Darmanović: Predlog zakona garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovjesti

Delegacija Venecijanske komisije boravi u Crnoj Gori u okviru pripreme mišljenja na nacrt Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović sastao se danas sa ekspertskom delegacijom Venecijanske komisije, koju čine izvjestioci Nicolae Esanu, Jan Velaers i Ben Vermeulen, te zamjenica sekretara i pravni ekspert Komisije, Simona Granata-Menghini i Zija Tanjar, saopšteno je iz Ministarstva.

Foto: GOV.ME/V. Tomović

Delegacija Venecijanske komisije boravi u Crnoj Gori u okviru pripreme mišljenja na nacrt Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Šef crnogorske diplomatije je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom sa Venecijanskom komisijom, čiji su eksperti u prethodnom periodu u značajnoj mjeri doprinijeli izgradnji zakonodavnog okvira Crne Gore. Zajednički je konstatovano da je podrška Venecijanske komisije u pogledu definisanja velikog broja zakona bila veoma značajna, što je, takođe, ostvarilo pozitivan efekat na reformski put Crne Gore u kontekstu procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Ministar Darmanović je istakao da je predlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući konvencije Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i smjernice Venecijanske komisije i OEBS-a/ODIHR-a. Dodao je da predlog Zakona garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovjesti, pritom štiteći imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se, kako se zaključuje, saglasili da je potrebno u narednom periodu održavati blisku saradnju i otvorenu komunikaciju po ovom i drugim pitanjima koja su od značaja za kontinuirano snaženje vladavine prava i unapređivanje pravno-normativnog okvira, kao temelja sveukupnog socio-ekonomskog razvoja Crne Gore.

Komentari

avatar