Prošlo je više od godinu kako se Crnoj Gori desio “slučaj Duško Knežević”. Početkom decembra 2018. godine kada je u bankama Duška Knežević uveden stečaj činilo se dijelu opozicione javnosti njima bliskim medijima i NVO sektoru da će se desiti ono što priželjkuju, a to je izazivanje političke krize koja bi uzdrmala Crnu Goru.

Knežević

Knežević je u svoj obračun sa državnim funkcionerima krenuo oštro, nefer i kako njemu dolikuje neargumentovano. Poručivao je tih dana DK kako ga zovu da će se desiti čudo, kao i da to što će pokazati i navodno dokazati uzdramti Crnu Goru. Ovako sklopljene najave i lažna obećanja odmah su Kneževiću kao saoborca doveli suvlasnike Vijesti Miodrag Perović i Željko Ivanović. Ustvari sami su oni prišli jer sarađuju duže od deceniju.

Miodrag Perović – “Lupež iz Morače” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize/ esej o montenegrinskom zlu”, zovu Marko Vešović i Šeki Radončić
Željko Ivanović, -“Goveče” -tako ga u nazivaju u romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) autora Marka Vešovića i Šekija Radončića

Tih je dana i mjeseci Knežević za “Vijesti” bio “ugledni biznismen” koji je dobijao naslovnicu kad god poželi, a ono što saopšti predstavljalo se kao neoboriva isti0na. Slučaj je svoj vrhunac je dobijao upravo krajem januara kada je grupa navodno građanskih aktivista potpomognuta Ivanovićem i Perovićem počela da osniva pokret Odupri se, uz podršku partija bliskih Vijestima, URA i Demokrate,SDP. Krenulo se u realizaciju plana da se protestima pokušava nešto promijeniti.

Međutim, godinu dana kasnije, epilog je jasan. Duško Knežević je u Londonu gdje čeka ročišta nakon kojih će biti izručen Crnoj Gori, politički pokret koji je krenuo u proteste za samo nekoliko mjeseci marginalizovan, partije su digle ruke od Kneževića, ali su Ivanović i Perović se mjesecima nadali i vjerovali u priču Kneževića.

Knežević je danas pored brojnih optužnica za pranje novca, zloupotrebu položaja, pljačku, davanje mita, sada pod provjerom da li se bavio i trgovinom oružja na nedozvoljen način. Dakle, za Ivanovića i Perovića je “ugledan biznismen” i upravo su takvog željeli da podmetnu Crnoj Gori i njenim građanima kao ispravnog. Da, potencijalng švercera oružja.

Ipak, o svemu su najbolji sud dali građani pa je sada i najvećim pristalicama pokreta Odupri se jasno da je sve bila prevara kao što je i sam Knežević. I ovaj put su Perović i Ivanović omanuli u procjeni izbora partnera, ali indikativno je da se nijedan državni organ ne bavi njihovim “saučesništvom” u brojnim lažima koje su saopštavane iz usta “njima ugledanog biznismena”, a za pravosudne organe “teškog kriminalca”, jer je glavni akter neviđene finansijske prevare u Crnoj Gori.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve