Vjerujem da će proces ratifikacije crnogorskog protokola za članstvo u NATO biti okončan do majskog samita u Briselu, i da će Crna Gora nastupiti kao 29. članica Alijanse.

To je u Zagrebu, tokom susreta s hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova Davorom Ivom Stierom, saopštio crnogorski šef diplomatije, Srđan Darmanovićem.

– Zahvaljujem se Hrvatskoj na tome što radi, kako u vrijeme naše strpljive borbe da ostvarimo članstvo u NATO, tako i u Evropskoj uniji, jer su to ugaoni temelji vanjske politike Crne Gore. Hrvatska je među prvima ratifikovala sporazum o pristupanju Crne Gore NATO-u. Sa Španijom, koja završava taj proces, ostale su SAD i Holandija.

Vjerujemo da će sve biti okončano u vrijeme samita NATO u Briselu i da ćemo nastupiti kao 29. članica NATO alijanse, saopštio je Darmanović, tokom zajedničke pres konferencije sa Stierom, prenosi portal RTCG.

On je podsjetio da Hrvatska pomaže Crnoj Gori i na putu ka EU “od samog početka pa i danas”.

– Tako da smo mi upornim radom došli da predstavljamo neku vrstu lidera u EU integracijama, rekao je Darmanović.

Odlična saradnja u oblasti odbrane, zaštite manjina

On je rekao da je sa hrvatskim kolegom razgovarao o mnogim bilateralnim pitanjima, ocjenjujući pri tom da je mnogo prostora za saradnju dvije države.

– Odlična je saradnja u oblasti odbrane, i zaštite manjina. Dotakli smo se otvorenih pitanja, stvari se kreću uzlaznom linijom, i spremni smo da sve što je neriješeno, rješavamo zajednički i u dogovoru, bez ishistrenih koraka, kazao je Darmanović.

Njegov hrvatski kolega je saopštio da Zagreb i Podgorica imaju intenzivne odnose u smislu i promovisanja i podrške Crnoj Gori na EU i NATO putu.

Stier je rekao da je optimista kad je riječ o crnogorskom članstvu u NATO, te procesu ratifikacije koji je u toku.

– Optimisti smo da će se to završiti. Crna Gora dobro napreduje u EU integracijama, i Hrvatska joj pomaže u ispunjavanju kriterijuma i to ćemo činiti i dalje. Naša ekonomska saradnja je dobra, i zadovoljni smo što postoji ambicija jače saradnje, kazao je on.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments