Predsjednik Demokratske partije i nosilac koalicione liste „Jednoglasno“ Fatmir Đeka kazao je u intervjuu za Dan da bi kao koalicija mogli biti dio nove vlade, ali i naglasio da ne trče da po svaku cijenu budu u vlasti.

Hoćete li ući u novu vladu? Ukoliko nećete, koji je razlog za to?

– Mi smo i u predizbornoj kampanji govorili da želimo biti dio vlasti kako bismo ostvarili programske ciljeve i obećanja koja smo dali biračima. No, mi smo dugo u politici i ne trčimo da po svaku cijenu budemo dio vlasti. Želimo da sarađujemo sa svima na nivou jasnih programskih principa i konkretnog djelovanja. Zato smatramo da bi najbolje bilo, i to je naš predlog, da podržimo manjinsku vladu građanskih stranaka, čije bi okosnice bile koalicija „Crno na bijelo“ i Demokratska Crna Gora, odnosno koalicija „Mir je naša nacija“.

Vjerujem da bi u tom slučaju i Socijaldemokratska partije bila njen dio. Ako zajednički procijenimo, možemo i mi biti dio te vlade. Vjerujemo da bi i ostali predstavnici manjinskih stranaka koje imaju poslanike u državnom parlamentu prihvatili da uđu u takvu vladu. Želim još da napomenem da smo mi, kao Demokratska partija, dvije godine, od 2014. do 2016. godine, u Ulcinju vršili lokalnu vlast u koaliciji sa partijom Dritana Abazovića i da smo imali izuzetno dobru saradnju.

Imate li namjeru da date podršku za izbore u pravosuđu i donošenje zakona, gdje je potrebna dvotrećinskavećina?

– To od nas ne zavisi, ipak mi imamo samo jednog od ukupno 81 poslanika u Skupštini Crne Gore. Ali svakako želimo da čitav sistem funkcioniše po Ustavu i zakonima Crne Gore, odnosno po preporukama naših evropskih partnera.

Kako ocjenjujete sporazum o novoj vlasti i prve poteze vladajuće trojke?

– Sporazum je pokazao spremnost njegovih potpisnika da se poštuje i prihvati realnost, posebno kada su u pitanju spoljnopolitičke obaveze države. Mi to, kao albanska koalicija, visoko poštujemo i pozdravljamo, posebno kada su u pitanju tačke oko nepovlačenja priznanja Kosova i NATO integracije.

No, ostaje da u praksi ocjenjujemo kako će se on realizovati. Možda će se to najbolje pokazati pri imenovanju kadrova. Ono što je u ovom trenutku veoma važno, po našem mišljenju, jeste da se očuva i razvija multietnički i interkulturalni sklad. To je ogromna vrijednost i najveći kapital ove zemlje. Svi oni koji ga na bilo koji način, pa i najmanje, ugrožavaju moraju odmah biti kažnjeni. Ne smijemo dozvoliti da se bilo ko osjeti ugroženim, a posebno ne da trpi bilo kakav vid nasilja.

Vjerujete li da nova vlada može da napravi iskorak po pitanju evropskih integracija, to jest da približi Crnu Goru Evropskoj uniji?

– Vjerujem, posebno ako se tim pitanjima dominantno budu bavile proevropske stranke nove vlasti.

Da li ćete sarađivati sa novom vlašću i ako ne uđete u Vladu?

-Takva saradnja ogledala bi se u činjenici da ćemo u parlamentu podržati dobre predloge zakona i dobra kadrovska rješenja. Nama je u interesu da imamo političku stabilnost, da zemlja ubrzano napreduje ka Evropskoj uniji, da se snažno ekonomski razvija. Svi smo mi na ovom brodu i želimo da imamo mirno more i sigurnu, evropsku luku. I mi imamo svoju odgovornost, gdje god se nalazili.

 

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve