Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravi u radnoj posjeti SR Njemačkoj, na poziv njemačkog šefa diplomatije Hajka Masa.

Tokom prvog dana posjete šef crnogorske diplomatije sastao se sa njemačkim kolegom Hajkom Masom. “Crna Gora je zahvalna SR Njemačkoj na kontinuiranoj pomoći ostvarenju naših strateških spoljnopolitičkih prioriteta – punopravnog članstva u NATO i napretka u procesu pristupanja EU” istakao je ministar Darmanović, te ponovio da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse i kriterijuma za članstvo u EU neupitna.

U razgovoru sa ministrom Masom kazao je i da je za našu državu posebno značajna njemačka politička i ekspertska podrška u ključnim oblastima – vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformi pravosudnog sistema, slobodi medija, te jačanju bezbjednosnog i odbrambenog sektora.

Takođe, ukazao je na mogućnost snažnijeg ekonomskog povezivanja, istakavši da je “Crna Gora veoma otvorena za veće prisustvo njemačkog kapitala na našem tržištu i punu valorizaciju potencijala za ekonomsku saradnju dvije države.”

Mas je kazao da će Njemačka nastaviti da pruža punu podršku reformskim procesima i integraciji Crne Gore u EU. “Vaše mjesto je u Evropskoj uniji i ako ovako nastavite, uspjeh na tom putu je siguran”, ocijenio je šef njemačke diplomatije.

Istakao je da Njemačka čvrsto podržava evropsku perpsektivu zemalja regiona te da je, u cilju jačanja stabilnosti cijele Evrope ključno da vrata Unije budu otvorena. “Zapadni Balkan je sastavni dio Evrope i u tom smislu, podrška Njemačke ja jasna i vrlo snažna”, zaključio je Mas.

Sagovornici su pozdravili sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i SR Njemačke i ukazali na važnost političkog dijaloga na visokom nivou.

Darmanović je danas u Berlinu, razgovarao i sa vanjskopolitičkim savjetnikom savezne kancelarke Janom Hekerom. Ministar je izrazio uvjerenje da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, te naglasio da uspjeh politike proširenja predstavlja osnov dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona. Takođe, obostrano je ukazano na značaj procesa evropske integracije za dalji razvoj zemalja Zapadnog Balkana.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments