Delegacija SOBNOR-a Crne Gore i OBNOR-a Podgorice, predvođena predsjednikom Radojicom Radojevićem i sekretarkom Radmilom Čagorović, položila je vijence na spomenike širom Podgorice povodom 4. jula Dana borca, praznika ustanka naroda i narodnosti Jugoslavije protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, piše Dan.

Na spomeniku na Ravnom Lazu Radojica Radojević je naveo da je u slobodarskim Piperima 8. jula 1941. godine pokrajinski komitet KPJ za Crnu Goru, Boku i Sandžak donio istorijsku odluku o dizanju ustanka protiv okupatora.

“Odluku o pokretanjuustanka donijeli su: Milovan Tilas, Božo Ljumović, Blažo Jovanović, Savo Brković, Radoje Dakić, Budo Tomović, Krsto Popivoda, Periša Vujošević i Vido Uskoković. Kako je spomen ploča na ovom spomeniku nedavno devastirana, najoštrije osuđujemo vandalski čin rušenja i devastacije spomeničke baštine iz antifašističke borbe u našem gradu”, kazao je Radojević.

Gojko Radusinović, član UO SOBNOR-a, istakao je da je spomenik u Momišićima, spomenik slobode koji je podignut u čast 25 poginulih boraca ovog kraja.

“Oni su branili slobodu i ljudsko dostojanstvo, a treba istaći da je u tom periodu u Momišićima bilo 68 domaćinstava iz kojih je u rat krenulo 84 borca. Zahvalni smo herojima ove zemlje, naročito onima koji nisu dočekali kraj rata i prisjećamo se slavnih dana naše zemlje i njene borbe za slobodu. Ovaj datum je značajan jer je 1941. godine u kući Ribnikara u Beogradu donesena odluka o podizanju ustanka u čitavoj zemlji. Trajna je obaveza da nikad ne zaboravimo one koji su svoje živote ugradili u slobodu naše domovine”,  istakao je Radusinović.

Osim spomenika u Piperima i Momišićima, delegacija je obišla i spomenik posvećen revolucionaru Tjoku Miraševiću u Doljanima, kao i spomenik Palim borcima u Golubovcima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve