Ministarka nauke Sanja Damjanović, u funkciji predsjedavajuće Upravnim odborom SEEIIST projekta, danas se susrela sa premijerom Sjeverne  Makedonije Zoranom Zaevom.

Damjanović je pozvala Zaeva da podrži SEEIIST projekat potpisivanjem Memoranduma o okviru saradnje, a čiji nacrt su pripremili članovi SEEIIST Upravnog odbora.

Ovaj memorandum je međunarodno-pravno usklađen sa predstavnicima ministarstava vanjskih poslova regiona početkom marta ove godine u Podgorici.

Zaev je potvrdio punu podršku Sjeverne Makedonije SEEIIST projektu, te spremnost za potpisivanje Memoranduma.

“Krupni međunarodni infrastrukturni projekat za održive tehnologije, SEEIIST, ulazi u sljedeću fazu zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci Evropske komisije, kao i otvorenoj podršci renomiranih institucija CERNa u Ženevi i GSI-a u Darmštadtu. Uz čvrstu ekspertsku podršku prestižnih institucija SEEIIST projekat ne može biti neuspješan. Zahvaljujući ovoj podršci dizajn SEEIIST-a će biti baziran na naprednijoj tehnologiji u odnosu na postojeće ‘Hadronske kancer terapije pomoću protona i težih jona’, a kojih ima samo 12 u svijetu. Međutim, da bi SEEIIST projekat bio realizovan upravo u regionu Jugoistočne Evrope, potrebna je čvrsta politička posvećenost cijelog regiona”, poručeno je iz resora.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve