamo vas da ste poslednji sporazum o nenapadanju izmedju opozicije iz marta 2016. godine prekršili poslije nepuna 2 dana”, kažu u saopštenju.

Imajući u vidu, kako kažu, da su do sada iz DF-a svaki put izigrali njihovo povjerenje, obesmislili svaku opozicionu inicijativu i pokušaj koordiniranog djelovanja; da su jednostrano prekinuli bojkot Skupštine Crne Gore i formirali skupštinski odbor za dalju reformu izbornog zakonodavstva kao politički dogovor sa DPSom; u cilju uspostavljanja povjerenja izmedju opozicionih subjekata u Crnoj Gori, kao preduslova za dalji rad, u ime Demokrata i Građanskog pokreta URA pozivaju lidere Demokratskog fronta da potpišu obavezujući akt.

Tekst dokumenta prenosimo integralno:

Napuštamo Skupštinu Crne Gore i obavezujemo se na trajan bojkot Skupštine do ispunjenja sljedećih uslova koje je jedinstvena opozicija (39 poslanika) zajednički definisala nakon pokradenih parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine:

– Raspisivanje vanrednih parlamentanrih izbora i vanrednih lokalnih izbora u

opštini Nikšić u fer slobodnom i poštenom ambijentu;

– Pravno, političko i bezbjednosno razrješenje slučaja “teroristički napad”;

Trajno napuštamo “Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva” Skupštine Crne Gore i poništitavamo politički dogovor sa DPSom po kome je i formiran ovaj odbor i tražimo sveobuhvatnu i korjenitu reformu izbornog zakonodavstva;

Podržavamo Plan za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, koji su predstavili Demokrate i Građanski pokret URA, a koji je dobio podršku Evropske unije i drugih činilaca međunarodne zajednice, za šta je potrebno formiranje novi Ad hoc odbora;

Obavezujemo se da nikada nećemo ulaziti ni u predizbornu ni u postizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, te da joj na bilo koji način nećemo pružiti podršku za njeno učešće u izvršnoj vlasti na lokalnom i državnom nivou u bilo kakvom aranžmanu.

U svom političkom djelovanju na lokalnom i na državnom nivou ostvarivaćemo političku komunikaciju i saradnju sa opozicionim političkim subjektima koja će se temeljiti na međusobnom razumijevanju, uvažavanju različitih stavova, poštovanju rejtinga lidera i političkih subjekata, prihvatanju autonomnosti svih opozicionih političkih subjekata u dijelu donošenja odluka i osmišljavanja strategije vaninstitucionalnog djelovanja i izbjegavanju međusobnog političkog optuživanja ili drugog vida međusobnog trvenja, zbog čega bi opozicija u cjelini gubila na ugledu u javnosti;

U slučaju da je predloženi akt prihvatljiv za Demokratski front u ime Demokrata i Građanskog pokreta Ura za zajednički sastanak svih parlamentarnih opozicionih subjekata, uključujući i Klub nezavisnih poslanika određuju Zdenku Popović, Moma Koprivicu, Borisa Bogdanovića, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Zorana Mikića.

“Takođe, prije sastanka neophodno je konsenzusom odrediti lice koje će predsjedavati prvim sastankom parlamentarne opozicije.

Poštovane kolege, ako su i vama opšti ciljevi, kako sami kažete, organizovanje slobodnih i poštenih izbora, sloboda, vladavina prava, socijalna stabilnost, funkcionalnost države i njenih institucija, rješavanje problema građana, onda ne postoji ni jedan jedini razlog da odbijete naš predlog koji ima za cilj uspostavljanje povjerenja izmedju opozicionih subjekata u Crnoj Gori.

Demokrate i Građanski pokret URA će nastaviti borbu za demokratske promjene i bolju budućnost Crne Gore, najprije sa građanima, kao i sa svim iskrenim i istinskim opozicionim političkim i društvenim subjektima”, zaključili su u saopštenju.

Komentari

avatar