Izađite na izbore 30. avgusta, vaših dvadeset minuta određuje smjer kuda će ovo društvo krenuti bar za sljedećih četiri godine, a možda i duže, poruka je Nika Đeljošaja, nosioca liste koalicije “Albanska lista Genci Nimanbegu Nik Đeljošaj”, a koju čine Albanska alternativa, Forca, Demokratski savez Albanaca i politički pokreti Perspektiva i Unija za Tuzi. On je u intervjuu za Dan poručio da je uvjeren da će ovoga puta osvojiti sigurna dva mandata.

“Naš dosadašnji rad, principijelnost u vođenju politike, proaktivni stav do rješavanja postojećih problema vezanih za položaj albanskog naroda u Crnoj Gori daje nam pravo da vjerujemo da ćemo na ovim parlamentarnim izborima biti još uspješniji. Ubijeđeni smo da će naši dosadašnji glasači ostati nepokolebljivi, a da će mnogi albanski glasači prepoznati da se bez nas albansko pitanje ne može unaprijediti na stadijum kojeg priželjkujemo. Bez obzira na diskriminaciju koju nam u startu određuje Zakon o izboru odbornika i poslanika, ubijeđeni smo da će ovog puta naše liste imati dva poslanika”, poručio je Đeljošaj.

Kako je istakao identitetska pitanja su uvijek pitanja visokog prioriteta za bilo koju manjinu i bilo gdje.

“Tako i za nas. Mnogo toga je urađeno, to moram priznati, ali ima još mnogo da se uradi. Danas nije bogohuljenje upotrijebiti albanski jezik u Skupštini, a prisjetimo se da do pri je nekog vremena nije se baš blagonaklono gledalo na to. Bez obzira na taj prioritet, i našim sloganom “Vrijeme je sada” nagovijestili smo da ćemo se baviti i pitanjima ekonomskog razvoja područja gdje žive Albanci. Dvije opštine sa većinskim albanskim stanovništvom, Ulcinj i Tuzi, imaju jake resurse za ubrzani razvoj. Nije se mnogo ulagalo u njih poslednjih decenija. Projekti postoje, ljude imamo, a svakako želimo da preuzmemo i odgovornost i da radimo na našem razvoju. Primjer opštine Tuzi koju vodim, bez obzira na takvu nezapamćenu, prije svega zdravstvenu krizu, čini me optimistom”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, ova predizborna kampanja se razlikuje od svih dosadašnjih, a iskoristiće  sve “blagodeti koje pruža savremeni način komunikacija, od radija, televizije, od lokalnih TV stanica do socijalnih mreža i pisanih medija.

Đeljošaj je objasnio i da bi prednost izlaska u jedinstvenu listu bila veća mogućnost da se dobije više mandata (najviše tri, jer, bez obzira na to što činimo oko pet odsto ukupnog stanovništva Crne Gore, toliki je mogući “maksimum određen zakonom).

“Naši birači, posebno dijaspora je iskazala želju za ujedinjenjem. Naša koalicija, predstavljena Albanskom listom Genci Nimanbegu Nik Đeljošaj, bila je dogovorena mnogo prije nego smo to objavili. Čekali smo sa objavom do zadnjeg trenutka kako ne bismo mi zatvorili mogućnost izlaska na izbore jednistvenom albanskom listom. Ali, što je tu je. Smatramo da izlazak u dvije kolone daje mogućnost izbora albanskim glasačima”, ocijenio je Đeljošaj.

Kako je istakao, odgovor je jasan što se tiče toga sa kim su spremni da eventualno prave predizbornu koaliciju.

“Sa svima koji poštuju osnovne postulate savremene demokratije, čovjekova prava, vladavinu prava, sa onima kojima je demokratičnost crnogorskog društva prioritet, sa svima koji prihvataju principe evropskih integracija. Ali nikako sa onima koji bi da ruše ovu državu, za čiju smo samostalnost bili jednoglasni svi Albanci, koji negiraju našu prošlost, istoriju i tradiciju, koji vide Crnu Goru ne kao građansku nego kao državu gdje bi neko trebalo da bude ravnopravniji od drugih samim svojim rođenjem, i koji ni nakon 30 godina nisu doživjeli katarzu, već još žive sa avetima devedesetih”, kazao je Đeljošaj.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve