Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj kaže da su žitelji ovog grada poštovali mjere zabrane kretanja što je rezultiralo stagnacijom broja zaraženih i biće poštovane sve dok budu trajale, jer je očigledno da one daju rezultate.

DN: Opštiina Tuzi pokazala je na sopstvenom primjeru šta znači poštovanje mjera samoizolacije. Već nekoliko dana nema novozaraženih virusom korona. Jeste li ovih dana razgovarali sa Nacionalnim koordinacionim timom o tome kada bi eventualno mjere strogog karantina za Tuzi mogle da prestanu, odnosno da budu ublažene?

ĐELJOŠAJ: Raduje me činjenica, prije svega kao građanina, a zatim i kao predsjednika Opštine, što se već nekoliko dana zaredom brojka zaraženih u Tuzima ne mijenja. Nadam se da će tako i nastaviti, ali i inficirani oporave, a mjere koje su preduzete su upravo dokaz da su urodile plodom. Ne bih se bavio prestankom mjera, jer je u pitanju virus koji ne poznaje granice bilo kakve, tako da ono što mogu reći, da ćemo nastaviti da poštujemo mjere Vlade koliko god one trajale, te da ćemo nastaviti odličnu saradnju sa Nacionalnim koordinacionim timom za zarazne bolesti.

DN: Vi ste 24. marta uveče, kazali građanima da “počinje bitka da se sačuva opština, da se sačuva Malesija i građani cijele Crne Gore”, da uz besu svi ostanu svojim kućama… Šta ste sve, kao opštinska vlast preduzeli, da se mjere totalne izolacije poštuju? Kako su građani reagovali na vijest da moraju ostati kućama?

ĐELJOŠAJ: Kako se kaže, što se mora nije teško, situacija je bila takva da je iziskivala reakciju svih nas kao zajednice. Besa je nešto što je karakteristično za narod sa ovih prostora, i riječ je koja je svojstvena našoj tradiciji i svako je svjestan njene težine. Upravo ovakav nastup i besa je pomogla da građani shvate bitnost momenta i da ostanu u svojim kućama. Nije lako iz slobode otići u izolaciju, ali zdravlje je nešto s čim niko ne može niti smije da se igra jer je odgovornost svih nas. Građani su poštovali mjere zabrane kretanja, to je rezultiralo stagnacijom broja zaraženih tako da smo svi uvidjeli da je to bio jedini način i svi smo ga poštovali.

Opština, odnosno Komunalna policija opštine, svakodnevno je, non stop, u pokretu i na dužnosti i kontroliše kretanje građana. Apelovali smo na građane preko svih društvenih mreža kao i na lokalnoj televiziji, i u telefonskim razgovorima, da mjere moraju da se poštuju. Građani su do sad pokazali izuzetnu spremnost za poštovanje mjera, nadam se da će tako i ostati. Opština je formirala mrežu volontera, koji su u svaki dom, odnijeli osnovne životne namirnice, dva puta pakete sa namirnicama, svaki dan hljeb, kako koji dan i salatu, jogurt, sir… I naravno za najmlađe smo dostavili potrebštine za djecu a za bolesne ljekove. U nijednom trenutku građani nijesu bili bez osnovnih namirnica ali i bez podrške za ostale životne potrebe.

DN: Jeste li zadovoljni odnosom države, odnosno Vlade, tokom dana izolacije? Sa kim najviše kontaktirate? Razgovarate li o planovima za naredni period i šta će Vam biti prioriteti kad epidemija prođe?

ĐELJOŠAJ: Moram istaći da je saradnja tekla, a i dalje teče odlično. Na svakodnevnoj osnovi smo u komunikaciji sa predstavnicima Vlade Crne Gore i NKTom. Izašli su u susret svakom našem zahtjevu. Prije svega sa nabavkom osnovnih namirnica za naše građane, zatim za potrebe djece, poljoprivredne proizvođače i stočare, kao i ostale zahtjeve. Koordinacija je odlična, opština ima kapacitete da izađe na kraj sa izazovima, a uz dobru saradnju sa nadležnim institucijama sve je moguće, koliko to dozvoljava ovakva situacija. Imali smo veliku podršku i naše dijaspore, koji su uplaćivali značajna sredstva na račun opštine, bez našeg apela za pomoć, kako bi pokazali da su uz nas. Ukupno mogu reći da smo funksionisali kao jedna složna porodica, koja će sigurno nakon određenog vremena biti primjer kako treba u datim okolnostima sarađivati i funkcionisati.

DN: Ko se sve uključio da pomogne građanima Tuzi da lakše prebrode period izolacije?

ĐELJOŠAJ: Imajući u vidu da sam se već osvrnuo na saradnju sa predstavnicima Vlade i NKT-a, moram napomenuti da sam zadovoljan sa radom saradnika koji su, bez obzira na vrijeme i okolnosti, u svako doba dana i noći na raspolaganju građanima za sve njihove potrebe. Iako nemam običaj da hvalim saradnike, ovo je prilika za izuzetak, pokazali su da su zaslužili moje povjerenje koje sam im dao i želim im se posebno zahvaliti sa posebnim naglaskom na komunalnu policiju. Imajući u vidu da smo imenovali Opštinski krizni štab i koordinatore za različite potrebe, kao i koordinatore mjesnih zajednica, učinili smo da se izolacija što manje osjeti makar kada su u pitanju potrebe građana za život. Moram da iskažem duboku zahvalnost volonterima opštine iz svih mjesnih zajednica koji su tu, bez izuzetka, da pruže pomoć, da izađu u susret i da rizikuju zdravlje da pomognu sugrađanima.

DN: Šta je sve pokazalo ovo vrijeme od kako je i Crna Gora pogođena epidemijom korona virusa?

ĐELJOŠAJ: Vrijeme nas uvijek uči najtežoj lekciji, da smo mi kao ljudi prolazni i da je bitno što će da ostane iza nas, u našim porodicama, u komšiluku, u državi. Korona virus je pokazao da možemo biti disciplinovani, tolerantni i empatični jedni prema drugima. Zajednicu čine ljudi, ne pojedinci, u svijetu koji je postao „globalan” bitno je osjetiti da smo u suživotu jedni s drugima, da trebamo jedni drugima i da treba da se uvažavamo i poštujemo, i da ćemo uvijek živjeti u zajednici. Interes zajednice treba uvijek da bude na prvom mjestu za sve, Crna Gora je jedno, svaki od nas, građana Crne Gore, je dio ove države i cijelog svijeta.

DN: Kakvu poruku imate za građane Podgorice i ostalih opština u kojima se ovih dana bilježi porast broja oboljelih?

Đeljošaj: Poruka je, da bez obzira što zvanično nijesu u karantinu kao opština Tuzi, moj savjet je da se ponašaju kao da jesu, jer kao što vidimo ovo je jedini način da se pobijedi virus. Ne trebaju nam zvanične mjere zabrane kretanja da bi uvidjeli da je jedini lijek za virus nekretanje. Bez obzira na sve dobre namjere koje ima svaki građanin koji poželi da izađe napolje, te dobre namjere u ovakvoj situaciji idu na suprotnu stranu. Čuvajte sebe, čuvajte voljene, čuvajte građane i cijelu Crnu Goru, ostanite doma!

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve