Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović prisustvovao je danas Samitu o klimatskoj akciji na temu „Trka koju možemo osvojiti, trka koju moramo pobijediti”, koji se održava u Njujorku uoči 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Samit o klimatskoj akciji u Njujorku

“U fokusu Samita koji je organizovan na inicijativu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterešabilo je mobilisanje političkih i ekonomskih resursa na najvišim nivoima kako bi se unaprijedile akcije potrebne za ograničenje rasta globalne temperature na bezbjedan nivo.

Ukazano je na urgentnost u pogledu snaženja zajedničkog odgovora i preduzimanje odlučnih koraka na planu implementacije međunarodnih sporazuma, u prvom redu Pariskog sporazuma i zaključaka UN Konferencije o klimatskim promjenama COP24”, navodi se u saopštenju.

Lideri država članica su tokom samita iznijeli konkretne planove za povećanje nacionalnih doprinosa koje će sprovoditi od 2020.  za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. za 45% i postizanje nulte emisije ovih gasova do 2050.

Šef crnogorske diplomatije je prisustvovao i sastanku na visokom nivou – Globalni poziv za zaštitu vjerskih sloboda, čiji je domaćin bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

“Tom prilikom razmotreni su izazovi sa kojima se suočavaju najvažniji subjekti u oblasti vjerskih sloboda i identifikovani konkretni načini kako bi se spriječio progon i diskriminacija pripadnika raznih vjerskih zajednica i dao dalji podsticaj većem poštovanju vjerskih sloboda. Takođe, ukazano je na značaj što snažnije međunarodne podrške vjerskim slobodama”, dodaje se u saopštenju.

Ministar Darmanović je učestvovao i na radnom sastanku koji je za lidere Zapadnog Balkana organizovala visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini. Tokom susreta, potvrđena je snažna posvećenost evropskoj perspektivi i istaknuta važnost nastavka reformi, saradnje i dobrih regionalnih odnosa.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve