Darmanović u Berlinu: Stabilan Zapadni Balkan znači snažnija Evropa

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović drugog dana posjete Saveznoj Republici Njemačkoj, govorio je na temu evroatlanske integracije Crne Gore

Drugog dana posjete Saveznoj Republici Njemačkoj ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović je u Institutu Aspen u Berlinu govorio na temu evroatlantske integracije Crne Gore.

“Prošla godina je za Zapadni Balkan bila veoma uspješna u pogledu integracije u evropske i evroatlantske strukture”,  ocijenio je ministar, istakavši da jedino stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan doprinosi održivosti razvojne i bezbjednosne arhitekture Evrope.

Na toj liniji je ukazao na potrebu i važnost snažnog prisustva Evropske unije i Alijanse u regionu, kao ključnih pokretača reformskih procesa uz ocjenu da “usvajajući NATO i EU standarde, osim što jačamo bezbjednost, stabilnost, principe demokratije i vladavine prava, istovremeno podstičemo ekonomski i opšti društveni razvoj u našim državama”.

Ministar Darmanović je danas imao i veoma sadržajne razgovore u Bundestagu, gdje je, u odvojenim susretima, razgovarao sa predsjednikom Odbora za pitanja EU Gunterom Krihbaumom, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Norbertom Retgenom, kao i članovima Parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu.

U razgovorima je iskazan interes za nastavak saradnje sa Bundestagom, naročito u kontekstu aktuelnog momenta procesa evropske integracije u kojem se nalazi Crna Gora. Ministar je, takođe, ukazao na punu posvećenost reformama u ključnim oblastima, izrazivši zadovoljstvo saradnjom koju u tom pravcu ostvarujemo sa zvaničnim Berlinom.

U susretima u Bundestagu šef crnogorske diplomatije je ohrabrio i dalje intenziviranje parlamentarne saradnje dvije države.

Komentari

avatar