Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas u Briselu na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO. Darmanović je potvrdio punu podršku ključnim politikama NATO – odvraćanja i odbrane, kao i projektovanja stabilnosti kroz učešće crnogorskih vojnika u misijama i operacijama Alijanse.

Sastanak šefova diplomatija zemalja članica NATO

Tom prilikom, ministri su razmijenili mišljenja o najvažnijim pitanjima za evroatlantsku bezbjednost, u sklopu priprema za NATO samit koji se održava 3-4. decembra u Londonu. Tokom radne sesije, bilo je riječi o politici projektovanja stabilnosti, situaciji na Crnom moru, Mediteranu i Baltičkom moru, kao i borbi protiv terorizma.

Darmanović je predstavio poziciju Crne Gore u vezi s aktuelnim pitanjima od značaja za funkcionisanje NATO i bezbjednost sjevernoatlantskog prostora i šire.

Na toj liniji, potvrdio je punu podršku ključnim politikama NATO – odvraćanja i odbrane, kao i projektovanja stabilnosti kroz učešće crnogorskih vojnika u misijama i operacijama Alijanse.

Šef crnogorske diplomatije je ukazao i na značaj podizanja svijesti u vezi sa hibridnim prijetnjama i potrebu jačanja kapaciteta saveznica i partnera.

Darmanović je istakao i posvećenost Crne Gore politici projektovanja stabilnosti južnih partnera i suprotstavljanju izazovima koji dolaze s juga. Na toj liniji, ukazao je na doprinos koji Crna Gora daje kroz povjerilačke fondove za izgradnju njihovih odbrambenih kapaciteta, ali i kroz privrženost projektovanju stabilnosti Alijanse van sopstvenih granica, kao i na porast broja naših predstavnika u misijama NATO-a.

Na marginama sastanka, Darmanović je razgovarao sa šeficom diplomatije Norveške Ine Eriksen Soreide i ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve