Drugog dana posjete Saveznoj Republici Njemačkoj ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović je u Institutu Aspen u Berlinu govorio na temu evroatlantske integracije Crne Gore.

“Prošla godina je za Zapadni Balkan bila veoma uspješna u pogledu integracije u evropske i evroatlantske strukture”,  ocijenio je ministar, istakavši da jedino stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan doprinosi održivosti razvojne i bezbjednosne arhitekture Evrope.

Na toj liniji je ukazao na potrebu i važnost snažnog prisustva Evropske unije i Alijanse u regionu, kao ključnih pokretača reformskih procesa uz ocjenu da “usvajajući NATO i EU standarde, osim što jačamo bezbjednost, stabilnost, principe demokratije i vladavine prava, istovremeno podstičemo ekonomski i opšti društveni razvoj u našim državama”.

Ministar Darmanović je danas imao i veoma sadržajne razgovore u Bundestagu, gdje je, u odvojenim susretima, razgovarao sa predsjednikom Odbora za pitanja EU Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Norbertom Retgenom, kao i članovima Parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu.

U razgovorima je iskazan interes za nastavak saradnje sa Bundestagom, naročito u kontekstu aktuelnog momenta procesa evropske integracije u kojem se nalazi Crna Gora. Ministar je, takođe, ukazao na punu posvećenost reformama u ključnim oblastima, izrazivši zadovoljstvo saradnjom koju u tom pravcu ostvarujemo sa zvaničnim Berlinom.

U susretima u Bundestagu šef crnogorske diplomatije je ohrabrio i dalje intenziviranje parlamentarne saradnje dvije države.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments